Euro Hangi Durumlardan Etkilenir ?
Hangi Durumlar Euro Paritesini Etkiler? başlıklı yazımızda finansal analist gözünden Euro nasıl etkilenebilir, hangi durumlarda euro düşer ve ya hangi durumlarda euro yükselirdetaylarını beraber inceleyeceğiz.
Hangi Durumlar Euro Paritesini Etkiler?
Hangi Durumlar Euro Paritesi ni Etkiler? başlıklı yazımızda finansal analist gözünden Euro nasıl etkilenebilir , hangi durumlarda euro düşer ve ya hangi durumlarda euro yükselir detaylarını beraber inceleyeceğiz.
Euro , Avrupa da oluşan ortak pazar sisteminin son aşaması olan Avrupa Birliğine üye ülkelerin, kendi paralarından vazgeçerek kabul ettikleri ortak para birimidir. Bu bilgiye sahip olmak ve üye ülkelerin ekonomik ve siyasi gelişmelerinin takibini sağlamak işlem yönümüz açısından önem taşır.
Bölgede, Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan bulunmaktadır. Birleşik Krallık (İngiltere) ve Danimarka üye olduğu halde euroya geçmeyen AB üyeleridir. Bugüne kadar hiçbir ülkenin bölgeden ayrılmamış olması ve bu yönde bir hükmün yer almaması oldukça önemli ayrıntılardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Euro, geniş bir bölgeyi kapsaması nedeniyle üyesi olan her ülkeden gelen veri bizim için hareketlilik oluşturabilir. Ülkelerin birlik içindeki anlaşmaları, siyasi söylemler dışında takibini sağlamamız gereken başlıklar, gün içi takibini sağladığımız ekonomik takvimde yer alan verileridir.
Para birimini etkileyen en önemli değişkenlerden biri Avrupa Merkez Bankası (ECB) Para politikası kararlarıdır. Başkanlığını 2011 den bu yana İtalyan ekonomist Mario Draghi yapmaktadır.
ECB de Amerika tarafından takip ettiğimiz Fomc tutanakları gibi, toplantı tutanaklarını yayınladı. Şeffaflığı arttırmaya yönelik olumlu bulunan bu süreç, detaylarda eklendiğinde Euro bölgesi takibi açısından oldukça önem taşıyacak ve takibi sağlanması gereken veri olacaktır.
Son dönemde takibini sağladığımız Yunanistan görüşmeleri, yapılan müzakereler esnasında takip edilen üye görüşleri ve son olarak geçtiğimiz hafta 4 aylık bir borç kurtarma programını üzerinde anlaşma sağlanması oldukça hızlı fiyatlanmalara neden oldu. Dolayısıyla her üye ülkenin yaratacağı etkilerin uzun ve hızlı fiyatlanmalara neden olacağını dikkate almak gerekir.
Başta Almanya, Fransa, İngilere, İsviçre den gelecek olan İşsizlik, Enflasyon, Büyüme oranı (GSYİH), Ticaret Dengesi, Sanayi Üretimi, Tüketici Güven Endeksi, takibi fiyatlamaların takibi volatilite yaratan verilerdir.
Örneğin, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, 22 Ocak 2015 15:30 yaptığı basın toplantısında, Euro Bölgesindeki zayıflayan ekonomik görünümü destekleyebilmek için ayda 60 milyar euroluk varlık alımı yapacaklarını açıkladı. Açıklamayla birlikte grafikte de yaşanan fiyatlamalar görülmektedir. Eurusd paritesi 1,1113 ile 11 yılın en düşük seviyesine geriledi.
Siyasi gelişmeler, üye ülkelerin ekonomik durumları ve açıklamalar para birimi değeri için oldukça önemli.
Geçtiğimiz haftalarda, Yunanistan da seçim sonrası Syriza partisinin hükümeti kurması, Euro’yu para birimi olarak kullanıp kullanmamaları sürecini de beraberinde getirdi. Uzun sayılabilecek süreç sonrası zor da olsa mevcut kurtarma programının uzatılması, Eurugroup ile anlaşmaya varılması Euro için hareketli bir dönem oluşturdu.
Euro Bölgesi’ndeki yüksek borç stokları ve bütçe açıklarına ilişkin sorunlar AB ekonomisine ilişkin endişelerin artmasına neden olur. Olumsuz görünümle birlikte Euro’ya olan güvenin azalmasına neden olacaktır. Üye ülkelerden borç krizinde olup ilerleyen dönemde Yunanistan görüşmeleri gibi süreçle kaşı karşıya kalabileceğimiz ülkeler Portekiz ve İrlanda olduğunu hatırlatmak isterim. Dolayısıyla üye ülkelerden gelen veri akışlarının takibi ilerleyen döneme ve Euro nun genel seyrine ilişkin önemli ipuçlarını oluşturacaktır. Genel gidişata ilişkin, yüksek bütçe açığı, yüksek kamu borcu ve yine yüksek seyreden işsizlik oranı ilerleyen dönemlerde ciddi sorunlar yaratacağından ülkelerin takibinin iyi yapılması gerekir.
Tek bir çerçevede değerlendirme yapmak, Euro Bölgesi birçok değişkene sahip olduğundan değerlendirme yapmayı zorlaştırır. Her bir değişkenle meydana gelebilecek gelişmeler Euro üzerinde volatilite artışına neden olması ve bu gelişmelerin temel analiz noktasında yakından takip edilmesi fırsatları değerlendirebilmek için faydalı olacaktır.
Yeliz Pehlivan
Yorum Yazın