Arap, Japon, Rus ve Belçikalı Gibi Davranarak Türkiye'deki Emlakçıları Aradık!
Arap, Japon, Rus ve Belçikalı Gibi Davranarak Türkiye'deki Emlakçıları Aradık!
Geçtiğimiz günlerde Almanya çıkışlı medya kuruluşu Der Spiegel ve Bayerischer Rundfunk gazetecileri, Hanna ve İsmail isimli neredeyse aynı yeteneklere ve kariyerlere sahip olan iki farklı karakter yaratarak 20 binden fazla ev sahibi ile görüştü. Sonuçlar ise çarpıcıydı: Yabancı kökenli isimlere sahip olan insanlar Almanya'da ev bulmakta çok daha büyük sıkıntılar çekiyor.
Bizler de Onedio editörleri olarak gün geçtikçe göçmen sayısı artan ülkemizde Rusya, Lübnan, Japonya ve Belçika kökenli yabancılar olarak farklı emlakçılara ulaştık. Neler yaşandığını okumak için buyurun... 👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Geçtiğimiz günlerde Almanya çıkışlı medya kuruluşları Der Spiegel ve Bayerischer Rundfunk'taki gazetecilerin yabancılar ve Almanya'da ev kiraları üzerine bir araştırma gündeme geldi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Gazeteciler, Hanna Berg ve Ismail Hamed isimli iki farklı karakter yarattılar. Ancak karakterlerin ikisi de 27 yaşında, akıcı bir şekilde Almanca konuşuyorlar ve reklamcılık sektöründe çalışıyorlardı.
Gazeteciler, bu iki farklı karakter için sadece farklı ev sahiplerine ulaşarak toplamda 20 binden fazla kişi ile görüştüler. Ve sonuçlar çarpıcıydı: Yabancı isme sahip olan İsmail, emlak sektöründe çok daha az dönüt aldı.
Bizler de Onedio editörleri olarak ülkemizde her geçen gün sayısı artmakta olan göçmenlerin ev kiralama konusunda neler yaşadığını merak ettik ve bir deney yaptık; Lübnan, Rusya, Japonya ve Belçika ülkelerinden gelen yabancılar olarak emlakçılarla konuştuk!
İlk karakterimiz, Japonya'nın Osaka kentinden gelen 30'lu yaşlarında yalnız ve çat pat Türkçe konuşabilen bir eğitim görevlisi. İzmir ve Aydın illerimizdeki üniversitelerde görevli olarak çalışacağını belirten karakterimizle 5 farklı emlakçı ile konuştuk.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İkinci evimiz Aydın, Kuşadası'nda 12 bin liralık eşyalı 1+1 bir daireydi, üçüncüsü ise yine aynı bölgede eşyalı, 17 bin TL kirası olan 3+1 daire oldu.
Son olarak İzmir'in Karşıyaka bölgesinde iki farklı emlak dükkanı ile görüştük. Bu sefer ilk evimiz eşyalı olmadığı için bize aradığımız ilanın yan dairesine yönlendirdiler, ev kirası için ise 2.500 TL'lik bir artış oldu.
Yine Karşıyaka'da bulunan 18 bin TL kiralık son evimizde ise depozitosu, işlem ücreti derken ilk etapta ödememiz gereken miktar 72 bin TL'ye kadar çıktı.
Özetlemek gerekirse, Aydın ve İzmir'e taşınmak isteyen eğitim görevlisi bir Japon kadın olarak ufak tefek dil problemleri dışında hiçbir sıkıntı yaşamadığımızı söyleyebiliriz.
İlk karakterimiz Erika'ya burada veda ediyoruz, şimdi sırada Belçikalı karakterimiz var...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İkinci karakterimiz, Belçika’nın Brüksel şehrinden gelen 25 yaşındaki ve hiç Türkçe bilmeyen bir kadın. Kendisi birkaç gün içinde Türkiye’ye gelecek ve 1 seneliğine ev kiralayacak.
İstanbul, Avcılar’da 13 bin 500 TL’lik 2+1 evi kaptı bile kendisi. Hatta çat pat da olsa ‘thirteen bin beş yüz’ de dense çok da rahat bir şekilde evini buldu.
Mudanya’ya da uğramadan olmaz dedi, Bursa, Mudanya’dan 8 bin 500 TL’ye evini tuttu bile. Ancak şunu eklememiz lazım; Kendisine şimdiye dek ‘Nereli?’ olduğunu, görüştüğü 7 kişi arasından yalnızca ikisi, ne iş yaptığını ise kimse sormadı.
Yani bizlere fersah fersah sorulan ‘Ne iş yapıyorsun?’, ‘Kazancın ne?’, ‘Ne kadar süre oturacaksın?’, ‘Memur kefilin var mı?’ gibi sorunların hiçbiriyle muhattap olmadı, pek sorgulanmadı. Tabii bu emlakçının görevi midir, elbette ki hayır.
Sıra geldi üçüncü kişimize... 2 yıldır Türkiye'ye gidip gelen, gönlünü bir Türk'e kaptıran Elena olarak Ankara ve Antalya'da ev kiralarının nabzını tuttuk.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İlk olarak Ankara Mamak'ta bir evi aradık. Zaten ilk başlarda duyduğu kırık Türkçe ile neye uğradığını şaşırdı emlakçı beyefendi...
Eee şimdi Rus olunca Antalya'da ikamet etmek biliyorsunuz ki Allah'ın emri! Kemer'in Beldibi mahallesinde bir evi aradık. 23 bin TL kira bedeli isteniyordu.
Ankara'ya gelmişken bi' de Keçiören'e uğramazsak olmaz dedik ve bu sefer Keçiören'den bir ev için aradık. Evin bedeli aylık 20 bin TL.
Sıra geldi Çankaya'ya... Burada baya garip bir durumla karşılaştık aslında...
Son olarak Beyrut'tan yeni gelen, eşi Türkiye'de çalışan Arzu için ise işler biraz daha kolaydı diyebiliriz.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Önce Eskişehir'den bir ev aradık. 20 bin 500 TL tutarındaki 5+1 dubleks ev için görüşme yaptık.
Konum bu sefer Sakarya'nın güzel bir semti... Ev yine 20 bin TL bandında.
Ve bu şekilde ufak deneyimizin sonuna geldik! Tabii ki sadece kendi yaşadıklarımızı paylaştığımız bu içeriği baz alarak ülkemizdeki tüm emlakçıları da, yabancıların deneyimlerini de genellemek doğru olmaz.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Tam olarak neyi araştırdınız ve nasıl bir sonuca ulaştınız tam anlayamadım. Adam mal satıyor, tabiki kibar olacak. Yağlı müşteri gelmiş, 5 binlik evi 15bine ... Devamını Gör
Aslında tam olarak onu anlatmış. Almanlar kendi ülkelerinde fazla para alacak olsa bile yabancıya kolay kolay ev vermezken, Türkiye'de yabancı olanların nası... Devamını Gör
Türk olarak arasaydınız daha zor şeylerle karşılaşırdınız…. Bu arada baĞzı emlakçılar çok namussuz şerefsizsiniz özellikle yalnız bi kadın veya kız öğrenciys... Devamını Gör
Alman ev sahiplerin evlerini yabancılara kiraya vermemelerinin en büyük sebebi; Yabacıların çoğunun evleri temiz tutmaması, kirayı ödeme konusunda sıkıntı ya... Devamını Gör