Görüş Bildir
Haberler
Avustralya'da İtlaf Edilecek Binlerce Deve İçin Türkiye'den İki Farklı Çağrı

Avustralya'da İtlaf Edilecek Binlerce Deve İçin Türkiye'den İki Farklı Çağrı

Aylardır orman yangınları ile boğuşan Avustralya’da kuraklık nedeniyle öldürülmesi planlanan binlerce deveyle ilgili Türkiye'den iki çağrı geldi. Hükümet Sözcüsü Ömer Çelik, 'Avusturalya hükümetine farklı bir çözüm bulmalarının gerektiğine dair çağrı yapıyoruz' dedi. Türkiye merkezli yardım vakfı İHH ise develerin etlerini ihtiyaç sahiplerine dağıtmak için girişimde bulunduklarını açıkladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Avustralya'da Eylül ayından beri devam eden yangınlarda 8 milyon hektar alan kül olurken en az 25 kişi hayatını kaybetti.

Bütün dünya Avustralya'daki faciaya odaklanırken ünlü oyuncular, sporcular ve siyasetçiler düzenlenen kampanyalara destek verdi. 👇

Yangınların kaynağına ilişkin detaylar için 👇

Kıtadaki doğal yaşam yerle bir oldu

Kıtadaki doğal yaşam yerle bir oldu

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Avustralya, yaptığı en son açıklamada 1,25 milyar hayvanın hayatını kaybettiğini tahmin ettiklerini belirtti.

Avustralya'dan gelen yürek burkan görüntüler 👇

10 bin devenin keskin nişancılar tarafından öldürülmesi planlanıyor

10 bin devenin keskin nişancılar tarafından öldürülmesi planlanıyor

Çok su tükettikleri için ekolojik dengeyi bozdukları iddia edilen develer kuraklığa neden olmakla suçlanıyordu. 👇

Kuraklık sorununun yıllardır sürdüğü bölgede deve itlafının yangınlarla doğrudan ilgili olmadığı da belirtiliyor.

İçecek su arayan develerin, bölge insanlarına, besledikleri hayvanlara ve mevcut altyapıya zarar verdiği, deve nüfusunun acilen kontrol altına alınması gerektiği belirtiliyor.

Öldürme işleminin Çarşamba günü (dün) başlayacağı ve bir hafta kadar süreceği belirtiliyordu. Hayvanların ölülerinin önce kurumaya bırakılacağı daha sonra da yakılma veya gömme işlemi yapılacağı söyleniyordu.

Kıtanın orta kesimlerinde sayılarının yüz binleri bulduğu tahmin edilen develer 19. yüzyılda Hindistan, Afganistan ve diğer Orta Doğu ülkelerinden gelip buraya yerleşenlerle getirildiler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BBC'nin iddiasına göre develerin ardından vahşi atlar için de öldürme kararı alındı.

BBC'nin iddiasına göre develerin ardından vahşi atlar için de öldürme kararı alındı.

Hükümet Sözcüsü Çelik'ten 'farklı bir çözüm bulunsun' çağrısı

Hükümet Sözcüsü Çelik'ten 'farklı bir çözüm bulunsun' çağrısı

Öldürülmesi planlanan develerle ilgili Twitter üzerinden çağrıda bulunan AKP Sözcüsü Ömer Çelik, soruna farklı bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi. 

Çelik’in sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklama şu şekilde:

'

Avusturalya develeri öldürmek için kullanacağı kaynakları, farklı yöntemler bularak, yaşatmak için kullanabilir. Yangından dolayı insanlar hayatını kaybetti, hayvan ve bitki canlılar yok oldu. Bu acıya, develeri öldürmek gibi acımasız bir eylemi eklemek son derece yanlış olur.

İnsanın doğaya her radikal müdahalesi büyük acıların yaşanmasına yol açıyor. Küresel ısınma nedeniyle 50 yıl sonra Avusturalya kıtasında kış ayının tamamen son bulacağına dair araştırmalar son derece kaygı verici.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İHH: İhtiyaç sahiplerine dağıtalım

İHH: İhtiyaç sahiplerine dağıtalım

Develer için çağrı yapan bir diğer isim İHH Genel Başkan Yardımcısı Serkan Nergis oldu.

Türkiye merkezli İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Avustralya'daki partner yardım kuruluşuyla temasa geçerek, develerin en azından bir kısmını alıp, etlerini ihtiyaç sahiplerine dağıtmak için çalışma yaptıklarını duyurdu.

Nergis vakfın düşüncesini Twitter'dan yaptığı paylaşımla açıkladı.

Independent Türkçe’ye konuşan Nergis, “Önce develerin beslenme alışkanlıklarını tespit etmemiz gerekiyor. Etlerinin yenilip yenmeyeceğini ortaya koyacağız” dedi. 

Develerin tüketime uygun olduğu anlaşılırsa resmi makamlarla iletişime geçip develere talip olacaklarını söyleyen Nergis, “Develerin etlerini konserve yapıp ihtiyaç sahiplerine dağıtma gibi bir planımız var. Maliyet analizine göre bu konserveler Suriye’de ya da Avustralya’ya daha yakın bölgelerdeki ihtiyaç sahiplerine dağıtılabilir” ifadelerini kullandı.

BBC Türkçe ve Independent Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
259
164
58
54
41
17
16
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Turgut Özben

Burdan da suriyelileri çıkardılar arkadaş. Hiç kendi vatandaşımıza yardımcı olalım demiyorlar varsa yoksa suriyelilere veriyorlar. Siz sürekli suriyelileri b... Devamını Gör

fatma keskin

evet kanki hem suriyelileri beslesinler hemde yandaşlar yeni doğan bebeklerine tek taş taksınlar lüks içinde yatlarda katlarda gezsinler diye.

Bilirkişi Raporu

Bu adamın Kanal İstanbul yüzünden ölecek binlerce hayvandan haberi mi yok? Yoksa nabza göre şerbet mi? İşine gelince hayvanlara yazık ay kıymayın, işine geli... Devamını Gör

SALİH NARİN

Ciddi ciddi tarıycaklar hayvanları lan.Nasıl olur aklım almıyor.