Görüş Bildir
Haberler
Casusluk Davasında Flaş Gelişme

Casusluk Davasında Flaş Gelişme

Fatih UZUN
04.07.2014 - 17:33

İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen, beşi muvazzaf ve 10'u tutuklu 357 sanıklı, tehdit ve şantajla gizli askerî bilgi ve belge sızdırma davasında, mahkeme heyeti tutuklu sanıkların hepsinin tahliyesine karar verdi. Dava kapsamında el konulan dijital verilerin teknik incelemesi için Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nde görevli bilgisayar konusunda uzman öğretim görevlilerinden seçilecek bilirkişi heyeti oluşturulması da kabul edildi.

16 Haziran'da bin 216 sayfalık ek iddianamenin okunmasıyla başlayan, sanık ve avukatların savunmalarıyla devam eden duruşmanın bugünkü celsesinde ara kararlar açıklandı. Duruşmada tutuklu sanıklar Bilgin Özkaynak, Coşkun Başbuğ, Narin Korkmaz, Safiye Köten ve Hakan Oğuzhan, muvazzaf askerler Bülent Acar, Bülent Akbaş, Engin Çırakoğlu, Engin Karatekin ve Onur Süer ile bazı tutuksuz sanıklar ve avukatlar hazır bulundu. Mahkeme heyetinin 101 maddelik ara kararını açıklayan Mahkeme Başkanı Orhan Kızıltaş, tutukluluk süresinin 2 yılı aşması, delillerin büyük ölçüde toplanması, sabit ikametgah sahibi olmaları, adli kontrol yöntemleriyle kaçma şüphesinin önüne geçilebileceği gerekçesiyle Bilgin Özkaynak, Coşkun Başbuğ, Narin Korkmaz, Safiye Köten, Hakan Oğuzhan ile muvazzaf askerler Bülent Acar, Bülent Akbaş, Engin Çırakoğlu, Engin Karatekin ve Onur Süer'in tahliyelerine karar verildiğini açıkladı.

Tahliye kararı üzerinde sanık yakınları büyük sevinç yaşayarak birbirlerine sarıldı. Tahliye edilen 10 sanığın tamamı için yurt dışına çıkış yasağı ve yapılacak duruşmaları takip etmeleri şartı konuldu. Ayrıca haklarında adli kontrol tedbiri bulunan 82 tutuksuz sanıkla ilgili adli kontrol kararları ile yurtdışına çıkış yasağının kaldırılmasına, 21 sanığın adli tedbir kararının ise devamına karar verildi. Heyet, dava kapsamında el konulan ve TÜBİTAK tarafından incelenerek rapor hazırlanan dijital verilerin teknik incelemesi ve analizinin başka bir uzman bilirkişi heyeti tarafından yapılması için de Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nde görevli bilgisayar konusunda uzman öğretim görevlilerinin listesinin istenmesine karar verdi. Heyet, davayla ilgili rapor hazırlayan TÜBİTAK ve Genelkurmay Başkanlığı'ndaki uzman heyetlerin mahkemede dinlenme talebini reddetti.

Ara kararda ayrıca sanıklardan Safiye Köten'in avukatının talebi üzerine Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele'nin eşi İnci Kösele'nin tanık olarak dinlenmesi için talimat yazılması talebi de kabul edildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, eski emniyet müdürü Hanefi Avcı, Yalçın Akdoğan ve CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir'in mahkemede tanık olarak dinlenmesi yönündeki taleplerin ise reddine karar verildi.

Suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla yargılanan Bilgin Özkaynak'ın Sapanca'daki evinde yapılan aramaya katılan ve arama tutanağında imzası bulunan Sapanca Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polislerin de mahkemede dinlenme talebi kabul edildi. Ayrıca tahliye olan sanıklardan Onur Süer'in evinde yapılan aramaya katılan İzmir'de görevli polis memurlarının dinlenmesi yönünde de karar verildi.

Sanık avukatlarından Murat Ergün, mahkemenin kararını, 'İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi bugün burada tarih yazdı' sözleriyle değerlendirdi. Suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla yargılanan Bilgin Özkaynak'ın avukatı Sevgi Sakarya da karardan dolayı mutlu olduklarını ancak beraat istediklerini belirtti.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Askerî gizli bilgi ve belgeleri ele geçirme ve bulundurma suçlamasıyla 49'u muvazzaf asker ve 79'u tutuklu 357 sanık hakkında iddianame hazırlanmış, sanıklar hakkında 2 yıl ile müebbet hapis arasında değişen cezalar istenmişti. Suç örgütünden ele geçirildiği iddia edilen belgelerde bürokrat, devlet adamı, asker ve MİT mensubu yüzlerce kişiye ait fişleme bilgileri bulunmuştu. TMK 10. maddesiyle görevli İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2013 Nisan ayında görülmeye başlanan, özel yetkili mahkemelerin kapatılmasıyla 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam eden davada, bugüne kadar 69 kişi tahliye edilmişti.

ÖZDEMİR ÖZKAN

Cihan

Kaynak: http://cihan.com.tr/news/Askeri-belge...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0