Görüş Bildir
Haberler
Davutoğlu-Bahçeli Görüşmesi Sonrası İlk Açıklamalar

Davutoğlu-Bahçeli Görüşmesi Sonrası İlk Açıklamalar

ATKN
03.01.2016 - 17:03 Son Güncelleme: 04.01.2016 - 18:29

'Yeni Anayasa' için daha önce CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile bir araya gelen Başbakan Davutoğlu, bugün saat 14:10'da MHP Genel Başkanı Bahçeli ile Meclis'te bir araya geldi. Görüşme, yaklaşık 1 saat 45 dakika sürdü. Görüşme sonrası ilk açıklama MHP'den geldi. MHP'li Öztürk, 'Her konuyu tartışmaya hazır olduğumuzu ama başkanlık sistemine zinhar karşı olduğumuzu ifade ettik. İçerisinde bulunduğumuz şartlarda böyle bir konuyu tartışmanın bile lüks olduğunu belirttik' dedi.  AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve  Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise, yaptığı açıklamada 'Bahçeli güçlendirilmiş parlamenter sistemden yana olduğunu belirtti' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Davutoğlu, yeni Anayasa, TBMM İçtüzüğü, bütçe ve reformlarla ilgili görüş alış verişinde bulunmak Bahçeli ile görüştü.  

Saat 14.10'da başlayan görüşme Bahçeli'nin Meclis'teki makam odasında gerçekleşti.

Davutoğlu'na eşlik edecek AK Parti heyetinde Ömer Çelik, Lütfi Elvan, Mehmet Ali Şahin, Naci Bostancı; Bahçeli'ye eşlik edecek MHP heyetinde ise Semih Yalçın, Oktay Vural, Oktay Öztürk, İsmet Büyükataman yer aldı.

MHP'li Oktay Öztürk: 'Başkanlık sistemine zinhar karşı olduğumuzu ifade ettik'

MHP'li Oktay Öztürk: 'Başkanlık sistemine zinhar karşı olduğumuzu ifade ettik'

MHP'li Oktay Öztürk, görüşme sonrası yaptığı açıklamada şunları söyledi:

'Şimdi bizim teklifimiz sanki süreç devam ediyormuşçasına, Anayasa’da değişiklik süreci başlatılmalı. 60 maddede anlaşılmıştı, 61. madde üzerinden konuşulmalı. Sivil iradenin mührünü taşıyan bir Anayasa gerekiyor. Anayasa değişikliği dikkate alınınca, iç tüzükteki değişiklikler de gündeme geldi. O çalışmaların da kaldığı yerden devam etmesi gerektiğini söyledik.

Sayın Başbakan, başkanlık sisteminin de tartışılması gerektiğini söyledi. Biz her konuyu tartışmaya hazır olduğumuzu, ancak başkanlık sistemini zinhar kabul etmeyeceğimizi söyledik.

Komisyon kurulması ve parlamentoda bulunan bütün partilerin eşit şekilde temsil edilmesi kararlaştırıldı. Önü açık olmamasını istediler. Akıllarındaki ‘6 ay içinde biterse iyi olur’. Toplumun en geniş katmanlarının katılımıyla, her sivil toplum kuruluşunun katkı verebileceği bir Anayasa çalışması gereği üzerinde duruldu.'

Ömer Çelik: 'Bahçeli güçlendirilmiş parlamenter sistemden yana olduğunu belirtti'

Ömer Çelik: 'Bahçeli güçlendirilmiş parlamenter sistemden yana olduğunu belirtti'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yeni Anayasa’nın siyasetçilere yüklediği sorumluluğun ve ortaya çıkan yeni Meclis tablosunun bilincinde bir görüşme olduğu kanaatindeyiz.

Yeni Anayasa çerçevesinde uzlaşılan konu, geçmişte görev yapmış Uzlaşma Komisyonu'nun aynı formülle çalışmalarına devam etmesi ve yeni Anayasa konusunda çalışmalarını tamamlaması yönünde. 

Bahçeli görüşmede güçlendirilmiş parlamenter sistemden yana olduğunu belirtti. Bizim için esas olan temel hak ve hürriyetlerdir. Demokratik değerler üzerinden mekanizmalar tartışılmalı. 

Başbakanımız terörle mücadele konusunda ayrıntılı bir bilgi verdi. Sayın Bahçeli’ye bir kere daha terörle mücadele konusunda verdiği destek için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Mart’a kadar tamamlanması beklenen vize muafiyeti başta olmak üzere bir takım reform yasaları var, bunlara da destek verdiklerini söylediler.

Biz HDP'yi sürece kattık, HDP kendini süreçten çıkardı. AK Parti olarak parti kapatmalara karşıyız. Ama demokrasiyi, hukuk devletini tehdit eden teröre destek verenlerin de bir şekilde bu desteklerinin bedelini ödemesi gerektiğini düşünüyoruz

Ajanslar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
67
57
11
7
6
4
0