Görüş Bildir
Haberler
Windows 10 Yeni Özellikleriyle Tanıtıldı

Windows 10 Yeni Özellikleriyle Tanıtıldı

İçeriğin Devamı Aşağıda

Microsoft’un yeni işletim sistemi Windows 10’un detayları belli oldu. Windows 7, 8 ve 8.1 sahipleri 1 yıl boyunca Windows 10'a ücretsiz olarak geçebilecek.

Microsoft’un ABD’nin Seattle’daki  merkezinde düzenlenen ve Türkiye saati ile 19:00’da başlayan etkinliğinde yeni işletim sistemi Windows 10 ile ilgili detaylar açıklandı. Windows 10’un nihai sürümü bu yılın sonlarına doğru piyasaya sürülecek.

Microsoft’un bu yıl piyasaya süreceği işletim sistemi Windows 10 ücretsiz olarak güncellenecek. Windows 7, 8 ve 8.1 kullanıcıları yeni işletim sistemine ücretsiz olarak güncelleme yapabilecekler. Ücretsiz güncelleme hizmeti 1 yıl boyunca geçerli olacak.

Yeni işletim sisteminde deneme sürümünde ortaya çıkan Start Menüsü - Başlangıç Menüsü de bulunacak. Yeni Başlangıç Menüsü Windows 7’deki gibi olmasa da Metro arayüzünün geliştirilmiş bir sürümü gibi görünüyor.    

Telefon ve tablet sürümü de tanıtıldı

Microsoft’un bütün platformlarda çalışacağını duyurduğu Windows 10’un tablet ve telefon sürümleri de yine aynı etkinlikte tanıtıldı. Microsoft 1520 akıllı telefon üzerinde Windows 10’un yeni özellikleri gösterildi. Yeni işletim sistemi ile beraber tablet, telefon ve masaüstü deneyimi birleştiriliyor ve benzer bir deneyimin yaşanması hedefleniyor.

Akıllı asistan masaüstüne geliyor

Microsoft, akıllı asistanı Cortana'nın telefonların ardından masaüstü bilgisayarlara da geleceğini duyurdu. Sesle komut verilen akıllı asistanın çok daha geliştirildiğini belirten Microsoft, yapay zeka teknolojisiyle Windows 10'un arama ve hatırlatma özelliğinin belirgin derecede artacağını belirtti.

Microsoft Kurumsal Başkan Yardımcısı Joe Belfiore, sahnede gerçekleştirdiği sunumla akıllı asistan ile konuştu. Belfiore, sunumda  'üniversite harcının ne kadar tutacağı' gibi sorular yönelterek Cortana'nın Google Now ve Siri'ye kıyasla daha akıllı olduğuna dikkat çekmeye çalıştı.

Cortana ile Windows 10 kullanıcıları PowerPoint sunumunda sesli komut ile görüntüler değiştirmek gibi masa üstünde gerçekleştirdikleri tüm işlemleri daha kolay yapabilecek. Web üzerinde bir mekan aradığınızda, akıllı asistan komutla size direkt konum ve yol bilgileri gibi detaylar sunabilecek.

Yeni tarayıcı: Spartan

Joe Belfiore, geçtiğimiz yıl çıkan iddiaları doğrulayan sunumda tasarımı oldukça sade olan Spartan'ın Windows 10'un tarayıcısı olacağını belirtti. Kod adı 'Spartan' olan yeni tarayıcının, IE'ın yerini alacağı duyuruldu. Ancak IE Windows 10'da yer alacak. Efsane tarayıcının kullanımdan kaldırılıp kaldırılmayacağı ise bilinmiyor. 

'Not modu' özelliğine sahip olan Spartan, kullanıcıların sayfalar üzerinde çizim, karalama ve yorum yapmasına izin veriyor, ardından sayfalar paylaşılabiliyor. Söz konusu özellik için bir kalem veya dokunmatik ekran da gerekmeyecek.

Oyun tecrübesi artacak

Joe Belfiore'nin ardından sahneye çıkan Xbox ve oyun birimi başkanı Phil Spencer, Windows 10 ile oyun tecrübesini daha üst bir seviyeye taşıyacaklarını açıkladı. Spencer, 'Oyunlar Windows 10 ile daha sosyal ve interaktif olacak' ifadesini kullandı.

Kullanıcılar, Windows 10 ile Xbox One veya Xbox 360 üzerinde oynadıkları tüm oyunların listesine erişebilecek, arkadaş listesi, mesajlar, faaliyet tablosu ve diğer içerikler masa üstünden görüntülenebilecek.

Windows 10 aynı zamanda Xbox Live platformuna erişim sağlayacak ve platform üzerinden chat yapma imkanı sunacak. Xbox Live'ın yanı sıra, Windows 10 Steam arayüzü de içerecek. Oyuncular, videolarının kaydedilmesini sağlayan arayüz desteği sayesinde oyun görüntülerini saklayabilecek. Arayüzde ayarlar seçeneğinin yanı sıra 30 saniye süreli video arşivine erişim de olacak.

DirectX 12'ye geçiş yaptıklarını belirten Spencer, oyunlardaki performansın yüzde 50 artacağını, aynı zamanda geliştirilece donanım alanında çok daha fazla kontrol gücü sunacaklarını söyledi.

Xbox One, PC ve tablet üzerinde oyun deneyimi

Spencer daha sonra sahneye gelen Lionhead Studios yöneticisi Lauren Carter ile Fable Legends oyunuyla demo sundu. Spencer Windows 10, Carter ise Xbox One üzerinden oyunu oynadı.

Spencer daha sonra Xbox One üzerinde açtığı Forza Horizon 2 demosunu Surface Pro 3 tabletine aktardı ve oyun kontrol cihazıyla oyuna buradan devam etti. Kullanıcılar, PC üzerinden Xbox One kontrol panelini kullanarak konsolu kapatabilecek. 

84 inç akıllı ekran

Microsoft, gecede dev tableti Surface Hub'ı da tanıttı. 84 inç büyüklüğündeki 4K tablet, çift kamera ve kalem ile sunuldu.

Kullanıcı arayüzü dev ekrana uyum sağlayacak şekilde geliştirilen Microsoft Surface Hub, iş dünyasına özel olarak geliştirildi. Birçok kişiyle video konferans yapma imkanı veren Surface Hub, aynı zamanda dev bir tahta görevi de görecek. Görüşmeye katılan herkes, ekran üzerine yazı yazabilecek. Her türlü içeriğin ekranına aktarılabildiği Surface Hub, Skype uyumlu olacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Windows'a hologram teknolojisi 

Etkinlikte sahneye çıkan Kinect biriminden Alex Kipman, Windows'ta 'artırılmış gerçeklik' çağının başladığını duyurdu. Artırılmış gerçeklik teknolojisi ise hologram ile sunuldu.

Yapılan tanıtımda, Windows kullanıcılarının her türlü dijital deneyimini holograma çevirecek Microsoft HoloLens gözlükleri sunuldu. 'Kablosuz hologram bilgisarı' olarak lanse edilen gözlükler, Windows 10 ile uyumlu olarak sunulacak ve oyunlardan film izlemeye ve bir proje tasarımı üzerinde çalışmaya kadar tüm dijital tecrübeyi holograma çevirecek.

Kaynak: Microsoft

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
0
0
0
0
0