Görüş Bildir
Haberler
Galatasaray Nerede, Onlar Orada

Galatasaray Nerede, Onlar Orada

Fatih
01.02.2015 - 23:03

Sosyal medyadaki takipçi sayısıyla Avrupa'nın dev kulüplerini zorlayan Galatasaray'ın bu başarısının arkasında ciddi bir takım çalışması yatıyor. 5 kişilik ekip, an be an milyonlarca kişiyi bilgilendiriyor.

Futbol kulüplerinin mali boyutları ve sosyal medya istatistiklerini araştıran Deloitte'un 20 takımlık sosyal medya başarı sıralamasına, bu sezon ilk kez beş büyük futbol ülkesinin (İngiltere, İtalya, Almanya, Fransa, İspanya) dışından bir takım girdi.

Galatasaray, Facebook'ta 13.3 milyon takipçi ile 12, Twitter'da ise 4.8 milyon takipçi ile beşinci sırada. Instagram'da da dokuzuncu. Facebook'ta Barcelona 81.4 milyon ile zirvede. Twitter'da ise 14.4 milyon takipçiyle Real Madrid başı çekiyor.

Milyonlarca taraftarı bilgilendirmek, beklentilerini karşılamak, maça gelemeyen taraftarlara sanki stattaymış hissi verebilmek kolay değil. Bu takipçilerin arkasında çok ciddi bir ekip çalışması yatıyor.

Avrupa'nın devleriyle yarışan Galatasaray'ın Sosyal Medya ve Medya İletişim departmanı beş kişiden oluşuyor. Medya sorumlusu Alper Mert, Sosyal Medya Sorumlusu Çağatay Özen, Foto Muhabiri Ali Kemertaş, Sosyal Medya Editörleri Oğuz Alp Tan ve İrem Berrak, sabah Galatasaray ile uyanıp akşam Galatasaray ile yatıyorlar. 24 saat boyunca sosyal medyadan kulüp gündemini taraftarlara aktarıyorlar. Başarılarının sırrını da disiplin, plan, proje ve öngörü olarak sıralıyorlar.

''Ben' değil 'Biz' olarak hareket ediyoruz' diyen ekip 'Galatasaray gibi dünya çapında bir markanın temsilini yaparken çalışma programınızı en ciddi şekilde yapıp ‘Galatasaray Ailesi’ne en doğru bilgiyi en hızlı şekilde vermek zorundasınız' düşüncesinde.

Bu yüzden takımlar neredeyse onlar da orada oluyor. Antrenmanlardan anlık bilgi paylaşıyorlar. Maça gelemeyen taraftarlar için fotoğraflı canlı anlatım yapıyorlar. Maç öncesi ve sonrası teknik ekip ve sporcuların demeçlerini canlı aktarıyorlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tüm amatör şubeler için ayrı Twitter hesabı

Tüm amatör şubeler için ayrı Twitter hesabı

Sadece futbolda değil satrançta bile varlar. Galatasaray, bir ilki gerçekleştirip tüm amatör şubeleri için resmi Twitter hesaplarını 12 Mayıs 2014’de aktif etti. @GSBasketbol, @GSVoleybol, @GSSusporlari, @GSKKurek, @GSAtletizm, @GSSatranc, @GSJudo, @GSBinicilik, @GSBric hesaplarından branşlar hakkında son bilgiler veriliyor ve fotoğraflı canlı anlatım yapılıyor.

Galatasaray Sosyal Medya ve Medya İletişim ekibi, Galatasaray'ın efsanevi futbolcularından Gündüz Kılıç'ın 'Baba Gündüz' 'Galatasaray bir his takımıdır' sözünden yola çıkarak, stratejilerinde profesyonel kimliklerine amatör ruhlarını da kattıklarını söylüyorlar:

'Galatasaray, sosyal medyada gücünü taraftarından almaktadır. Galatasaray taraftarı sosyal medyayı en aktif kullanan taraftar. Onların öneri ve şikayetleri anında görüyoruz ve çalışmalarımıza yansıtma imkanı buluyoruz. Her kulübün kendi içerisinde gelenekleri vardır. Galatasaray'da uyguladığınız bir strateji başka kulüpte başarılı olmaz. Bu yüzden camiaların kendi geleneklerini göz önünde bulundurarak, duygusallığı profesyonellik ile çok iyi harmanlamaları gerekiyor'

Metin Oktay ile Lefter: Cennette çift forvet

Metin Oktay ile Lefter: Cennette çift forvet

Sosyal medyada taraftarlar arasında daha saldırgan bir iletişimin var olduğu görünse de kulüpler bunun tam tersi bir davranış içerisinde.

Galatasaray'ın, Fenerbahçe'nin efsane futbolcusu Lefter Küçükandonyadis'nin üçüncü ölüm yıldönümünü Metin Oktay ile birlikte 'Cennette Çift Forvet' başlığıyla anması büyük beğeni topladı. Galatasaray Sosyal Medya ekibi böyle isimlerinin anılmasının olağanüstü değil, aksine sıradan olaylar olması gerektiğini düşünüyor:

'Biz Galatasaray Spor Kulübü sosyal medya ekibi olarak Türk Futbolu'nun hak eden ve taraflı tarafsız herkesin takdirini kazanmış bütün değerlerine saygı duyuyoruz. Lefter, Metin Oktay ile beraber Türk Futbolu'nun bayrak isimleridir. Böyle isimlerin anılması olağanüstü değil, aksine sıradan olaylar olmalı'

Ekibin, Türk Futbolu'nda centilmenlik hakkında da güzel düşünceleri var: ' Biz Türk Futbolu'nda şiddetin değil, dostluk ve fair playin taçlandırılması taraftarıyız. Galatasaray Spor Kulübü'nün kuruluş manifestosuna baktığımızda, amacımızın Türk olmayan takımları yenmek olduğunu göreceksiniz. Bizim idealimiz ülke içerisinde şiddeti körüklemek değil, Avrupa'da Türk bayrağını en üst seviyeye çıkartmaktır. Bundan dolayı Galatasaray'ın ahlaki hedeflerine uygun sosyal medya stratejileri ile hareket ediyoruz'

Sosyal medya hesaplarından ve internet sitesinden gün boyunca Galatasaray takımlarının fotoğrafları paylaşılıyor. Bunlardan en çok ilgiyi ise takımın yıldız futbolcuları değil, Galatasaray Spor Kulübü'nün ruhunu ve aile bütünlüğünü yansıtan fotoğraflar görüyor.

Ekip, 'Galatasaray Ailesi'nin sosyal medyadaki aynası olma düşüncesi ile yola çıktığımız için onların neler hissettiğini ve neler istediklerini etüt ederek paylaşımlarda bulunuyoruz. Her yaptığımız paylaşımın geri dönüşünü analiz ederek paylaşıyoruz' diyor.

Anadolu kulüplerinde sosyal medya kullanımı

Genç nüfus oranının yüksek olduğu Türkiye'de sosyal medya kullanımı da ciddi bir yer teşkil ediyor. Sadece kurumsal değil, küçük-büyük birçok işletmenin düzenli bir şekilde kullandığı sosyal medya organları, peşinden milyonları, yüzbinleri sürükleyen spor kulüpleri için hayati bir önem taşıyor.

Arsenal'in Şampiyonlar Ligi'ndeki Galatasaray maçına beş kişilik sosyal medya ekibiyle gelmesini de göz önünde bulunursak, Türkiye'nin büyük kulüpleri de kısıtlı şartlara karşın sosyal medyayı aktif ve etkili kullanıyor.

Fakat bunu Süper Lig'de mücadele eden birçok Anadolu kulübü için söylemek zor. Kulüpte kurumsallık azaldıkça bu, sosyal medya başarısına da yansıyor.

Türkiye'de Akhisar Belediyespor'un Twitter hesabı 6 Mayıs'tan beri güncellenmiyor, en büyük sosyal medya organlarından Instagram'ı da kullanmıyorlar. Balıkesirspor'un Twitter hesabı en son bir ay önce güncellenmiş. Gençlerbirliği iki yıl, Kayseri Erciyes bir buçuk, Rizespor da bir aydan beri Instagram'a bakmamış.

Marka değerinin tartışıldığı Türk futbolunun özellikle genç taraftarıyla en önemli buluşma kanalı olan sosyal medyanın gücü hâlâ birçok kulüp tarafından keşfedilebilmiş değil.

Al Jazeera, Ahmet Sivaslı

Kaynak: http://aljazeera.com.tr/al-jazeera-oz...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
7
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın