Ve Ramazan Başladı
Ramazan ayı bugün başladı. Dün gece ilk sahura kalkıldı. Ramazan Bayramı, 5-6-7 Temmuz'da kutlanacak.
Son birkaç yıldır Ramazan yaz aylarına denk geldiği için günde yaklaşık 18-19 saat oruç tutuldu. Uzmanlar kronik rahatsızlığı olanlara oruç tutmamayı öneriyor.
30 günlük Ramazan ayının ardından Ramazan Bayramı 5-6-7 Temmuz'da kutlanacak.
Diyetisyenlerden ramazan için beslenme önerileri
Türkiye Diyetisyenler Derneğince (TDD), ramazan ayında sahurda, yavaş sindirilen, gün boyu besleyici özelliğini sürdüren tam buğday ürünleri, kurubaklagiller ve sert kabuklu yemişler tüketilmesi önerildi. TDD'den yapılan açıklamada, ramazanda yaklaşık 17 saat olan oruç süresince, öğünlerde kayma ve içerikte değişiklikler olabileceği, bu nedenle kişiyi sağlıklı tutacak en uygun beslenme düzenini sağlamak gerektiği ifade edildi.
Bilimsel çalışmaların orucun metabolizmadaki yavaşlamayı ortaya koyduğu kaydedilen açıklamada, ramazandaki beslenmenin vücut ağırlığını korumak, ağırlık kaybetmemek veya kazanmamak üzerine şekillendirilmesi gerektiği belirtildi. Ramazanda dengeli bir diyeti sürdürmenin ve hijyenik besinleri tüketmenin önemine vurgu yapılan açıklamada, 'Yaz aylarında sıvı gereksinmesi genelde yüksektir ve bu durum ciddi sorun oluşturabilir. Dehidratasyonu (sıvı kaybı) önlemek için oruç öncesi ve sonrasında yeterli miktarlarda su tüketilmelidir.' ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, dengesiz veya çok az besin tüketiminin 'yetersiz beslenme'ye bağlı olarak akut veya kronik hastalıklara, yüksek miktarlarda yağlı, saflaştırılmış besinler, tatlılar ve atıştırmalıkların tercih edilmesinin de 'aşırı beslenme'ye neden olabileceğinin altı çizildi.
Tavsiyeler:
'Sahurda, yavaş sindirilen, gün boyu besleyici özelliğini sürdüren tam buğday ürünleri, kurubaklagiller ve sert kabuklu yemişler gibi besinler tercih edilmelidir.
Posadan zengin besinler kepek, tahıllar, tam buğday, tohumlar, patates, sebzeler, meyvelerde bulunur ve yavaş sindirilmektedir. Bu besinler posa sağlar ve oruç süresince kabızlığı, midenin bulantı ve bozulmalarını önlemeye yardımcıdır.
Sahur süresince 1 bardak taze meyve suyu veya 2-3 bardak su tüketilmelidir.
Yoğun besinler yenmeye başlamadan önce 1 kase çorba 1 ince dilim tam buğday ekmeği tüketilebilir.
Baharatlı besinlerin tüketilmesinden sakınılmalıdır. Baharatlı besinler mide salgılarını uyarır ve oruç sırasında rahatsızlık hissedilmesine neden olabilir. Eğer baharatlı besinler tüketilecekse pişirmede veya yemekler tüketilirken sınırlı miktarda baharatlar kullanılmalıdır.'
'Ramazan alışverişini iftar sonrasına bırakın'
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Piyasa İzleme Komisyonu Başkanı Cahide Pamuk, iftardan sonra gerçekleştirilecek alışverişlerin, açken yapılacak gereksiz harcamalardan uzak tutacağını söyledi.
Pamuk, ramazanda oruç tutanların gün içerisinde açlığın etkisiyle ihtiyaç fazlası alışverişe yönelebildiğini belirtti.
