Uzun Vadede Ekonomistler Karamsar: Fed'in Faiz Artışının Türkiye'ye Etkileri Ne Olacak?
Faiz nasıl oluşur?
"Fed, enflasyonla mücadele ediyor"
"Türkiye, uzun vadede etkilenecek"
"Yabancı yatırımcı kalmayınca ilk etki görülmedi"
"1 yıl sonra tek başımıza çözemeyebiliriz"
TÜSİAD tarafından düzenlenen ekonomi forumunda konuşan Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, Türkiye özelinde durumun Fed kararı ile zora girdiğini, yüksek enflasyon ve dış borç ile düşük rezervin resesyona yol açtığı konusunda uyardı. Faiz artışı için geç kalındığını söyleyen Kara, çözüm için Türkiye'nin potansiyeli olduğunu ancak çok hızlı bir şekilde uygulamaya geçilmesi gerektiğini açıkladı. Uygulanan modelin 1 yıl daha sürmesi ile tablonun karanlık olduğunu belirten Kara, bu sürenin sonunda oluşacak krizi ise Türkiye'nin tek başına çözemeyebileceğini söyledi.
Enflasyon, faiz, resesyon, işsizlik: Dünya denge çabasına girecek
Finans Uzmanı ve Ekonomist Murat Özsoy, Fed’in bu kararının sonraki adımda da aynı olacağını değerlendirerek başlıyor. Türkiye ekonomisi için bu kararın ne anlama geldiğini ise TL'de istikrar sağlanamazsa dolar karşısında değer kaybının hızlanacağını şeklinde ilk etapta açıklıyor. ABD ekonomisinin bir resesyondan etkilenmemesi için Fed'in çabalayacağını belirten Özsoy, bunun için işgücü piyasasının canlı kalması gerektiğini ve tüm dünyada resesyona karşı bir denge politikası izleneceğini söylüyor.
"Powell, ezber bozdu"
Cumhuriyet'in aktardığına göre, Özsoy enflasyonla mücadeleye bu bağlamda dikkat çekerken, enflasyonun sadece dış etkilerle açıklanması görüşünden çıkılıp, küresel para politikalarındaki trende uyum sağlanması gerektiğini aksi halde finansman maliyetlerindeki yükselişin hane halkalarını ve reel sektörü olumsuz etkileyeceğine değindi.
Fed'in açıklamasında yüzde 2 hedefi ve enflasyonla mücadelede öncelik detaylarına değinen Özsoy, Powell'ın mesajlarının ise alışılmışın dışında olduğuna da dikkat çekti.
Piyasanın tepkisine de değinen Özsoy, Fed kararında önce 1.820 dolar olan altının 1.840 dolara çıksa da gerilediğini, ABD borsalarındaki ilk etapta oluşan kazançların ise geri verildiğini, dolar endeksindeki gerilemeden de en az etkilenenin TL olduğunu söyledi.
"Nas geçerli değil mi acaba?"
Eski Bankacı Prof. Dr. Şenol Babuşçu ise Fed'in hemen ardından faiz artırımına giden Körfez ülkelerini örnek göstererek 'nas' açıklamasını hatırlattı. Bu ülkelerde İslami bir yönetimin benimsendiğini buna karşın faizlerde artışa gidildiğini belirterek, 'NAS geçerli değil mi acaba?' diye sordu.
Yorum Yazın