Görüş Bildir
Haberler
CHP'den 1 Mayıs Yasağına Tepki

CHP'den 1 Mayıs Yasağına Tepki

Caner
01.05.2014 - 00:02
İçeriğin Devamı Aşağıda

CHP'den 1 Mayıs Yasağına Tepki

CHP İstanbul İl Başkanlığı, Valiliğin yarın sabah saat 06.00'dan itibaren kentin belirli yerlerinde toplu ulaşımda getirdiği kısıtlamalara tepki gösterdi.

İl Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, AK Parti iktidarının 2011 yılında 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması gerektiğini davullarla zurnalarla ilan ettiğini, bugün ise Taksim'i işçilere kapatma kararında ısrarla direndiği belirtildi. 1 Mayıs 2011'de Taksim'de yapılan kutlamaların barışçı bir ortamda gerçekleştirildiği ve en küçük bir taşkınlık meydana gelmediği vurgulanan açıklamada, 'AKP iktidarı, yasakçı tavrıyla toplumsal kutuplaşmayı derinleştirerek şiddeti körüklemeyi hedeflemektedir' denildi.

Açıklamada, şu görüşlere yer verildi.

'1 Mayıs'ta işçilerin kent yaşamını sıkıntıya sokacağını öne sürerek şehirde olağanüstü hal ilan eden iktidarın bu tutumu hukuk dışıdır. İstanbul'da 1 Mayıs nedeniyle vapur, metrobüs, otobüs ve tramvay seferlerinin iptal edilmesi, ileri demokrasiden söz eden iktidarın hakiki yüzü olan yasakçı ve baskıcı siyaset anlayışını göstermiştir. AİHM kararları da açıkça ortaya koymaktadır ki; her vatandaş şiddet eylemlerine başvurmadığı takdirde istediği alanda anma ve kutlama yapabilme özgürlüğüne sahiptir. 1 Mayıs İşçi Bayramı anmalarının ve kutlamalarının adresi de Taksim Meydanı'dır. Bu tarihsel gerçeklik, yüzbinlerce üyesi bulunan emek örgütlerinin ortak kararının arkasındaki en büyük dayanaktır. Geçtiğimiz yıl Taksim'de devam eden meydan projesi nedeniyle vatandaşların çukurlara düşüp yaralanabileceğini gerekçe göstererek Taksim'i kapatan AKP iktidarı, kentin birçok noktasında vatandaşların biber gazıyla yaralanmasına kendisi sebep olmuştur. Bu yıl da Taksim'de yapılacak kutlamalarda terör örgütlerinin provokasyon yaratabileceği yönündeki iddialarla Taksim Meydanı halka kapatılmak istenmektedir. Daha önce de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında yapılması planlanan yürüyüş, radikal gruplar tarafından provoke edileceği iddia edilerek yasaklanmıştı. Türkiye, istihbaratlarla yönetilmek istenen bir devlet mantığına mahkûm edilemez.'

Açıklamada, CHP İl Örgütü'nün, her türlü baskıya ve yasaklamaya rağmen, 1 Mayıs günü saat 10.00'da Beşiktaş Meydanı'nda buluşup Taksim'e yürüyeceği ifade edildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle yayınladığı kutlama mesajında, 1 Mayıs kutlamalarında olası provokatif eylemlere dikkat çekerek 'Dileğimiz ve isteğimiz 1 Mayıs'ın kimsenin canı yanmadan, adına yakışır bir şekilde bayram gibi kutlanması ve AKP ile yandaşlarının provokatif oyunlarının boşa çıkarılmasıdır. Bu duygu ve düşüncelerle 1 Mayısları özgürce ve gönlümüzce kutlayabilmemiz için geçmişte canı pahasına mücadele edenleri rahmetle anıyor, o günün mücadele ruhunu bugüne taşıyanları sevgiyle selamlıyor, herkesin yarın akşam evlerine bayramdan döner gibi mutlu, huzurlu dönmesini diliyor, yaşasın emeğin ve işçinin bayramı, yaşasın bir mayıs diyorum' dedi.

1 Mayıs'ın resmen bayram olduğunu, herkesin bayramını, istediği yerde kutlaması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, '1 Mayıs resmen bayramdır ve herkesin bayramını, başkasının can ve malına zarar vermeden istediği yerde, istediği gibi kutlamak en doğal hakkıdır' dedi.

1 Mayıs Türkiye'nin 7 bölgesinde ve 81 ilinde coşkuyla kutlanacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, 'AKP iktidarı gerginlik ve çatışma politikasıyla gündemi değiştirmek için hangi antidemokratik adımları atarsa atsın, dün olduğu gibi bugün de 1 Mayıs Türkiye'nin 7 bölgesinde ve 81 ilinde coşkuyla kutlanacaktır' diyen Kılıçdaroğlu'nun mesajı şu şekilde: 1 Mayıs İşçi bayramıdır, 1 Mayıs emeğin bayramıdır, 1 Mayıs bahar bayramıdır. Adına ne derseniz deyin, 1 Mayıs resmen bayramdır ve herkesin bayramını, başkasının can ve malına zarar vermeden istediği yerde, istediği gibi kutlamak en doğal hakkıdır' ifadelerine yer verdi.

1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasının yasal olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, 'Ancak, daha önce 1 Mayıs Bayramdır ve kutlama yeri Taksimdir diyen, ama özellikle son yıllarda hak ihlallerini alışkanlık haline getiren ve başta basın olmak üzere, örgütlü toplumu, örgütlü mücadeleyi hedef alan bir iktidarla karşı karşıyayız. Seçim sürecinde rüşvet ile yolsuzlukların üzerini örtmek için AKP ile yandaşlarına karşı olan herkesi düşman ilan ederek gerginlikten, çatışmadan beslenen Erdoğan iktidarı bu 1 Mayıs kutlamalarını da gerginliğin, çatışmanın alanı haline getirmeye, AİHM'nin tanıdığı Taksim'de 1 Mayıs'ı kutlama hakkını ayaklar altına alarak, daha önce Kazancı Yokuşu'nda, Gezi Parkı'nda olduğu gibi TOMA'larla, gaz bombalarıyla, çatışma ile can kayıplarını, göz çıkarmaları, çok sayıda yaralı ile gözaltını amaçlamakta, böylece toplumu terörize ederek gündemi değiştirmeye çalışmaktadır' açıklamasında bulundu.

'BAŞKANLIK HIRSI BOYUNU AŞAN, KİBİR TİMSALİ RECEP TAYYİP ERDOĞAN'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı da sert bir dille eleştiren Kılıçdaroğlu, 'Demokrasi ile temel hak ve özgürlüklere kini ve Başkanlık hırsı boyunu aşan, kibir timsali Recep Tayyip Erdoğan bugün Yüce Divan'dan, gelecekte de Uluslararası yargıdan kurtulmak için ne yaparsa yapsın, gündemi değiştirmek için hangi antidemokratik adımları atarsa atsın, dün olduğu gibi bugün de 1 Mayıs Türkiye'nin 7 bölgesinde ve 81 ilinde coşkuyla kutlanacaktır' dedi.

'TÜRKİYE'YE SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUM'

Sağduyu çağrısında bulunan Kılıçdaroğlu, '1 Mayıs'ta, emeğin en yüce değer olduğuna inanan ve insanlık onurunu korumayı esas alan Cumhuriyet Halk Partisi'nin Genel Başkanı olarak, herkes için daha iyi çalışma koşullarının yaratılması, eksiksiz ve engelsiz sendikal hakların sağlanması, iş hayatında ayrımcılığa son verilmesi, taşeron köleliğinin ortadan kaldırılması, çalışma yaşamında ILO normları ile AB kriterlerinin asgari norm olarak kabul edilmesi, herkesin insan onuruna yaraşır bir işe ve yaşanabilir ücrete sahip olması, işyerinde, toplumda, ülkemizde ve dünyada barışın sağlanmasını diliyorum. Bütün emekçilerin çalışanların 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü kutluyor, hep birlikte el ele, omuz omuza olmaya, hak aramaya ve hem demokrasiye, hem de Türkiye'ye sahip çıkmaya çağırıyorum' ifadelerine yer verdi.

1 Mayıs kutlamalarında hayatını kaybedenleri de anan Kılıçdaroğlu, olası provokatif eylemlere dikkat çekerek, 'Dileğimiz ve isteğimiz 1 Mayıs'ın kimsenin canı yanmadan, adına yakışır bir şekilde bayram gibi kutlanması ve AKP ile yandaşlarının provokatif oyunlarının boşa çıkarılmasıdır. Bu duygu ve düşüncelerle 1 Mayısları özgürce ve gönlümüzce kutlayabilmemiz için geçmişte canı pahasına mücadele edenleri rahmetle anıyor, o günün mücadele ruhunu bugüne taşıyanları sevgiyle selamlıyor, herkesin yarın akşam evlerine bayramdan döner gibi mutlu, huzurlu dönmesini diliyor, yaşasın emeğin ve işçinin bayramı, yaşasın bir mayıs diyorum' açıklamasında bulundu.

AA

Kaynak: http://www.dha.com.tr/chpden--1-mayis...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0