Kürtler, Hıristiyan Süryaniler, Sünni Araplar, Türkler, Yezidiler ve Ermeniler bütün bu uluslar bir arada yaşamaktadır Mardin’de. Karasal iklim hakim olmasına rağmen verimli topraklar ve çalışkan halkı sayesinde günümüzde hala temel geçim kaynağı tarımdır. Şehre göç ve tarım alanlarının mayın döşenmesiyle tarımın şehir ekonomisine etkisi azalmıştır. Ancak çok kültürlülüğünün müziğine etkisi halen devam etmektedir.
Kültür Beşiği, Muhteşem Mimarisi ve Tarihi ile Meşhur İlimiz Mardin’inimizin En Güzel Türküleri
1. Aşka Düştüm Yeni
Şehirde uluslararası kuruluşlarca kültür mirası kabul edilmiş, koruma altına alınmış tarihi yapılar mevcuttur. Mardin farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler barındırmaktadır.
2. Yola Çıktım Mardine
Mardin, İpek Yolu güzergâhında olup, ilde beş han ve bir kervansaray mevcuttur.
3. Ayrıldım Gülüm Senden
Mardin adı Arapça kaynaklarda Mâridîn, Süryanice kaynaklarda Marde olarak geçmektedir. Kelimenin kökeni hakkında farklı görüşler bulunmaktadır.
4. Şevko (Çok Hoş Olur)
Bazı görüşlere göre Mardin kelimesi, savaşçı bir kavim olan ve Ardeşir tarafından 3. yüzyılda buraya yerleştirilen Mardeler'den gelmektedir.
5. Bagiye
Bazı görüşlere göre de "Kaleler" anlamına gelen Merdin'den gelmektedir. Günümüzde kullanılan adı, Arapça kaynaklarda geçen Mâridîn'den gelmiştir.
6. Bahar Geldi Gül Açtı
1960'lı yıllarda şehre göç başlamış ve kır nüfusu oran olarak azalmaya başlamıştır. 1990 yılında dört ilçenin komşu illere bağlanmasıyla nüfus %14,4 oranında azalmıştır. 2000 nüfus sayımında ilk defa kır nüfusu, kent nüfusunun gerisinde kalmıştır.
7. Kirpiklerin Ok Mudur?
Göçte en önemli etkenler ekonomik kaygılar ve 90'lı yıllarda başlayan terör faaliyetleridir. Güvenlik kaygıları nedeniyle hem ildeki kırsal kesimlerden, hem de diğer illerden Mardin şehrine göç hareketleri başlamıştır.
8. Dalal (Bir Ay Doğdu Karşıdan)
Türkiye'deki en farklılaşmış nüfusa sahip illerinden biridir. İlde Kürtler, Hıristiyan Süryaniler, Sünni Araplar, Türkler, Yezidiler ve Ermeniler yaşamaktadır.
9. Bir Tel Çektim Mardin’den
Zaman içinde Süryani ve Yezidi nüfusu göçler sebebiyle azalmıştır. Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Mardin ve Midyat bölgesinde az sayıda Süryani yaşamaktadır. Bölgede birçok Süryani Manastırı ve Kilisesi vardır: Deyrüzzaferân Manastırı, Mor Gabriel, Mor Yakub ve Meryem ana Kilisesi.
10. Ey Gülcü Güllerin Satan
Ekonomisi tarım, hayvancılık ve ticarete dayalıdır. 2001 yılına göre ildeki iktisadi faaliyetlerin %66,8'i tarım, çiftçilik ve hayvancılık alanlarında gerçekleşmiştir.Suriye sınırındaki organik tarıma elverişli topraklar mayınlı olması nedeniyle Mardin ekonomisine katkı sağlamamaktadır
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın