Eğit-Donat Anlaşması Tamam
Suriyeli muhaliflerin eğit-donat programı için Türkiye ile ABD arasındaki müzakereler tamamlandı. Taraflar anlaşmaya varıldığını açıkladı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç'in müzakerelerin tamamlandığını ve yakın zamanda mutabakat metninin imzalanacağını açıklamasının ardından Washington'dan da benzer bir açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, 'Suriyeli muhalif grupların eğitilip donatılması konusunda Türkiye ile presnip anlaşmasına vardığımızı doğrulayabilirim' dedi. Psaki, 'Daha önce açıkladığımız gibi, Türkiye, ılımlı Suriyeli muhalif güçlerin eğitimi ve donatımına bölgesel ev sahipliği yapacak. Anlaşmayı yakında sonuçlandırıp imzalamayı planlıyoruz' diye konuştu.
Haftalık olağan basın toplantısında soruları yanıtlayan Bilgiç, Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) eğitim verilmesi için ABD ile süren müzakerelerin sona erdiğini belirterek, 'Yakın zamanda ÖSO'nun eğitilmesine ilişkin mutabakat metni imzalanacak' diye konuştu. Bilgiç, eğit-donat programının Mart ayında başlamasının öngörüldüğünü ifade etti.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ABD’nin IŞİD ile mücadele kapsamında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) başkenti Erbil’de üs kurmasıyla ilgili önemli soru işaretleri olduğunu, bunun ‘gerçekten bir askeri üs mü olacağının belirlenmesi gerektiğini’ söyledi.
‘Peşmerge’ye askeri malzeme sağladık’
Bilgiç, Türkiye’nin ABD’nin attığı adımlardan bağımsız olarak Peşmerge’ye yardım ettiğini belirtti:
“IKBY'ye yönelik eğit-donat çerçevesinde, dün itibariyle Peşmerge'ye bir miktar askeri malzeme sağladık. Bu, şu ana kadar sağlanan yardımın ikinci grubu oluyor. Bu yardımlar askeri savaş malzemesi değil. Dürbün, kamuflaj, çadır gibi lojistik malzemeler içeriyor.'
‘Türkiye’yi suçlamak için gerekçe oluşturma çabası’
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, 16 Şubat’ta Türkiye-Ermenistan arasında 2009'da imzalanan ve ilişkilerin normalleşmesini öngören Zürih Protokolleri’ni Ermenistan Parlamentosu'ndan geri çekmişti. Bu konu hakkındaki soruları yanıtlayan Bilgiç, Türkiye'nin protokollerin temel hedefi olan bölgesel normalleşme sürecine bağlılığını sürdüreceği yanıtını verdi. Protokollerin onaylanmasının sadece ikili ilişkilerin değil, Kafkasya'da da kapsamlı ve sürdürülebilir bir barışın sağlanması için önemli olduğunu söyledi:
'Ermenistan'ın bu yaklaşımını doğru bulmuyoruz, yanlış ve talihsiz bir adım. Ermenistan'ın kararı, baştan beri protokoller konusundaki tutarsız ve samimiyetsiz tutumunun bir göstergesidir. Bu karar, 1915 olaylarının yüzüncü yıl dönümüne giden bu süreçte, Türkiye'yi suçlamak için yeni bir gerekçe oluşturma çabası olarak da değerlendirmek mümkün.'
'72 saat sonra tepki verilmesini garipsedik'
Bilgiç, ABD'de üç Müslüman gencin öldürülmesi konusunda ABD yetkililerinin sesiz kaldığı yönündeki eleştiriler hatırlatılınca, son zamanlarda Batı'da ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslamofobinin artmaya başladığını belirtti.
Bu tür saldırılar olduğunda ‘bir an evvel’ tepki verilmesi gerektiğini vurgulayan Bilgiç, “Cumhurbaşkanı Erdoğan bu noktada, haklı biçimde, ABD'li yöneticilerin neden sessiz kaldıklarını sorguladı” diye konuştu. ABD Başkanı Barack Obama'nın, Erdoğan'ın tepkisinden 72 saat sonra açıklama yaptığını anımsatan Bilgiç, şunları söyledi:
'Psaki'nin bu konudaki sözlerini okudum. Sayın Cumhurbaşkanımızın dile getirdiği husus, hepimizin ortak vicdanının sorduğu bir soruydu. Benzer saldırılara, özellikle Müslümanlar dışında başka bir gruba yapıldığında hemen tepki verildiğini görüyoruz. 72 saat sonra tepki verilmesini garipsedik. Bu noktada Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadelerini sorgulamak yerine, bu tarz olaylara daha samimi ve hızlı tepkiler verilmesi, bu tür tartışmaların doğal olarak önüne geçer. Bir an evvel tepki vermek, bu tür saldırılarda asıl yapılması gereken şeydir.'
- Kaynak: Anadolu Ajansı