Görüş Bildir
Haberler
Alin Taşçıyan FIPRESCI Başkanı

Alin Taşçıyan FIPRESCI Başkanı

adem kara
07.04.2014 - 14:35

Sinema Eleştirmenleri Federasyonu'na Türkiyeli Başkan!

Sinema yazarlığındaki yirmi beşinci yılını kutlayan eleştirmen ve gazeteci Alin Taşçıyan 89 yıllık kurum olan Sinema Eleştirmenleri Federasyonu 'nun (FIPRESCI) başkanı oldu.

2010 yılından bu yana FIPRESCI başkan yardımcılığı görevinde olan Alin Taşçyan 6 Nisan 2014 Pazar günü İtalya’nın Bari kentinde yapılan FIPRESCI olağan genel kurulunda üye ülke temsilcilerinin oylarıyla birliğin yeni dönem başkanı oldu.

Dünyanın elliden fazla ülkesinin sinema yazarı ve eleştirmenlerinin kurduğu dernek ve meslek örgütlerinin bir araya gelmesiyle oluşan FIPRESCI, Türkiye’nin en eski derneklerinden SİYAD – Sinema Yazarları Derneği’nin de başkanlığını yürüten Alin Taşçıyan tarafından yönetilecek. Taşçıyan FIPRESCI başkanlığına oybirliğiyle seçildi.

1925 yılında Paris’ten ve Brüksel’den sinema yazarları bir araya gelerek FIPRESCI’nin temellerini attı. Sinema yazarlarının uluslararası federasyonu 1926 yılınının eylül ayında Paris’te gerçekleştirilen bir sinema kongresi esnasında kuruldu.

Bugün 89 yaşında olan FIPRESCI’nin onursal başkanları Michel Ciment, Derek Malcolm, Marcel Martin ve Andrei Plakhov, onursal başkan yardımcısı Dan Fainaru ve onursal üyeleri de Marco Fiore ile Felice Laudadio. Federasyonun genel sekreterliğini uzun yıllardır Alman sinema yazarı Klaus Eder yürütüyor.

İki yılda bir genel kurula giden FIPRESCI’nin başkanlığını Jean Roy yürütürken 2010’yılından bu yana Türkiye’den Alin Taşçıyan, Jean Roy’un yardımcılığını Macar sinema yazarı Gyorgy Karpati ile yapmaktaydı.

Alin Taşçıyan, 1969 İstanbul doğumlu. İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu mezunu. 16 yıl Milliyet bünyesinde çalıştı. 1994 - 2006 yılları arasında farklı dönemlerde TRT televizyonunda Bir Zamanlar Genç Sinemacılar, Genç Sinemacılar, Sinema Büyüsü ve Beyazperde programlarını sundu. Yazıları birçok dergide yayınlandı. Estela Bravo Çağının Tanığı kitabını yayına hazırladı. Halen İstanbul Film Festivali, Adana Altın Koza Film Festivali danışmanı. İstanbul Kısa Film Günleri komitesinde, Antalya Altın Portakal Film Festivali, İstanbul Modern sineması danışma kurullarında yer aldı. İFSAK Sinema Ödülü sahibi. Drama, Köln, Linz, Roma, Nürnberg, Erivan, Pecs gibi festivallerin ana jürilerinde; Torino, Venedik, Rotterdam, Kiev, Cannes, Karlovy Vary ve Selanik film festivallerinin de FIPRESCI jürilerinde görev yaptı. Star gazetesinde köşe yazarlığı yapıyor.

Medyatava

Kaynak: http://www.medyatava.com/haber/sinema...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0