Görüş Bildir
Haberler
Yerel Seçimde Sosyal Medya

Yerel Seçimde Sosyal Medya

Aytug Topcu
29.01.2014 - 13:15 Son Güncelleme: 29.01.2014 - 13:24

Günümüz “demokrasi” anlayışının “himaye altına alma” anlayışına asla boyun eğmeyen ve dijital iletişimin mihenk taşı olan sosyal medya, yerel seçimlerde de iletişimin birincil mecrası olacak.

Bu mecra -sosyal medya- sayesinde siyasiler ile hakltan bireyler arasında örülen kalın duvarlar yıkıldı. Hatta bu durum öyle bir hal aldı ki, artık sosyal medya aracılığı ile siyasileri takip etmeyen ve ya onlara ilgi göstermeyen neredeyse kalmadı. Sokakları hareketlendirdi ve sağladığı bilgi akışı ile gündemdeki olaylar vesilesi ile siyaseti ilgi odağı haline getirdi.

Peki yerel seçimlerde Sosyal Medya’nın artıları ve eksileri neler?

1. Direk İletişim

Facebook, Twitter, Google + gibi sosyal medya mecraları günümüzde kahve toplantılarının yerini aldı. Siyasilere daha az efor harcayarak daha geniş kitlelere ulaşma ve hitap etme şansı tanıdı. Bunun karşılığında halktan bireyler ile siyasiler arasındaki mesafe ve seviye de giderek düşmeye başladı. İpin ucu kaçar mı? Kaçarsa ne olur? Bunu hep birlikte göreceğiz.

2. Ücretsiz Reklam

Partilerin seçim dönemi için oluşturduğu ve masraflar için kullanılması öngörülen kaynak havuzları, sosyal medya düşünülerek şekillendi. Sosyal medya sayesinde geniş kitlelere ulaşmak için yapılan ciddi harcamalar yerini sosyal medya stratejilerine yapılan harcamalara bıraktı. Bir TV’ye, bir gazeteye ihtiyaç duyulmadan yapılan halka seslenişler ve duyurular ile siyasilerin eli biraz daha güçlendi ve özgürlükleri arttı.

3. Gruplaşma Etkisi

Sosyal medya kutuplaşmayı daha samimi ve kolay hale getirdi. Aynı düşünceye sahip geniş kitleleri oluşturmak ve bu kitlelere ulaşmak hiç olmadığı kadar kolay bir hal aldı. Yapılan bilgi ve düşünce paylaşımlarının çığ gibi büyüyerek bir kitleye dönüşme süresi oldukça kısaldı.

4. Bilgi Gücü

Bilgiye ulaşmak ve ulaştırmak da sosyal medya sayesinde hiç olmadığı kadar kolay. Sosyal Medya sitelerinin ve hatta oynadığımız oyunların bilgilerimizi stratejik şekilde saklamalarından dolayı, hedeflenen kitleye doğrudan ulaşmak da mümkün. Demgrafik yapı, cinsiyet, statü gibi filtrelemeler aracılığı ile bilgiyi doğru kitlelere ulaştırmak artık imkansız değil.

5. Algıyı Kullanma

Başlangıçta kısa gibi görünen #140 karaktere sığdırılan mesajlar, algımızı açmamıza neden oldu. Kısa ve öz paylaşımlar ve algı yönetimi sayesinde net mesajlar vermek mümkün oldu. İçerikte sadeliğin kbenimsenmesi ile küçük bir dokunuş, algıda farklılık yaratmak için yeterli olacak. Bu siyasilerin severek kullanacağı bir diğer güç.

6. İmaj Yaratma

Sosyal medyada paylaşılan içeriklerin ve görsellerin etkisi ortada. Böyle bir ortamda siyasilerin üslubları ile oluşturdukları imajlar da tabiki toplum üzerindeki etkili. Üslub, görsel içerik vb. ile yapılan paylaşımlar, günümüzde iyi ve ya kötü imajı değiştirebiliyor.

7. Geribildirimler

Aktarılan bilgilere gösterilen tepkileri anlık olarak almak mümkün. Siyasilere yöneltilen anlık sorular ve devamında verilen anlık cevaplar ile halk ile devlet arasında kurulan bağı kullanmak siyasiler için karşı konulmaz bir güç. Siyasiler, sosyal medyanın geri bildirimin gücü ile stratejilerini yönlendirme imkanına sahip oluyorlar.

8. Ölçülebilir Kitle

Ölçümleme siyasiler için bulunmaz bir nimet. Facebook, Twitter gibi mecraların sunduğu kolay ölçümleme imkanları sayesinde siyasiler stratejilerinin doğruluğunu kontrol edebiliyorlar.

9. Tek Kişilik Güç

Bir gruba mensup olma devri sona ermeye başladı. Artık hiçbir somut gruba (cemaat, aşiret, memleket, gibi) ihtiyaç duyulmadan, isim olarak ön plana çıkmak ve popüler olmak mümkün. Siyasilerin sosyal medyanın bu gücünün farkına vardığını son dönemlerde gündem olan dialoglardan ve siyasilerin takipçi sayılarından çıkarmak mümkün.

10. Yeni Nesillerin Etkisi

Gençleşen nüfus ve teknoloji kullanımı ile birlikte hızlı bir kuaşk değişimi de yaşanmakta. Y kuşağı, Z kuşağı gibi kavramlar ile birlikte sosyal medyanın karşı çıkılamaz liderleri gençler. Gençlerin çoğunluğu oluşturduğu ve gündemi değiştirdiği bir ülkede, siyasilerin bu durumu göz ardı etmesi belki de seçim kaybettirecek bir hata olabilir.

Sosyal Medya elbette bir güç, doğru kullanıldığında oy dağılımına doğrudan etki edeceği kesin. Günümüzde internet sitelerinin bile trafik kaynaklarının ilk sırasında yer alan sosyal medya, siyasetinde en önemli kaynağı olacaktır. Bekleyip görelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0