Aç karnına yapılan harcamaların değerlendirmesinin, sağlıklı yapılamadığı için tüketicilerin bütçelerini zorlayabilecek tüketime sebep olabildiğini anlatan Pamuk, ''Bu nedenle ihtiyaç listesi yaparak ev ekonomimize uygun hareket etmeliyiz. Yine bu ayda alışveriş yaparken dikkatli olunmalı ve gereksiz harcamalardan kaçınılmasına özen gösterilmelidir. Özellikle iftardan sonra yapılacak alışverişler, açken yapılacak gereksiz harcamalardan uzak tutacaktır.' diye konuştu.
'Bilinçsiz beslenme, bedeninizde tahribata yol açar'
TÜSODER Gıda Komisyonu Başkanı Nurten Sırma da ramazanda oruç tutan insanların beslenme rutininin aniden ve tamamen değişeceğini, tüketicinin sağlığının birebir etkilenebileceğini vurguladı.
Bilinçsiz ani beslenmenin bazı hastalıklara yakalanma olasılığını daha erkene çektiğine işaret eden Sırma,'Bilinçli gıda tüketicisi olmak, bedenimize yapacağımız en büyük iyiliktir. Oruç tutarken bazı önlemleri almazsak bedenimiz için uzun süre açlıkla gelen keskin beslenme farklılığı, vücudumuzda tahribata yol açacaktır. Ramazanda gelenek haline gelen pide, hamur işleri, ağır şerbetli tatlılar, börek, kızartma türleri ve ağır et yemeklerinin tüketimi artıyor. Bu şekilde beslenme, sağlık risklerini beraberinde getirir. Oluşabilecek sağlık sorunlarının önüne geçmek için yaz ayını fırsata çevirmeli, sebze ağırlıklı zeytinyağlı yemek, hafif kahvaltılık, çorba ve salata gibi gıdaları tüketmeye yönelmeliyiz.'şeklinde konuştu.
Anne adaylarına ramazan uyarısı
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ali Ergün, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, erken doğum tehdidi gibi sorunları olan hamilelerin oruç tutmaması, oruç tutacakların ise mutlaka hekim bilgisi dahilinde beslenme programı yapması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gebeliğin kadının yaşamında hem fiziksel hem de ruhsal değişimler açısından çok önemli ve özel bir dönem olduğunu söyledi.
Bebeğin dünyaya gözlerini açmak için hazırlandığı dokuz aylık sürede, bebek ve onun yaşamasını olanaklı kılan eş gibi unsurların toplam 5-6 kiloya ulaştığını belirten Ergün, kötü huylu bir tümörün bile bu kadar kısa süre içinde vücut içinde bu büyüklüğe erişemediğini ifade etti. Ergün, tümörün küçük olmasına karşın ölümcül olabildiğini vurgulayarak, gebelerde ise bu tür bir değişikliğin olağanüstü bir durum olmadığı takdirde hayati risk taşımadığına dikkati çekti.
Ergün, 'Buna, anne organizmasını bu gelişime uygun hale getiren gebelik hormonları neden olur. Gebelikte metabolizma hızı yüzde 20 artar. Dolayısıyla enerji, protein, vitamin ve mineral gereksinimi artar. Ayrıca daha fazla sıvı ihtiyacı doğar' dedi. Anne adayının, gün içinde küçük porsiyonlar halinde 5-6 öğün beslenmesi gerektiğinin altını çizen Ergün, açlıkta kan şekeri hızla düştüğünden acıkma süresinin gebelerde 3 kat kısaldığını söyledi.
