Bacasına Filtre Takılmayan Santrallerden Beşi Tamamen, Biri Kısmen Kapatıldı
Termik santrallere bacalarına filtre takması için verilen bir aylık süre doldu. Bacasız santraller mühürlendi. Açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, beş santralin tamamen, bir santralin kısmet kapatıldığını duyurdu.
Türkiye'nin çeşitli illerindeki yaklaşık 15 termik santrale baca filtresi takılmasını 2.5 yıl daha erteleyen kanun teklifi önce AKP ve MHP'lilerin oylarıyla kabul edildi. Bacasız çalışarak insan sağlığı ve çevreyi tehdit eden termik santrallerin faaliyet izninin uzatılması büyük tepki çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu gelişme üzerine geçen yıl aralık ayının başında bu düzenlemeyi veto etti.
Yetkililer termik santrallere baca takılması için bir ay süre verdi. Sürenin dolmasıyla baca takmayan santraller mühürlendi.
Zonguldak santrali mühürlendi
Kütahya'da iki santrale mühür vuruldu
Kütühya'nın Seyitömer ile Tavşanlı ilçelerinde bulunan termik santralleri de sabah saatlerinde jandarma ekiplerince mühürlendi. İki santraldeki üretim durduruldu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı talimatıyla Kütahya İl Çevre Şehircilik Müdürlüğü ekipleri tarafından faaliyetleri durdurulan termik santrallara geçici faaliyet belgesi alıncaya kadar üretim faaliyetinde bulunulmaması gerektiği mühürleme işlemi yapan jandarma ekiplerince tebliğ edildi.
Afşin ve Kangal termik santrallerinde faaliyet durduruldu
Faaliyeti durdurulan termik santraller arasında 1984 yılında üretime başlayan ve Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde bulunan Afşin- Elbistan A Termik Santrali de yer aldı. Bacasız faaliyet gösteren santral, ekiplerce mühürlendi.
Aynı şekilde Sivas'ın Kangal ilçesinde bulunan termik santral de aynı gerekçeyle mühürlendi.
Soma'da da faaliyet durduruldu
"12 bin hane soğuğa mahkum oldu"
CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, partisinin Soma İlçe Başkanlığı'nda konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Soma Termik Santrali'nin faaliyetini durdurma kararı verildiğini ve mühürlendiğini hatırlatan Bakırlıoğlu, şöyle konuştu:
'Biz CHP olarak yıllar önce, bu termik santrallerin özelleştirilmesi sürecinde bu duruma karşı çıkmıştık. Bugün içerisinde bulunduğumuz durum, özelleştirmeler konusunda Cumhuriyet Halk Partisi'nin ne kadar yerinde ısrar ettiğinin göstergesidir. Soma'yı diğer kapanan termik santrallerden ayıran bir özellik var. Termik santralden çıkan sıcak suyla, Soma'da 12 bin hane ısınmaktadır. Ancak dün akşam itibariyle 12 bin hane soğuğa mahkum olmuş durumda. Yarın okullar açılacak. Açılan okullar arasında 13'ü, bu ısınma yöntemiyle öğrencilerimizin sınıflarını sıcak tutuyor. Resmi daireler de aynı durumda.'
Vehbi Bakırlıoğlu, şu an büyük bir kafa karışıklığının olduğunu belirterek, 'Bu işin sorumluları hakkında bence hukuki mücadele başlatılması lazım' dedi.
Kamyoncular kontak kapattı
Manisa'nın Soma ilçesindeki termik santralin verilen 1 aylık süreye rağmen bacalara filtre takılmasısı nedeniyle mühürlenmesinin ardından nakliyeciler kontak kapattı. Soma Nakliyeciler Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Şeref Ergene '1500 kamyonla hizmet veren kooperatifimiz ciddi derece mağduriyet yaşamakta. Bu termik santral tam kapasite çalıştığında, günde 20 bin tonun üzerinde kömür tüketmekte. Bu kömürleri doğal olarak biz taşıyorduk. Burada ekmek yiyen yüzlerce insan vardı. Yetkililerden bu işin bir an önce çözüme kavuşturulmasını istiyoruz' dedi.
Bakan Kurum: "5 termik santral tamamen kapatıldı"
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Çevre Kanunu'nu gereği 5 termik santralin tamamen, 1 termik santralin ise kısmi olarak kapatılmasına karar verildiğini açıkladı. Bakan Kurum, incelenen 7 termik santralden 4'üne geçici faaliyet belgesi verildiğini, 3 santralin ise gerekli çevre izinlerini aldığını bildirdi.Soma Termik Santralinin 4 ünitesinin çalışmasına kış sezonu boyunca müsaade edileceğini belirten Kurum, şunları söyledi:
'Kahramanmaraş Afşin A, Kütahya Seyitömer, Kütahya Tunçbilek, Sivas Kangal ve Zonguldak Çatalağzı termik santralleri tamamen, Manisa Soma Termik Santrali ise kısmi olarak kapatılmıştır. Kapatılan termik santrallerin yönetimleri, gerekli çevresel yatırımları tamamlamadıkları sürece faaliyete geçmelerine izin verilmeyecek. Geçici faaliyet belgesi verdiğimiz santraller Bursa Orhaneli, Muğla Yatağan, Kahramanmaraş Afşin B ve Ankara Çayırhan termik santralleridir. Mevzuat gereğince 6 ay içerisinde çevre izin ve lisans belgesi için Bakanlığımıza başvuru yapmak durumundalar.Muğla Kemerköy, Muğla Yeniköy ve Çanakkale 18 Mart Çan Termik Santralleri çevre mevzuatı kapsamında çevre izinlerini almışlardır.'
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Zarar ediyor diye özelleştirdiği termik santralleri filtre kullanmıyor diye mühürlemek tam da AKP'nin yapacağı iş. Milletin yatak odasına kadar karışan devle... Devamını Gör
Acı olan ne biliyor musunuz? Çates Devletindi satıldı. Devlet kendisi filtre taktırmamış ki düşünün ülkenin halini.
Diğerleri de devletindi.
Adamın sağlığı tehlikede, santrale kömürü biz taşıyorduk, işimizden olduk diye ağlıyor, 2 gün sonra açılır merak etmeyin. Zannetmiyorum ki, uzun sürsün.