Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: 2020 Pandemi Döneminde Oyunlaştırma ile Başaranlar
Değişen ve dönüşen dünyada işletmelerde çalışan personelin bir taraftan motivasyon ve performansını artırıp bağlılığını sürdürmek amacıyla diğer taraftan da pazar payını korumak ve artırmak amacıyla çeşitli yöntemlere başvurulmuştur. Bunlardan en önemlisi ise 2010’lu yılların başında hayatımıza giren ve her geçen yıl etkinliğini arttıran oyunlaştırma olmuştur.
Günümüzde ise eğitimden, sağlığa, spordan, iş dünyasına kadar başarının sürdürülebilirliğini sağlamak için oyunlaştırmaya her zamankinden daha çok ihtiyacımız olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin 2020 yılında birçok işletme bu konuda çalışmalar gerçekleştirmiş ve pek çok başarıya imza atmıştır. Gelin hep birlikte bunlara bir göz atalım.
Koçtaş Efsanelerin Yolu
Borsa Ligi
Borsa Ligi, İstanbul Borsası’nda işlem gören kurumların hisselerini canlı izleyerek hisselerin yükselip düşmeleri üzerinden yarışma imkanı veren ve ödüllendiren bir uygulamadır. Borsa Ligi’nde her ay binlerce yarışmacı büyük ödül için piyasayı takip ederek buluşturduğu portföyündeki yüzdesel değişimlerden puan kazanarak sıralamada ilk 100’e girmeye çalışmaktadır. Her ay birinci olan yarışmacıya 2000 TL, ikinciye 1000 TL, üçüncüye 500 TL ve ilk 100’e girenlere 50’şer TL verilen yarışmada farklı sosyolojik yapı ve eğitim seviyesinden kullanıcılar katılarak hem Borsa’yı öğrenmekte hem de ödül kazanmaktadır.
Borsa Ligi kullanıcısına yarışarak öğretmeyi, eğlenerek kazandırmayı amaç edinmiş; içsel ve dışsal motivasyon kaynakları kullanarak binlerce kullanıcıyı uygulamada tutmayı başarmıştır. Borsa Ligi uygulamasında oyunlaştırma mekaniklerinden olan sıralamalar, ödüller gibi dışsal motivasyon kaynaklarının olmasının yanı sıra rozet yapmasıyla da içsel motivasyonu yükseltmeye yönelik oyunlaştırma mekanikleri de bulunmaktadır.
Motivist
Atasun Akademi
Atasun Optik, Atasun Akademi uygulaması ile çalışanların kendini geliştirdiği yeni popüler eğitimlere anında ulaştığı ve eğitim kategorilerinden istedikleri seçimleri filtreleyerek becerilerini geliştirerek dilediği yer ve uygun zamanda eğitimlerini tamamladığı bir oyunlaştırma yapmıştır. Çalışanlar Game2023 ile oynayarak öğrenmiş, öğrenirken gelişmiştir.
Ayrıca sonuçlara göre müşteri memnuniyetinin yanı sıra iyi ve kaliteli hizmeti toplumun her kesimine ulaştırma oranının arttığı görülmüştür. Kurum açısından bakıldığında turnover oranında ilk üç ayda %33 oranında azalma olmuştur. Personelin teknik sınav ortalamalarında başarı oranları artmıştır. Bireyler açısından sonuçlara bakıldığında ise mesleki uzmanlığın artması yanında kişilerin kendilerine güvenlerinin oluşmasıyla birlikte maddi kazançlarının da arttığı gözlemlenmiştir.
Twing
Owiwi
Pandemi döneminde özellikle İnsan Kaynakları departmanları da başta işe alım süreci olmak üzere tüm süreçlerini dijitalleştirmek zorunda kalmıştır.
Owiwi, oyunlaştırma stratejisi ile özellikle işe alım süreçlerinde kullanılabilecek olup, doğru adayı bulmamızı sağlayan Atina kökenli işe alım yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Adayların başkalarıyla etkiletişim kurma yeteneğini, iş performansını, zaman yönetimi, takım çalışması konusunda yetkinliklerini, problem çözme, liderlik, öğrenme çevikliği gibi yetkinlikleri belirlememizde gizli bir değerlendirme yöntemi olarak sunulmaktadır.
Owiwi‘de hesap verilebilirlik, uyum sağlama, karar verme, değişime açık olma, dürüstlük, öğrenme çevikliği, takım çalışması, dayanıklılık, karar verme yetkinlikleri önce değerlendiriliyor ve karakteristik özelliklere göre sıralanmaktadır. Sonrasında belirlenen yetkinlikler değerlendirme süreçlerine göre mülakat soruları ile adaylara doğru soruyu sormanızı sağlamaktadır.
Fikir Değirmeni Kampüs
Akbank Nabız
Aksigorta, Nabız uygulaması ile şirket genelinde geri bildirim kültürünü yaygınlaştırmayı, çalışanlar arasındaki etkileşimi artırmayı ve sürekli gelişim için bir altyapı hazırlamayı amaçlamıştır. Ayrıca yenilenen şirket değerlerini çalışanlara daha hızlı bir şekilde benimsetebilmeyi ve anlık ödüllendirme ile çalışanların nabzını yüksek tutmak hedeflenmiştir. Hedef kitleye özel bir performans tasarımı sunmak için platformun özgünlüğünü, yerel bileşenlerle buluşturmuştur. Geçmişteki davranış anketleri ve performans değerlendirme analizlerinden faydalanarak çalışanların doğru geri bildirimleri, daha hızlı bir şekilde verebilmelerini sağlanmıştır.
Geliştirilen mobil uygulama ile ilk yılda 16.000’in üzerine geri bildirim verilmiş, 300.000’e yakın puan toplanarak 700’den fazla ödül dağıtılmıştır. Ayrıca Nabız uygulamasından düzenli olarak yürütülen anket çalışmaları ile yaklaşık 3000 cevap alınmış; böylece çalışanların nabzı sürekli olarak takip edilmiştir. Oyunlaştırılarak sunulan anlık geri bildirim ve ödüllendirme mekanizması, tüm çalışanlar tarafından sevilmiş; çalışan bağlılığı anket sonuçlarına da pozitif olarak yansımıştır.
Wellbees
Sanal Koşu (Virtual Run)
Özellikle dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan COVID-19 salgını sonrasında gelen kısıtlamalar ile birlikte hızlıca hayatımıza giren sanal ortamlar spor alanını da etkilemiş durumda. Dışarı çıkıp açık havada toplu koşu yapamayan koşucuların istedikleri yerde, tek başlarına fiziksel olarak gerçekten koşarken, sanal bir yarışta yarışabilmelerini sağlayan teknolojik alt yapının genel adı oldu sanal koşu. Koşucular her ne kadar fiziksel olarak bir araya gelemeseler de sanal olarak yarışmaya ve o rekabet duygusun bu uygulama ile yaşamaya devam ettiler.
Yorum Yazın