Görüş Bildir
Haberler
Adana'da AKP ile CHP'den Ortak Seçim İptal Başvurusu

Adana'da AKP ile CHP'den Ortak Seçim İptal Başvurusu

Caner
02.04.2014 - 00:31 Son Güncelleme: 02.04.2014 - 11:02

Adana'da AKP Ve CHP Adayları Ortak Basın Toplantısıyla Seçimlerin Yenilenmesini İstedi

CHP Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Yıldıray Arıkan ile AKP adayı Abdullah Torun ortak basın toplantısı düzenleyerek yapılan kural hatalarından dolayı seçimin yenilenmesi gerektiğini söylediler.

CHP Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Yıldıray Arıkan'ın daveti üzerine Ak Parti adayı Abdullah Torun'la birlikte Hilton Oteli'nde ortak basın toplantısı düzenlendi.

Seçimde kural hatalarının yapıldığını kaydeden Arıkan, '298 sayılı kanunun 108 inci maddesi gereğince sandık kurulundan gelen sonuç tutanaklarının, ilçe seçim kurulunca ve seçim sonuçlarının belirlenmesi işlemi açık ve aralıksız olarak yapılması gerekirken, Seyhan 3'üncü seçim kurulunca sabah saatlerince ara verilmiştir. Bu durum o bölgedeki seçimin iptalini, dolayısıyla seçimin iptalini gerektirir. Sandık kurulları en az 4 kişiden oluşması gerekirken 3 ve daha az kişi tarafından kurulmuştur. Bunların hepsi seçimin iptalini gerektirir. Ayrıca ahlaki olmayan her türlü işlemler yapılmıştır. 25 yıldır Adana'da seçim hileleri hep gündeme gelmiştir. Malesef bu seçimde yine aynı kurallar işlemiş aynı durumlar ortaya çıkmıştır. Ben CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak bu seçimin iptalinin gerektiğini düşünmekteyim' diye konuştu.

Seçmenin iradesinin bu seçimde yanıltıldığını savunan Arıkan, sözlerini şöyle tamamladı:

'Ben CHP Belediye Başkanı olarak, sosyal-demokrat bir insan olarak konuşuyorum. Sahte manipülasyonla, anket manipülasyonlarıyla, özellikle sosyal-demokratların izlediği Halk Tv ve Sözcü Gazetesi'nde her türlü hileye başvurulmuştur. Ben açık gönüllülükle ve ve saf duygularla söylüyorum, dolayısıyla seçmenin asıl iradesi sandığa yansımamıştır. Onun ötesinde bir sürü kural hatası yapılmıştır. Tutanaklarda en az 4 imza olması gerekirken tek imza olmuştur. Dolayısıyla bizce bu seçimin iptali gerekir. Oyların sayılmasından ziyade iptali gerekir. Örneğin, Seyhan 1'inci bölgede bulunan Yeşilyurt Mahallesi'nde 1255 No'lu sandık tutanakları deftere sabittir. Bunlar incelendiği zaman hepsi ortaya çıkacaktır. Dolayısıyla bu seçimde maalesef hem seçmen iradesi yok sayılmış, hem de kural hatası yapılmıştır.'

AKP Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Abdullah Torun ise, Arıkan'ın araması üzerine böyle bir toplantıya ihtiyaç duyduklarını kaydederek şunları söyledi:

'Adana seçimleri 2009'da ki seçimler dahil olmak üzere üzerinde her türlü gölgeyi barındıran bir sistem, bir yapı üzerinde yapılıyor. Bir çok kurallar hatası oluşmuştur, tam kanunsuzluk hali mevcuttur. Seyhan 3'üncü bölge seçim kurulunun birleştirme tutanaklarının tanzimi yapılmadan kurulu bırakıp gitmeleri ara vermeleri tekrar gelip başlamaları bu bir tam kanunsuzluk halidir. Muhtarlık zarflarıyla Belediye için kullanılan zarflar farklı olmasına rağmen, belediye seçimlerine alakalı oy tutanakları muhtarlık zarflarına konulmuştur.

İlçe seçim kurullarına itirazlarımızı yaptık. Kurulların bir kısmı oyların sayılmasına karar verdi, bir kısmı da ne hikmetse vermedi, bir kısmının da yarın karar vereceğini duyduk. Oyların sayılmasından niçin rahatsız olalım. Adana kamuoyunun yıllardan beri bu konuda vicdanı sızlamaktadır. Adana kamuoyu ve bize oy veren seçmenlerin vicdanının rahatlaması için oyların sayılmasından tekrarlanmasından kimsenin rahatsız olmaması kanaatindeyim. Tüm bunları bir araya getirdiğimiz zaman ve tüm bu maddi hataları bir araya getirdiğimiz zaman. Biz güveniyoruz hem il seçim kurulumuza hem Yüksek Seçim Kurulu'na tam kanunsuzluk hali mevcuttur, deliller ortadadır. Bu seçimin yenilenmesini de Adana kamuoyu beklemektedir. Öncelikle oyların sayılmasını talep ediyoruz, oylar sayıldıktan sonrada yine kamuoyu tatmin edilemezse seçimlerin yenilenmesi için tüm şartlar oluşmuştur'

Adana'da yaklaşık 50 bin seçmenin oyunun iptal edildiğini aktaran Torun, bu iptallerin haklı gerekçelere dayalı olmadığını dile getirdi.

MHP: Reddedilmeli

MHP Konya milletvekili Faruk Bal, MHP İl Başkanı Mustafa İzgioğlu ve ilçe başkanlarıyla birlikte basın toplantısı düzenledi. Bal, 'AKP bu galibiyeti hazmedememekte, iktidar gücünün vermiş olduğu hırsla, Adana'daki seçimleri, yargı üzerinde, seçim kurulları üzerinde baskı yapmak suretiyle değiştirme çabası içindedir' dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu'nun Adana'ya gelip Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile birlikte ilçe seçim kurullarına müdahale amacını taşıyan söylemleri olduğunu savunan Bal, şöyle konuştu:

'Adana Büyükşehir Başkanlığı seçiminde 20 bin oy farkı vardır. AKP, her sandığa matbu dilekçelerle itiraz etmektedir. Bunlar, 298 Sayılı Kanunun 112'nci maddesine göre, delilsiz, gerekçesiz, mesnetsiz dilekçeler hükmündedir. Dolayısıyla incelenmeden reddi gerekmektedir. AKP bunu bilmesine rağmen hazmedemediği seçim sonucunu, süreci uzatarak, kurgu ve maddi hata gibi tabirlerle sonuçların net olarak elde edilmesini engellemek istemektedir. Kanun hükmüne rağmen AKP'nin bakanlarını, genel başkan yardımcılarını gönderip, onlarla birlikte valisi, kaymakamı, emniyet müdürüyle seçim kurullarını baskı altında bulundurması, demokratik anlayışın ürünü değildir. AKP'nin otoriter yapısının Adana üzerine kara bir buluttur.'

Başka Haber

Kaynak: http://www.baskahaber.org/2014/04/ada...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0