Çay Sağlığa Zararlı Olurmuymuş Hiç!
İngiliz bilim adamlarının yaptığı araştırmalar çayla ilgili ilginç sonuçları ortaya çıkardı. Marketlerde satılan siyah çayların, günlük florür ihtiyacının %75-120’sini içerdiğini ortaya çıkaran bilim adamları, bu miktara içeceklerden alınan florürün de eklendiğinde çay tutkunlarının tehlikede olabileceğini keşfetti. Uçurtma Kreatif’e katıldığı günden bu yana çay tüketimi ile dikkati çeken ve incelemeye alınan Onur Özdemir’de ise “Saçların normalden daha hızlı uzaması” dışında olumsuz herhangi bir yan etkiye rastlanmadı.
İngiliz bilim adamlarının yaptığı araştırmaya karşılık Türk uzmanlar tarafından yapılan incelemeler ile karşı tez oluşturdu. Bir bardak çayın faydaları ve zararları üzerine açıklamalarda bulunan uzmanlar, çay tiryakileri için çayın 5 duyu organına hitap ettiğini belirtirken, çayın rengiyle göze, kokusuyla burna, şekerini karıştırırken kulağa, sıcaklığıyla tene, tadıyla ise dile iyi geldiğini ileri sürdü. Uzmanlar buna karşılık her şeyin fazlası zarar diyerek, fazla çay içmenin ise zararları olabileceğini savundu.
Yapılan araştırmaların ışığında çayın olumlu yada olumsuz etkisinin demlenme süresine bağlı olduğunu belirten Özdemir ise, 'Çay yapraklarında da çabuk çözülen kafein mevcuttur. Eğer çay sadece 2 dakika demlenirse uyarıcı etki yapar. 5 dakikadan daha uzun bir sürede demlenirse adrenalize olan kafeini bağlayan tanik asitler açığa çıkar. Böylece çay sakinleştirici etki yapar. Çayın faydalarına baktığımızda ise adeta ecza deposunda saklanması gereken bir ilaç gibi olduğunu görüyoruz. Her türlü hazımsızlık, mide ağrısı, cilt kuruluğu ve öksürüğe iyi geldiği biliniyor' dedi. Çay, diş macunu gibi çok sayıda floroit içerdiğine de dikkat çeken Özdemir, çaydaki tanik asitlerin dişteki koruyucu etkiyi desteklediğini, dişlerin üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturarak diş taşı oluşumunu engellediğini belirtti. Özdemir son olarak, 'Çay banyo malzemesi olarak kullanıldığında enfeksiyon giderici ve sakinleştirici etki yapar. Göz maskesi olarak kullanılırsa kanlanmaya ve ağırlaşmış göz kapaklarına iyi gelir. Demlenmiş çay suyunu evinizde ahşap temizleyici olarak kullanabilir, koyu renk mobilyalara uygulandığında çaydaki bileşenler eskimiş yüzeylere yepyeni bir parlaklık getirir' diye konuştu.
İngilizler önce bunu açıklasın!
Dr. Jonathan M. Hodgson başkanlığındaki ekibin yaptığı, sonuçları Archives of Internal Medicine dergisinde yayımlanan araştırmada, 35 ile 75 yaş arasındaki, tansiyon değerleri normal denekler kullanıldı. Deneklere önce dört hafta boyunca her gün üç fincan çay içirildi. Dört haftanın ardından deneklerin yarısı aynı miktarda çay içmeye devam ederken, diğer yarıya, tat ve kafein miktarı açısından aynı olan placebo çay verildi. Gerçek çay içenlerde üç ay sonra sistolik basıncın (büyük tansiyon) 2,7 mmHg, altı ay sonra 2 mmHg düştüğü görüldü. Diastolik basınçta (küçük tansiyon) ise üç ay sonra 2,3 mmHg ve altı ay sonra 2,1 mmHg azalma tespit edildi.
(Dip not: Florür, tartışmalı bir bileşiktir. ABD‘de diş sağlığını iyileştirmek amacıyla sulara katılan bu bileşiğin fazlası sağlığa zararlıdır. Günlük 4 mg’den fazla alındığında kemik ve kas dokusunu bozar ve kronik ağrılara neden olabilir. )
(En dip not: Can boğazdan gelir, boğazdan çıkar.)
(Dibinde dibi not: Haber eğlence amaçlı hazırlanmıştır. Hiçbir bilginin gerçekliği araştırılmadan kabul edilmemesi gerekir!')
Kaynak: onurozdemirr.wordpress.com
Yorum Yazın