Hasan Sabbah ve Haşhaşiler Hakkında Bilinmeyenler
Hasan Sabbah ve Haşhaşiler Hakkında Bilinmeyenler
“Hiçbir şey doğru değildir.
Böylece her şey serbesttir.”
Hasan Sabbah
Şeytani bir zekaya sahip olana Hasan Sabbah din adamlarının yalancı olduğunu savunur. Ona göre; kitleler her zaman belirsizliklerden korkarlar ve bu yüzden acık bir yalanı, ulaşılmaz gerçeklere yeğ tutarlar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1. Çeşitli tarih kaynaklarına göre, Haşhaşiler, 1090 yılının Eylül ayında İsmaili din adamı Hasan Sabbah tarafından kurulmuş bir dini tarikat ve siyasi bir örgüt.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2. Tarikat 11.yy'da İsmaililik mezhebi esaslarına dayanan Fatımiler devleti içindeki dinsel bir hizipleşme sonucu ortaya çıkmıştır.
3. Bu hizipleşme sonucu ortaya çıkan iki koldan biri olan Nizarilik kolunun temsilcisi olan Haşhaşin Tarikatı önce İran sonra da Suriye'ye yayılmıştır.
4. Kuşatılması ve ele geçirilmesi güç kaleler temelinde örgütlenmiş olan Haşhaşin Tarikatı önemli kişilere yönelik suikastlere dayanan etkili bir askeri strateji geliştirerek Orta Çağ İslam dünyasında çok önemli ve farklı bir güç olarak ortaya çıkmıştır.
5. Haşhaşin Tarikatı ideolojik açıdan dönemin Sünni siyasi ve dini çevrelerini düşman olarak görmüşlerdir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
6. Özel olarak da Abbasi Halifeliği ve onun koruyucusu olan Büyük Selçuklu Devleti esas düşmanları olmuşlardır.
7. Bununla birlikte Haşhaşinlerin Haçlıları ve Moğolları hedef alan bazı saldırıları da olmuştur
8. Topluluk, suikastleriyle tanınırken, iddialara göre suikastlerden önce kendilerinden geçmek için içtikleri haşhaştan isimlerini almışlardır.
9. Topluluğun, Büyük Selçuklu Devleti zamanında terör estirip, pekçok üst düzey devlet adamını ve Abbasi soyunu öldürdüğü biliniyor.
10. Bu kötü şöhretleri sayesinde, çoğu Batı dilinde suikastçi anlamına gelen assasin kelimesi Haşhaşi kelimesinden gelmiştir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
11. Romanlara ve filmlere konu olan Haşhaşiler, sarp bir kayalığın tepesinde, ulaşılmaz Alamut Kalesi'nde yaşamışlardır
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın