Görüş Bildir
Bir Troll'ün Aşkını Anlatan Meşhur İsveç Halk Şarkısı Herr Mannelig’in 21 Eşsiz Yorumu
etiket
Kuzey mitolojisinin en ünlü hikayelerinden biri saklıdır bu İsveç halk şarkısında. Ortaçağ'da yaşanan bu karşılıksız aşk hikâyesi şarkının melodisinden de anlayacağınız üzere biraz hüzünlü... İsveç'in dağlarında yaşayan bir dağ trollü yakışıklı bir şövalyeye aşık olur, bir gün tüm cesaretini toplayarak şövalye için hazırladığı kılıçlar, atlar, değirmenler ve kıyafetlerden oluşan hediyeleriyle 'Bay Mannelig'e evlenme teklifi eder. Ama genç adam onu 'sen bir dağ trollüsün, seninle evlenemem,' diyerek reddeder. Kalbi kırılan troll dinmeyen gözyaşlarıyla kendini evine kapatır. Bu türkü de karşılıksız bir aşkla kavrulan bu dağ trollünün hikayesidir. Yıllar boyunca birçok farklı yorumda yeniden hayat buldu, buyrunuz onlardan 21 tanesini sizler için derledik! 💔
Evde Oturup Paslanmayın! İstanbul’u Semt Semt Yürürken Dinlemeniz Gereken 15 Şarkı
etiket
Şu salgındı, hastalıktı, yasaklardı derken evde oturmaya pek alıştık pek çoğumuz... Doya doya gezip tozduğumuz günler değil bu zamanlar pek ama toplu taşımaya binmeden bazen bir yürüyüş de iyi gelebilir. Hatta yürüyelim ki paslanmayalım!Hem yürümeyi hem İstanbul'u sevenler için, karış karış İstanbul'u yürümek hiç de fena fikir olmaz? O halde takın kulaklığı, İstanbul şarkılarıyla şehri turlayın!
Kültür Beşiği, Muhteşem Mimarisi ve Tarihi ile Meşhur İlimiz Mardin’inimizin En Güzel Türküleri
etiket
Kürtler, Hıristiyan Süryaniler, Sünni Araplar, Türkler, Yezidiler ve Ermeniler bütün bu uluslar bir arada yaşamaktadır Mardin’de. Karasal iklim hakim olmasına rağmen verimli topraklar ve çalışkan halkı sayesinde günümüzde hala temel geçim kaynağı tarımdır. Şehre göç ve tarım alanlarının mayın döşenmesiyle tarımın şehir ekonomisine etkisi azalmıştır. Ancak çok kültürlülüğünün müziğine etkisi halen devam etmektedir.
Künefe, Şırdan, Fellah Köftesi... Göz Bebeğimiz Hatay’ın En Meşhur 13 Türküsü
etiket
Hatay ülkemizin en çok ulusa ev sahipliği yaptığı illerinden biridir. Kültürü coğrafyasıyla sınırla kalmamış, adeta dağları nehirleri çölleri aşarak Orta Doğu'nun sayısız yerinden ve Avrupa’dan etkilenmiştir. Bu kadar kültürü bir araya gelmesi hem yemeklerini hem de sanatlarını etkilemiştir. Hatay Türküleri’nden oluşan bir liste hazırladık, listeyi oluştururken yemek düşünmekten de kendimizi alamadık.
Eskimeyen Bir Yetenek Megastar Tarkan’ı 11 Şarkısı İle Analım!
etiket
Tarkan internet öncesi Türkiye’nin en popüler ismiydi, herkes adını bilir, herkes şarkılarını dinlerken eşlik edebilirdi. Ne magazin programlarında ne de TV şovlarında boy göstermez, kişisel hayatını yaşardı. Türkiye dışında tonla ülkede bilinmekte olan bir isim kendisi. Türkiye basını tarafından Megastar yakıştırmasını edindi, yurt dışında ise Popun Prensi olarak bilinmekte. 👇🏻👇🏻
Sesil Aktürk Yazio: Wolfgang Amadeus Mozart
etiket
“Ne üstün zekâ ne hayal gücü ne de ikisi bir dahi yapmaya yeter. Sevgi sevgi sevgi… İşte bu dehanın kendisidir.” Ocak ayı… Hava çok soğuk değil İstanbul’da ama gökyüzünün gri hali öyleymiş gibi hissettiriyor. Pencere kenarında kahvemi yudumlarken parkta sanki aceleleri varmış gibi oradan oraya koşuşturan kedileri izliyorum. Aniden durup etrafı dikkatle izleyen ve geldikleri gibi hızlıca uzaklaşan doğanın başyapıtları bilgisayarımdan yükselen Mozart’ın Herbert von Karajan ve Berlin Filarmonik Orkestrası eşliğinde çalınan “Requiem” ile uyum içinde. Kalben hayatın sihrine ve her şeyin birbirine kusursuzca oturduğuna koşulsuzca inanan, aklı ise 1.33’lük farka takılı ben, ağaç, kedi bir an için biriz.
Rock Müziğin Atası Olarak Kabul Edilen Hüznün Müziği Blues’un En Nadide 12 Şarkısı
etiket
Blues müzik Rock müziğin atası kabul edilir. Amerika’nın güney eyaletlerinde popüler olduktan sonra oradan Avrup ve sonrasında tüm dünyaya yayılmıştır. Anadolu halk ozanlığı müessesine çok benzer bir müzik tarzıdır, zira bağlamanın yerine gitarı, ozanlar yerine de Amerika’nın gençlerini koyunca arada pek fark kalmamaktadır. Sıradan insanın günlük dertlerini anlatan bu şair/müzisyenler dünyanın sayısız yerine ulaşan eserler ortaya koydular. Bu eserlerden en önemli birkaçını bir araya getirdik.
Barış Erbil Yazio: Mike Oldfield ve Tubular Bells
etiket
Yeni bir yıla girerken geride bıraktığımız birçok olay ve yaşanmışlık da düşündürücü oldu 2020 senesinde. Tam 100 sene sonra insanoğlu böylesine azılı bir salgın ile baş etmeye çalıştı, bilinmezlik bizleri her gün biraz daha karamsarlığa itti. Bir yandan belki de uzun süredir hiç deneyimlemediğimiz kadar kendi benliğimizle baş başa kaldık bu süreçte; hayatın aslında sorgulamayı unuttuğumuz tekdüze kaotik süreğenliğinden uzaklaştık ve kendi kimliklerimizi yeniden keşfettik. Yaşanılan bu sıra dışı dönemde bardağın boş tarafları olsa da dolu yanlarını görmeye çalıştığımız daha olumlu ve müzik dolu bir senenin bizimle olmasını dileyerek bu yazımda sizleri biraz geçmişe götüreceğim:
90'ların üzerinden 30 Yıl Geçti! Artık Nostalji Diyebileceğimiz 90’ların Unutulan 15 Şarkısı
etiket
90’lar Türkiye’de sanat dağıtımının özel kanallar ve yayıncılar aracılığıyla hızla tüketime sunulduğu ve bunun ilk defa yapıldığı bir dönemdi. Günümüz için bile yenilikçi sayılabilecek pek çok eser üretildi ve dinleyicilere sunuldu, ancak bazılarının devamı gelmedi bazı sanatçılar da farklı sebeplerle sektörden çekildi. Bu yenilikçi sanatçıların kendileri unutuldu, müziğe katkıları dalgalar halinde hala günümüze etki etmekte.
Murat Arda Yazio: Yasalar Kadınları ve Çocukları Korusun, Katilleri Değil!
etiket
Hayat –ya da ölüm- zaten tüm delirticiliği ile üstümüze üstümüze geliyorken, Covid’ten her gün yüzlerce binlerce canı bilimsizlik ve çaresizlik illeti yüzünden sonsuzluğa uğurluyorken bir de bu katil sürüleri ile uğraşmak zorunda kalıyoruz: Yüce devletimiz; adını koyalım, yasalar bu şekliyle kadınları ve çocukları değil, katilleri korumaktadır; uyarıyoruz…