Bugün Mutlaka Okumanız Gereken 10 Köşe Yazısı
Obama Yeni Şafak Okusa | Aslı Aydıntaşbaş | Milliyet
Türkiye’nin IŞİD’i desteklediğini düşünmüyorum. Kuşkusuz Ankara Suriye politikasında hatalar yaptı, bazı ”nahoş” gruplarla fazla içli dışlı oldu, cihatçı gruplardan gelen tehdidi küçümsedi, Esad’ın devrilmesini rasyonel olmayan boyutlarda bir idefiks haline getirdi vs.
Ancak IŞİD’e aktif olarak destek sağlamış değil.
İyi de zaten bunu iddia eden de yok!
Batı medyasında çıkan yayınlardan hiçbiri Türkiye’nin IŞİD’e destek verdiğini iddia etmiyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eleştiri oklarına hedef olan haberler, aslında IŞİD’le ilgili birçok ülkede yapılan haberlerden çok farklı değil.
‘Evrensel Demokraside’ Milli Eğitim(!) | Emre Kongar | Cumhuriyet
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi zorunlu din derslerinin kaldırılmasına yol açacak bir karar verdi.
Ama bu arada, tüm eğitim sistemi zaten din eğitimine dönüştürülüyor!
Aşağıda bir örnek var...
İstanbul’un göbeğinde bunlar söz konusu olduğuna göre, hiç kuşkusuz Anadolu’da çok daha sert olaylar ve baskılar yaşanıyordur.
Bu vahim iddiaları İstanbul milletvekili Levent Tüzel ’in Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verdiği bir soru önergesinden aldım.
Darbecilerin Yoğrulabilir Hamur Hayali | Etyen Mahçupyan | Akşam
Siyaset gözlemcilerinin büyük çoğunluğu AKP olgusunu anlamlandırmakta hala zorluk çekiyor. Bunun halk ihtilali özellikleri gösteren bir sosyal transformasyon olduğunu kavrayamıyorlar. Yaşanan tarihsel bir tepki ve tarihin karanlığına gömüleceği umulan bir kimliğin tepkisi Dolayısıyla sosyokültürel anlamda çeperin merkeze karşı gelmesi, merkeze yürümesi, onu ele geçirmesi ve kendi değer sistemi üzerinden yeniden inşa etme iradesini ifade ediyor. Eğer AKP ortaya çıkmasa ve bu enerjiyi taşımasaydı, muhtemelen bugün yaşanmakta olan kabuk değişimi de gerçekleşmeyecekti. Ama yükselen büyük dalgayı yakalayan maharetli bir sörfçü gibi, AKP de Türkiyedeki potansiyeli kuşattı, yeni toplumsal heves ve tercihleri siyasete taşıdı.
Sonuç Kararsızların Elinde | Ceyda Karan | Cumhuriyet
İskoçya bugün bağımsızlık referandumu için sandık başına gidiyor. Anketlere göre durum yarı yarıya. Birleşik Krallık’ın birliği bıçak sırtında. Sonucu kararsızlar belirleyecek
Referandum öncesinde Glasgow kentinde her iki tarafın da gösterileri vardı. Turistleri İskoç gelenekleriyle “buluşturan” Ed ve Sandy, bağımsızlık yanlısı. Referandum için hazırlanan özel kekler ilgi görüyor.
Dünya tarihi farklı ulusların “birlik” kurmasının ne denli zorlu süreçler olduğunun ıspatı. Peki ya “ayrılmak” ? Hele gırtlak gırtlağa filan gelmemişseniz… Bir arada yaşanabilmekteyse, neden ve nasıl? Bugün özerklikle yetinmeyip bağımsızlık için sandığa giden İskoçlar yanıtı belirleyecek.
İşte Mesele Bu! Davutoğlu "Başbakan" Değil mi? | Taha Erdem | Radikal
Başbakan Davutoğlu, 13 Eylül akşamı İstanbul’da bazı gazetelerin genel yayın yönetmenleriyle bir araya geldi. Başbakan’ın hemen sağında, Başbakan yardımcısı Yalçın Akdoğan , Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve AK Parti Sözcüsü (Önceki Başbakan Yardımcısı) Beşir Atalay oturuyorlardı.
Bu toplantı, Cumhurbaşkanı’nın Davutoğlu’nu Başbakan olarak görüp görmediği veya Başbakan’ın Erdoğan’ı nasıl bir cumhurbaşkanı olarak tanımladığı hakkında kamuoyu oluşturmak için yapılmış gibiydi.
Anlatılmak istenen husus, merakla izlenen soruları açıklıyordu: Cumhurbaşkanı görevini gerçekten Anayasa içinde mi yapacaktı? “Hükümet işlerinden” gerçekten sorumlu olan Başbakan Davutoğlu muydu?
Türkiye'nin İhvan'ı Kabulü | Ali Bulaç | Zaman
Müslüman Kardeşler’in yedi liderinin Katar’ı terk etmek zorunda kalması üzerine Sayın Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan, İhvan üyelerini Türkiye’ye kabul edebileceklerini söyledi.
Belli kesimler ve kendilerinden hiç beklemediğim kimi sağcı muhafazakâr ve sol kökenden gelme demokrat yazarlar bunun vahim bir hata olacağını yazdılar. Malum bir gazete manşetten Müslüman Kardeşler’i “terör örgütü” bile ilan etti. Kimilerine göre Türkiye, Suriye ve Mısır’da takip ettiği yanlış politikaya devam ediyor, İhvan liderlerinin kabulü “milli çıkarlarımız”a zarar verecek.
Vah Vah... RTE'nin Kodlarını 'Bilimselleştiremeyenler'den misiniz? | Ezgi Başaran | Radikal
İstanbul Milletvekili. Aynı zamanda “Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu” üyesi. Metin Külünk.
Ağustos ayının ortalarıydı. Cumhurbaşkanlığı seçiminden birkaç gün sonra… Küçük çaplı bir patlama yaşadı. Bilim patlaması! Ard arda tweet’ler attı: “Üniversite rektörlerine soruyorum. Üniversitesiz hiçbir il kalmayacak sözüyle ortaya çıkan ve bunu gerçekleştiren liderimiz RTE kürsüsü neden kurulmuyor? Yeni ve büyük Türkiye’nin dünya sahnesindeki oyun kurucu gücünü sağlayan aklı öğrencilerinize ne zaman anlatacaksınız? Başarısının sırlarını sokaklara taşıyan, sokağı köşke taşıyan RTE kürsülerini üniversitelerinize ne zaman taşıyacaksınız? Rektörlerimiz… Türk siyasetinin dehası RTE aklını kurumsallaştırıp, tarihselleştirmeyi düşünüyor musunuz? Dünyada mazlumların hayranlıkla, zalimlerin korkuyla izlediği bir lider olan RTE’nin kodlarını bilimselleştirmeyi düşünüyor musunuz?”
Kutuplaşmanın Yerli Eskimoları İşin Tadını Kaçırdı | Mehmet Barlas | Sabah
Tayyip Erdoğan takıntısı dışında siyasi heybelerinde başka bir şey bulunmayan saplantılı ve ezik kesime laf yetiştirmek, vakit kaybından başka ne anlam taşır ki?
Aslında bunlar 'Algıları çarpıtarak yönlendirelim ' diye çabalarken kendi algılarını çarpıttılar...
Düne kadar 'Kürt barışı olmazsa olmaz' diye yazıp çizenler, şimdi 'Barış Açılımı' nı sabote etmeyi meslek edinmiş durumdalar.
Türkiye'de devlet içinde devlet kurmaya teşebbüs eden bir örgütün başı neden Amerika'da konuk ediliyor, bunlar bunu hiç sorgulamadılar.
Ama Mısır'da Sisi darbesiyle kapatılan bir siyasi partinin üyeleri Türkiye'ye gelebildikleri zaman, 'Teröre destek mi veriyoruz' diye feryat edebiliyorlar. Akla turp sıkmak...
Kürtçe Eğitim Ülkeyi Böler mi? | Hüseyin Yayman | Vatan
Kürt siyasi hareketinin önemli isimlerinden biri ‘Hükümetin hemen bugün Kürtçe eğitime geçmesini beklemiyoruz. Bizim talebimiz anadilde eğitime geçiş konusunda somut bir teklif getirmeleri. Takvim beş yılı da kapsayabilir, on yıla da uzayabilir ancak bu meselenin yasal taahhüt altına alınmasını istiyoruz’ demişti.
Bu diyalog aslında fazla söze gerek bırakmıyor. Konuşmama, diyalog kuramama, kendi gündeminin esiri olma ülkenin tansiyonunu yükseltiyor. Son üç günde yaşananlar meselenin politik bir sorun olmaktan çok yönetsel olduğunu gösteriyor. Problemin yönetilmesinde yapılan yanlışlar meselenin kendisinden daha büyük sorunlara yol açıyor.
New York Times, Bizimkiler, Darbe Temposu | Ali Bayramoğlu | Yeni Şafak
IŞİD bir 'vahşet çetesi' halinde hareket ediyor ve hızla Türkiye'nin, bölgenin, dünyanın, Müslümanların en büyük belalarından birine dönüşmeye doğru ilerliyor.
Böyle bir örgüte lanet okumak, önlem alınmasını istemek kolaydır.
Zor olan bu örgütle nasıl başedileceği, nasıl mücadele edileceğini tarif etmektir.
Türkiye'nin 1200 kilometrelik Suriye-Irak sınırının önemli bir kısmını kontrol ediyor bu vahşi örgüt. Milyar dolarlık petrol gelirine sahip, ABD'nın Irak'ta bıraktığı en gelişmiş silahlarını kullanıyor, Maliki rejiminden yaka silkmiş Arap Sünni aşiretlerin desteğini alıyor, yeni İslam radikalizmi dalgasını temsil ederek dünyanın her yerinden Batı'ya ve kendileri gibi olmayanlara meydan okumak isteyenleri kendisine çekiyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!