Anne adaylarına ramazan için uyarılarda bulunan Ergün, orucun uzun süreli açlık kan şekerinin düşmesine yol açabildiğini vurguladı. Ergün, 'Dolayısıyla bebeğe başta şeker olmak üzere, diğer besin maddelerinin geçişinin azalmasına neden olabilir.' diye konuştu. Ergün, anne adayında bu süreçte halsizlik, sinirlilik, baş ağrısı ve mide yanması olabildiğine işaret ederek, 'Ayrıca gebelik bulantıları da varsa tablo daha da kötü olabilir. Gebelerde oruç tutmaya bağlı çok yeterli araştırmalar olmamakla beraber, bebeğin zayıf olması, erken doğum, kansızlık, idrar yolu iltihapları olabildiği gibi, sıvı kaybına bağlı sorunlar da ortaya çıkabilir. bilgisini verdi.
'İftarda ve sahurda kontrolsüz yemeye bağlı aşırı kilo artışı ve reflü olabilir'
İftarda ve sahurda kontrolsüz yemeye bağlı olarak aşırı kilo artışı ve reflü olabilir. Uzun süreli açlığa bağlı olarak yağların yakılması sonucu ortaya çıkan keton cisimleri bebeğe zararlı olabilir. Buna karşın, gebelerde oruç tutmanın zararı kesin olarak söylenemez.
Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, gebelik şekeri, erken doğum tehdidi, gebelikte kalp, böbrek, karaciğer hastalığı, kansızlık, ishal-kusma, ülser ve yüksek riskli gebeliği olanlar kesinlikle oruç tutmamalı.'
'Oruç tutulduğunda süt miktarının azalması söz konusu olabilir'
Prof. Dr. Ergün, gebelik döneminde oruç tutacakların bunu mutlaka doktoruna bildirmesi gerektiğine dikkati çekerek, 'Diyetisyenle bir beslenme programı yapılmalı. Mutlaka sahura kalkılmalı ve iftar ile sahur arasında dengeli beslenilmeli, bol sıvı tüketilmeli. İftarda yağlı ve sindirimi zor yiyecekler alınmamalı.' önerilerinde bulundu.
Peki hava nasıl olacak?
Hava sıcaklıklarının, ramazan ayının ilk haftasında mevsim normallerinde olmasının beklendiği bildirildi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, geçen hafta mevsim normallerinin altında seyreden hava sıcaklıklarının artarak, yurdun batısında mevsim normallerinin 2-5 derece üzerinde, doğusunda ise mevsim normalleri civarında olduğu belirtildi.
Mevsim normallerinin İstanbul'da 23, Ankara'da 24, İzmir'de ise 30 derece olduğu ifade edilen açıklamada, bu hafta en yüksek hava sıcaklıklarının Ankara ve İstanbul'da 28-30, İzmir'de 33-35 derece arasında olacağının tahmin edildiği kaydedildi.
Açıklamada, şöyle denildi:
'Bazı basın yayın organlarındaki, ramazan ayı ile yurdumuzun aşırı sıcak havanın etkisine gireceği haberlerinin aksine, hava sıcaklıklarının hafta sonundan itibaren azalarak, ramazan ayının ilk haftasında Türkiye genelinde uzun yıllar ortalamaları civarında olacağı beklenmektedir. Haziran ayının ikinci yarısında ise uzun vadeli tahmin verilerine göre hava sıcaklıklarının ülke genelinde artacağı ve haziran ayı ortalamalarının 1-3 derece üzerinde seyredeceği öngörülmektedir.'
AA ve Al Jazeera
Yorum Yazın
Tüm İslam aleminin Ramazanı mübarek olsun.
Adamın çıkıp ben ateistim, ben gayim, ben marjinalim demesi alkışlanıyor ben orucum demesi ayıplanıyor. Neymiş? İbadet gizli olurmuş... Adamın kapalı kapıla... Devamını Gör
Cok dogru ama birde se var mesela gecen sene adamin biri kadin neden yanindan sigara icerken gecti diye kavga cikartmistti, sende tutmak icin yurek yoksa tut... Devamını Gör
Ramazan geldi ve ben oruçlu oruçlu finallere gireceğim... Ama yinede çok mutluyum ramazanı çok seviyorum özellikle sokak iftarlarını. Bilmiyorum hiç katıldın... Devamını Gör