Görüş Bildir
Haberler
Daha İyi Bir Uyku Kalitesi İçin Neler Yemelisin?

Daha İyi Bir Uyku Kalitesi İçin Neler Yemelisin?

Ümran Sanğu
20.08.2023 - 06:15

Uyku genel refahımız ve sağlığımız için oldukça önemlidir. Yediklerimiz ise uyku dengemizi ve uyku kalitemizi belirlemede önemli bir rol oynar. Gün içerisinde ve uyumadan önce tükettiğimiz besinler, uyku döngümüzü düzenleme konusunda hayati önem taşımaktadır. Hep birlikte yemek ve uyku arasındaki ilişkiyi inceleyelim.

Triptofan açısından zengin besinler

Triptofan açısından zengin besinler

Triptofan, rahatlamaya ve uykuya katkıda bulunan serotonin ve melatoninin öncüsü olarak hizmet eden aminoasittir. Hindi, tavuk, fındık ve süt ürünleri gibi yiyecekler triptofan açısından zengin besinlerdir. Bu yiyecekleri son öğününüze dahil ederseniz eğer sakinlik duygusu uyanır ve uyku getirdiği için dinlendirici bir uykuyu beraberinde getirir. Akşam yemeklerinizde mutlaka triptofan açısından zengin besinleri tüketmeye özen göstermelisiniz.

Kompleks karbonhidratlar

Kompleks karbonhidratlar

Tam tahıllar, kahve rengi pirinç ve tatlı patates gibi yiyecekler kompleks karbonhidratların arasına girmektedir. Kompleks karbonhidratlar hafifte olsa kan şekeri seviyesine etki etmektedir. Akşamları kompleks karbonhidratlar tüketildiği zaman insülin salınımı tetiklenebilir. Bu durum, serotonin artmasına ve daha hızlı uykuya dalmaya yardımcı olur.

Magnezyum açısından zengin besinler

Magnezyum açısından zengin besinler

Magnezyum, kas gevşemesinde ve sinir sisteminin sakinleşmesinde önemli rol oynayan bir mineraldir. Yeşil yaprağı sebzeler, muz, avokado ve fındık gibi yiyeceklerde bol miktarda magnezyum bulunmaktadır. Bu yiyecekleri uyumadan önce tüketmek, kas gerginliğini azaltır ve gevşemeyi teşvik ederek uyku kalitenizi arttırır.

Melatonin arttırıcı gıdalar

Melatonin arttırıcı gıdalar

Melatonin uyku ve uyanıklık arasında yaşanan döngüyü düzenleyen bir hormondur. Bazı yiyecekler vücuttaki melatonin oranını doğal yollarla arttırır. Özellikle kirazlar, melatonin açısından oldukça zengindir ve kaliteli bir uyku düzenine geçmek için lezzetli bir seçenek olabilir. Uyumadan önce bir kase kiraz yemek ya da vişne suyu içmek uykunuzun gelmesine ve derin bir uykuya geçmenize yardımcı olacaktır.

Bitki çayı

Bitki çayı

Uykuya dalmadan önce kafein bulunmayan bitki çaylarını yudumlamak hem zihninizi hem de bedeninizi rahatlatır. Papatya çayı, lavanta çayı ve yeşil çay gibi çeşitli bitki çayları gevşeme ve rahatlatma özellikleriyle biliniyor. Her gün uykuya dalmadan önce bitki çayı içmeyi ihmal etmezseniz, hem uykuya dalmakta zorluk çekmezsiniz hem de sakin ve rahat bir uyku geçirmiş olursunuz.

Yatmadan önce nelerden kaçınmalıyız?

Yatmadan önce nelerden kaçınmalıyız?

Bazı yiyecekleri uykudan önce tükettiğimiz zaman uyku kalitemizi düzenleyip uykuya dalmamızı sağlasa da bazı yiyecekleri yatmadan önce asla tüketmemeliyiz. Özellikle kafeinli ve yüksek şekerli yiyecekleri yatma saatine yakın bir zamanda tüketmeyin. Ayrıca, uyumadan önce yediğiniz baharatlı ve ağır yemekler uykuya dalmanızı zorlaştıracak hazımsızlık hissi yaratır.

Susuzluğun uyku üzerinde etkisi

Susuzluğun uyku üzerinde etkisi

Gün içerisinde bol miktarda su tüketip susuz kalmamak çok önemlidir, fakat yatacağınız saate yakın su tüketiminize dikkat etmeniz gerekmektedir. Susuz kalmak uykuyu bozarken, yatmadan önce bol miktarda su tüketmek sürekli tuvalete gidip uykunuzu bölmenize neden olabilir. Gün içerisinde bol miktarda sıvı alın ve yatmadan önce su alımınızı dengeleyin.

Gece açlığını yönetme

Gece açlığını yönetme

Gece geç saatlerde yemek yeme isteği, çoğu kişide görülen popüler bir durumdur. Ancak, uyku saatinize yakın ağır veya sağlıksız yiyecekleri tüketmek uykunuzu bozabilir. Eğer uyumadan önce karnınız açsa, hafif ve sağlıklı yiyecekleri tercih etmeniz uyku düzeniniz için çok önemlidir. Az miktarda süzme peynir, bir avuç badem ya da bir parça meyve tüketirseniz uyku düzeninizi bozmadan açlığınızı giderebilir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın