Başka Bir Ülkede Hayat Kurmak İsteyenler Çoğalıyor: Peki Kim, Neden Gitmek İstiyor?
Türkiye'den yurt dışına yönelik iltica başvurularında özellikle son dönemde artışlar yaşanıyor. Herkesin birbiriyle ortak olduğu gibi farklı gerekçeleri de var. Peki insanları yaşadıkları ülkeyi terk etmeye zorlayan sebepler neler?
Gelin kısaca bir göz atalım...
'Geçen Mart ayında İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırının sembol fotoğrafı haline gelen boş bebek arabasını gördüğümüzde karar verdik. O an, o saat buradan gitmemiz lazım dedik.'
Dilek Dervişoğlu Champs, zor verilen bir kararın dönüm noktasını böyle anlatıyor.
Türkiye'de büyümüş, Fransa'da yüksek lisans yapmış. 4 yıl orada yaşamış ve 2009 yılında modern dans eğitimi almış biri olarak Türkiye'ye dönmüş.
"Çocuğumu anavatanımda doğurmak istedim"
Dönmüş, çünkü Türkiye'deki gençlerin modern dansla tanışıklığına katkı sunmak istemiş.
Bir de 'Anavatanımda çocuk doğurmak istedim' diyor.
Yıllar sonra ayrılma kararında belirleyici olan da yine o.
Dönmeye iten sebep: Taksim patlaması
Türkiye'den ayrılmadan önce, 5 yaşındaki kızı Taksim'de bir okula gidiyor. 'Okulun önünde hem asker hem polis kontrolüyle girip çıkıyordu çocuklar. Daha bebek onlar. Patlamaların hemen yanı başında olması...' diyor ve sözleri yarım kalıyor.
Dilek Dervişoğlu Champs, Türkiye'den gitmeyi isteyip, bunu gerçekleştirenler arasında.
Dışişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye dışında yaklaşık 5 buçuk milyon Türkiye vatandaşı yaşıyor. Bunların 4 milyon 600 bini ise Batı Avrupa ülkelerinde.
Almanya'ya başvurularda artış
BBC Türkçe'den Rengin Aslan'ın haberine göre,son bir yılda Türkiye'den ayrılanların sayılarıyla ilgili bir veri yok.
Ancak Ağustos ayında Deutsche Welle haber sitesinin Almanya Göç ve Mülteciler Dairesi'ne dayanarak aktardığı rakamlara göre, Türkiye'den Almanya'ya yapılan iltica başvurularının sayısı bu yılın ilk yarısında, geçen yılın tamamının düzeyine ulaşmış durumda.
Bu veri, Haziran 2016'ya kadar olan dönemi kapsıyor, dolayısıyla 15 Temmuz darbe girişimi ve takip eden siyasi gelişmelerin olası etkilerini içermiyor.
Ancak darbe girişimi ve sonrasında yaşananların bir kesimde Türkiye'den gitme fikrini güçlenmiş olabileceğini söylemek pek yanlış olmayacak.
"Ülkeyi terk etmek isteyenlere destek platformu" başlığına 15 Temmuz sonrası yorum yağdı
Örneğin 'katılımcı sözlük' olarak tarif edilen sitelerden biri olan Ekşi Sözlük'te 2013'ün Kasım ayında açılan 'Ülkeyi terk etmek isteyenlere destek platformu' başlığına ilgi 15 Temmuz'dan sonra hayli artmışa benziyor.
Bu başlık, 3 yıl önce açılmış ve 15 Temmuz'a kadar üç yıl boyunca yapılan yorumlar 33 sayfa olmuş. Bir başka deyişle yıllık ortalama 11 sayfa.
15 Temmuz'dan bu yana geçen üç ay içinde ise tam 23 sayfa yorum gelmiş.
Bu başlık altına yazanlar arasında sadece Türkiye'den gitmek isteyenler değil, gitme eğilimini eleştirenler de var elbette. Tıpkı diğer mecralarda olduğu gibi.
"Yeni Türkiye'yi terk ediyoruz"
Fotoğrafçı olarak Nora Jartan ismiyle tanınan bir kişi, binlerce kişinin kendi sayfasında paylaştığı, binlerce kişinin 'beğen' tuşuna bastığı, onlarca kişinin yorum yazdığı bir gönderi paylaştı ve önce sosyal medyanın sonra da ulusal gazete ve internet sitelerinin ilgi odağı oldu.
Jartan 13 Temmuz'da, Kanada'ya gideceklerini şöyle duyuruyordu:
'Biz gidiyoruz. Artık tanınmaz halde olan, doğduğumuz bu topraklardan, doyacağımız topraklara göç ediyoruz.'
Arkadaşları ve ailesine hitaben yazdığı yazı şu cümlelerle devam ediyordu:
'Her gün ayrı bir katliamın yaşandığı, insan hayatının 5 para etmediği, üstüne bir de ülkenin yarısının inancınıza, doğduğunuz yere, ideolojinize, düşüncenize göre 'oh olsun, iyi ki geberdi' dediği bir yerde daha fazla yaşayamıyoruz. Belki tesadüfen o gün denk gelmeyip, patlayan bir bomba ile ölmüyoruz ama bu da pek yaşamaya benzemiyor doğrusu.'
"Dünyayı gezdikçe İstanbul'da aslında yaşamadığımızı, resmen işkence çektiğimizi fark ettik"
Gidenlerin gitme isteğini tek belirleyen, Türkiye'nin son bir yılına damga vuran bombalı saldırılar ve darbe girişimi ile alt üst olan dengeler değil ve her giden de Avrupa'nın en gelişmiş ülkelerine gitmiyor.
İstanbul'a yığılan nüfus, kalabalık, trafik gibi gündelik hayatın en can alıcı sorunları da son yıllarda Türkiye'den dışarı göçte etkili faktörler arasında.
Eşiyle birlikte Balkanlarda Karadağ'a yerleşen İpek Kutbay Göde 'Dünyayı gezdikçe, gördükçe İstanbul'da aslında yaşamadığımızı, resmen işkence çektiğimizi fark ettik. Trafiği, pahalılığı, kalabalığı, güvensiz ortamıyla, aşık olduğumuz şehrin, bizi evimize hapsettiğini anladık' diyor.
Şimdi bu Karadağ'a gidenlere butik turlar hazırlayan, onları kendi kendilerine keşfetmeleri zor yerlere götüren Göde ve eşi, 'Özlem oluyor elbette ama pişman değiliz' diye özetliyorlar duygularını.
Ekonomik göç
Bunların da ötesinde ekonomik kaygılar her zaman geçerli bir terk sebebi olmayı sürdürüyor.
BBC Türkçe'ye konuşan İngiltere doğumlu bir Türkiyeli iş insanı, Türkiye'de yıllarca emek harcayıp kurduğu şirketi taşımak zorunda hissettiğini anlatıyor.
İsmini vermek istemeyen bu şirket sahibi hem çalışanlarının motivasyonunu korumak için hem de Türkiye'nin ekonomik görünümünün gün geçtikçe daha karamsar hale geldiğini düşündüğü için şirketini Türkiye'den taşıdığını belirtiyor.
Şirket sahibi, yenilikçi bir sektörde, yaratıcılık gerektiren bir alanda rekabet eden şirketinin bütün çalışanlarını 'Avrupa istihdamına' kaptırmak üzere olduğunu anladığında, şirketini Avrupa'ya taşımaya karar verdiğini söylüyor.
"ABD'ye göç son bir yılda ciddi şekilde canlandı"
Yurtdışına gidiş hikayelerinin iyi bir tanığı da 20 yıldır ABD'de, bu ülkeye giden Türkiye vatandaşlarına hukuki destek veren avukat ve Amerikan Muhtarlığı isimli internet sitesinin kurucusu Nurhayat Kınay.
Kınay, 2001 yılında New York'ta İkiz Kuleler'e yönelik 11 Eylül saldırısından sonra ani bir şekilde kesilen ve ancak yavaş yavaş canlanan göçün son bir yılda ciddi şekilde canlandığını söylüyor.
Sosyal medyada bu haberi hazırlamak için 'Çevrenizde yurt dışına gidenler veya gitmeye niyetlenenler var mı' diye sorduğumda aldığım ardı arkası kesilmeyen mesajlar da Nurhayat Kınay'ın saptamasını destekler gibi.
Peki insanlar ne zaman doğdukları toprakları bırakır, ne zaman göçerler?
Konuyla yakından ilgili psikolog ve yazar Cemal Dindar'a bu soruları sorduğumda, `hak ettiğimiz hayatın, koşulların, bu ülkede değil, başka bir yerde olduğuna dair kabulün' sadece bugün değil dün de geçerli olduğunu hatırlatarak, eski ve yeni faktörleri birbirinden ayırıyor:
'Burada yeni olan sınıfsal bir kaymanın da oluşu. Yoksullar, köylüler şehre gelirken, bir de Almanya ihtimali vardı. Şimdi okumuş yazmış ve seküler bir zihinle büyümüş, o zihinle hayatı kurmaya çalışanlar, bu coğrafyada daha sıkışık hissediyorlar. Bu ülkede yaşanmaz diyerek gitme düşlerine kapılmak, tekinsizliğin ortaya çıktığı dönemlerde artıyor. 7 Haziran 2015 seçimleri sonrasında toplum olarak maruz kalınan katliamlar, şehirlerin meydanlarını, caddelerini tekinsiz mekanlar haline getirdi'
Sayıları, oranları kestirmek için henüz erken olabilir ama kesin olan şu ki, giden, gidemeyen, Türkiye'ye dönmek isteyip vazgeçen, gitmenin yollarını arayan veya aklı hep gitmekte olup cesaret edemeyenler, her geçen gün daha görünür oluyor.
Rengin Arslan / BBC Türkçe
Yorum Yazın
Bu saaten sonra ne Türk gençliğinin ne de eski kesimin, ülkeyi düzeltebilmesi biraz zor. Burada durup boşuna çabalayıp zaman kaybetmektense giderim daha iyi.
Okulumu bitirdikten sonra benim de gidesim var. Çünkü artık yaşanmaz bir ülke haline geldi. Her sene insanların yaşam kalitesi düşüyor, her sene en az bir il... Devamını Gör
Ne yalan söyleyeyim ben de gitmek istiyorum. Ama doların 3.10 küsürlerde gezdiği bir dönemde benim oraya gitmem imkansızlaşıyor. Benim için de gidin, gezin, ... Devamını Gör
Siktir olup gitmek konusuna da değineyim, merak etmeyin, fırsat bulsak hepimiz gideceğiz. Sonra bizsiz hep birlikte papaz eriğini imam eriğine çevirirsiniz. ... Devamını Gör