Her Gün Kullandığımız Eşyaların Aslında Ne Amaçla Üretildiğini Biliyor musunuz?
Hemen hemen her gün kullandığımız, kullanmasak bile denk gelip gördüğümüz alışılagelmiş nesnelerin asıl icat edilme amaçlarını biliyor musunuz? Gelin hepimizin bildiği bu 20 nesnenin orijinalinde ne olduğuna dair ilginç bilgileri birlikte öğrenelim...
20. Barbie'nin vücut ölçüleri aslında hiçbir kadınınkine uymuyor.
19. Fermuar ismi çıkardığı sesten dolayı verilmiş.
18. Anahtarlar bir zamanlar oldukça büyüktü.
17. Bir zamanlar ekmekten yapılma tabaklar modaymış.
16. Çatallar eskiden şeytanın aleti olarak görülürdü.
15. Chopstick çataldan 4 bin 500 yıl önce keşfedildi.
14. Oje'nin ilginç bir geçmişi var.
Eski Babillilerin erkekleri ve savaşçıları manikürlerini som altın aletlerle yaptırıyorlardı. Bu siyah boya savaş sırasında düşmanlarını korkutmak içindi. Eski Mısırlılar ise sosyal konumlarını sergilemek için kullanıyorlardı.
Alt sınıflar çıplak ve açık renkli renk tonlar sürebilmekle sınırlıyken, varlıklı ve etkili olanlar artık klasik kırmızı oje sürebiliyordu. En eski ojeler yumurta akı ve doğal killerden üretilirken, günümüzde çok daha az besleyici bir kaynaktan geliyor: araba boyası.
13. Bebek arabaları ilk başlarda at arabası gibi keçiler tarafından çekiliyordu.
İlk bebek arabalarını sürmek için keçiler kullanılırdı. Ya da bir köpek veya küçük bir midilli, ama kesinlikle ebeveynleri değil. 1733'te peyzaj mimarı William Kent, üçüncü Devonshire Dükü için ilk bebek arabasını tasarladığında nedense insanlar tarafından sürülmemesi gerektiğini düşünüyordu.
12. Kruvasan aslında Fransızlara ait bir yiyecek değil.
Kruvasanlar genellikle Fransa ile ilişkilendirilse de, aslında ilk olarak 13. yüzyılın başlarında Avusturya'nın Viyana kentinde pişirilip servis edildiler. O zamanlar kipferl adı verilen daha yoğun bir hamur işiydi, ancak ikonik hilal şeklinde pişirilmesinden sonra kruvasan adını aldı.
11. İlk uyku bantları hamurdan yapılmıştı.
'Peçete hamuru' ilk olarak Spartalılar tarafından kullanıldı. Sadece mutfakta değil bir şeylerin üstünü kapatmakta da bu hamru kullanıyorlardı. Aynı şekkilde gündüzleri uyumak için de.
10. Einstein buzdolabının icat edilmesine oldukça yardım etmiş.
General Electric ilk buzdolaplarını 1911'de üretmesine rağmen, iç kısımları soğutmak için kullanılan soğutucular oldukça zehirli bir gaz yayıyordu. Gaz o kadar zehirliydi ki, sızdıran bir buzdolabı 1920'lerde Almanya'da uyuyan bütün bir ailenin ölümüne yol açtı. Trajediyi gazetede okuyan Albert Einstein, bir çözüm bulmaya koyuldu. Eski öğrencisi Leo Szilard ile hareketli parçaları olmayan bir buzdolabı inşa etmek için işbirliği yaptı ve gaz yayan hatalı contaları ortadan kaldırdı.
9. Kart oyunları ilk Çin'de ortaya çıkmış.
Bilinen ilk kartlar vMS dokuzuncu yüzyılda ortaya çıkmıştı. Kart oyunları Çin'de sadece meditatif ve zorlayıcı değil aynı zamanda sosyal olan sağlıklı ve olumlu bir etkinlik olarak popülerdi. Liao imparatoru Muzong'un en sevdiği eğlencelerden biriydi.
İmparator MS 969'da ölmeden önce kendisine karşı bir isyandan sonra tahtına istikrar ve otoriteyi geri getirmek için savaştığında, en sevdiği eğlencenin Hindistan ve İran üzerinden ipek yolu boyunca seyahat edeceğinden korkuyordu. Korktuğu gibi de oldu.
8. Klavye aslında daktiloları yavaşlatmak için bulunmuştu.
Klavyedeki harflerin neden alfabetik sırada olmadığını hiç merak ettiniz mi? Bu klavye düzenleme sistemi aslında daktiloları yavaşlatmak için yaratılmıştı. QWERTY klavye olarak adlandırdığımız yöntem makinelerin sıkışmalarını engelliyordu ve bunu bugün hala kullanmaya devam ediyoruz.
7. F ve J harflerinin altında bir çıkıntı var.
Hazır klavyelerden bahsetmişken F ve J harfinin altındaki çizginin hikayesini de sizlere anlatalım. Aslında orada olmalarının sebebi hızlı bir şekilde yazı yazarken işaret parmağımızın nerede olduğunu unutmamamız içinmiş. Kulağa oldukça tuhaf geliyor olabilir ama işaret parmaklarınızı nereye konumlandıracağınızı bilmek, diğer parmaklarınız için içgüdüsel bir konum sağlayarak daha hızlı yazmanızı sağlar. Ve sırtlar, sürekli aşağı bakmadan rahatça yazabilirsiniz.
6. Gözlüğün yakın zamanda icat edildiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.
Gözlükler ilk olarak 1284 yılında İtalya'da okuma zorluğu çeken bir kitap kurdunun imdadına yetişmesi için tasarlanmış.
5. Vantilatör aslında havayı soğutmuyor.
Vantilatör aslında havayı soğutmaz, sizi veya içinde su bulunan başka herhangi bir şeyi soğutur. Fan, kapalı bir alanda hava sirkülasyonunu artırmanın yanı sıra buharlaşmayı artırarak cildinizdeki ter gibi sıvıları daha serin hale getirir.
4. Waffle makineleri nike ayakkabılarına ilham olmuş.
1950'lerde atletizm antrenörü olan Bill Bowerman, koşu ayakkabılarının yapılış şeklini beğenmedi. Kendi tasarımıyla ilk olarak Cortez ayakkabısını yarattı, ancak birden fazla arazide de giyilebilecek daha hafif bir şey istiyordu.
1970 yılında karısıyla waffle yerken koşu ayakkabısı tabanlarındaki waffle dokusunu nasıl olur diye düşündü. Böylece waffle taban ayakkabısı doğdu ve daha sonra 1972'de Eugene, Oregon'da Amerika Birleşik Devletleri Olimpiyat atletizm yarışmalarında kullanılmasıyla popüler hale geldi.
3. Koli bantları koliler için üretilmemişti.
Koli bandı ile cüzdanınızı, ayakkabılarınızı, çantalarınızı ve resim çerçevelerinizi bantlamaktan çekinmeyin. Ancak folyo bant bu işlev için daha iyi bir tercih olabilir. Çünkü koli bantları aslında inşaat işinde kullanılmak üzere üretilmiş.
2. Koli bandı geçici yara bandı işlevi görebilir.
Koli bantlarından bahsetmişken başka bir bilgi daha verelim. Koli bantları sızıntıları önlemekte pek başarılı olmasa da acil durumlarda yaraları kapatmak için iyi bir çözüm olabilir. Eğer bir gün yara bandınız yoksa ama koli bandınız varsa aklınızda bulunsun deriz.
1. Kahve dünya ekonomisinin en önemli besini.
Bugün listemizde bir numarada kahve mevcut. Çünkü on dünyayı döndürüyor. Gerçekten. Kahve, sabah uyanmanız için çok önemli olabilir, ancak küresel ekonomi için daha da önemli. Toplam 50 ülkede 25 milyon çiftçi kahve yetiştiriyor ve bu da onu petrolün arkasında dünyanın en çok işlem gören ikinci ürünü yapıyor. Çoğu ülke yılda nüfusunun 5 katı kadar kahve tüketiyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın