onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Dünya Sağlık Örgütü'nden Çocuk Felci Alarmı!

Dünya Sağlık Örgütü'nden Çocuk Felci Alarmı!

Onedio Medya
06.05.2014 - 11:17 Son Güncelleme: 06.05.2014 - 11:43

Fotoğraf: AP

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Dünya Sağlık Örgütü, çocuk felci konusunda alarm verdi. Vakalarda 'olağanüstü artış' yaşandığını duyurdu. Çocuk felcinin en fazla görüldüğü ülkeler arasında Türkiye'nin komşuları Suriye ve Irak da var.

Dünya Sağlık Örgütü, birkaç yıl önce dünya ölçeğinde yok edilme noktasına gelen çocuk felcinin yeniden tehlikeli boyutlara tırmandığını duyurdu.

Örgüt, uluslararası sağlık düzenlemeleri acil durum komitesi raporunu açıkladı. Buna göre, 2014 yılında görülen çocuk felci vakaları 'olağanüstü' boyutta.

Eğer önlem alınmazsa dünya üzerinde aşıyla yok edilebilecek en ciddi hastalıklardan biri yaşamaya ve yayılmaya devam edecek.

Rapora göre, halihazırda bu vakaların görüldüğü 10 ülke var. Bunların beşi Ortadoğu'dan. Afganistan, Pakistan, Irak, Suriye ve İsrail.

Afrika kıtasından da Kamerun, Ekvator Ginesi, Etiyopya, Somali ve Nijerya'da çocuk felci görülüyor.

Bu ülkelerden bazıları çocuk felci virüsünü ihraç ederken, bazıları henüz ihraç aşamasında değil.

Pakistan, Kamerun ve Suriye virüs yayma riski en yüksek olan ülkeler.

İhraç etme potansiyeli olan ülkeler arasında da Afganistan, Ekvator Ginesi, Etiyopya, Irak, İsrail, Somali ve Nijerya var.

Bu tablo Türkiye için önemli risk taşıyor.

Çünkü Türkiye'nin komşusu Suriye, virüsün yayılması için en fazla risk teşkil eden ülkelerden. Aynı şekilde bir başka komşu Irak da vakaların yaşandığı ancak virüsün henüz yurtdışına yayılma riskinin olmadığı ülkelerden.

Rapora göre, virüsün uluslararası ölçekte yayılma riski oldukça fazla. Çünkü henüz virüsün yayılmadığı ancak çatışmaların sürdüğü ülkeler aşılama faaliyetlerini askıya almış vaziyette.

Dolayısıyla da bu ülkelerde virüsün yeniden ortaya çıkması olası.

Rapora göre, bir ülkede çocuk felciyle karşılaşılması halinde, ağız yoluyla yapılan ek aşılama kampanyası, virüs için tıbbi denetim ve rutin aşılama gibi tedbirler gerekiyor.

Bunda en büyük pay dünya sağlık örgütü ve devletlere düşüyor.

Çocuk felci, 2012-2013 yıllarında yok edilme noktasına gelmişti. 2013'te dünyada yalnızca 406 çocuk felci vakasına rastlanmıştı.

2014 yılındaki artışta, Suriye'deki iç savaş önemli bir rol oynadı. 2013 yılında Suriye'de yeniden başlayan çocuk felci vakaları nisan 2014 itibariyle 27'ye yükseldi.

CNN Türk

Kaynak: http://www.cnnturk.com/haber/dunya/du...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam