Görüş Bildir
Haberler
Umut Oran, Atalay'a, Gül Dönüşünü ve Hakan Fidan'ı sordu

Umut Oran, Atalay'a, Gül Dönüşünü ve Hakan Fidan'ı sordu

04.06.2014 - 12:43 Son Güncelleme: 04.06.2014 - 12:46

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'a, "Partinin Genel Başkanlığı'na MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı geçirmek istediğiniz, bu yönde de bazı partili milletvekillerine vaatlerde bulunduğunuz doğru mudur?" diye sordu.

- Abdullah Gül pozisyonunuz neden değişti?

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'a, 'Partinin Genel Başkanlığı'na mevcut MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı geçirmek istediğiniz, bu yönde de bazı partili milletvekillerine vaatlerde bulunduğunuz doğru mudur?' diye sordu.

Oran, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, '4 Mayıs 2014 tarihinde yaptığınız bir açıklamada 'Bizde Cumhurbaşkanlığı'ndan sonra Başbakanlık olmaz' dediğiniz 2 Haziran 2014 tarihli açıklamanızda ise mevcut Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün partinizin başına geçerek Başbakan olmasını istediğiniz görülmektedir' dedi.

Oran soru önergesinde şu soruları yöneltti:

'Cumhurbaşkanı Abdullah Gül halihazırda milletvekili olmadığı için, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden milletvekili genel seçimlerine kadar geçen sürede kendinizin 'geçici dönem Başbakan' olacağınız yönünde Recep Tayyip Erdoğan'dan aldığınız bir teminat bulunmakta mıdır? Yakın çevrenize ve bazı partililerinize geçici dönem Başbakan olacağınız yönünde beyanlarda bulundunuz mu?

4 Mayıs 2014'teki pozisyonunuzun değişme nedeni kendi parti tabanınız içinde güçlü olan Abdullah Gül'den geçici Başbakanlığınıza yönelik destek almak mıdır?

-'PARTİNİN GENEL BAŞKANLIĞI'NA HAKAN FİDAN'I GEÇİRMEK İSTEDİĞİNİZ DOĞRU MU?'-

Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre geçici başbakanlığınızdan sonra mensubu bulunduğunuz partinin Genel Başkanlığı'na mevcut MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı geçirmek istediğiniz, bu yönde de bazı partili milletvekillerine vaatlerde bulunduğunuz doğru mudur?

17 Aralık ile başlayan rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında soruşturulan bakanların Rıza Sarraf ile ilişkisini gösteren Nisan 2013 tarihli MİT arz notunun size de o tarihte geldiği bilgisi kamuoyunda yer almaktadır. Bu nottan sonra yürümekte olan soruşturmanın sağlığını bozacak şekilde, İçişleri Bakanlığı'na bağlı birimlere ya da İçişleri Bakanı'na herhangi bir müdahalede bulundunuz mu? Konu hakkında soruşturulmakta olan dönemin İçişleri Bakanı'nı bilgilendirdiniz mi?

MİT Müsteşarlığı tarafından Nisan 2013 tarihinde hazırlanan ve size de sunulan bu arz notu kapsamında gereken işlemleri yaptınız mı?

2010 yılında, İçişleri Bakanlığı döneminizde, dönemin Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı bizzat şahsınıza devlet içerisine yerleşen paralel bir yapılanma hakkında bir suç duyurusunda bulunmuştur. Hanefi Avcı elde ettiği kanıtlarla, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı birimlerde çalışan bazı personelin kamu yetkilerini örgütsel bir takım çıkarlar için kullandığını, usulsüz dinleme yaptığını ve bu dinlemeleri kendilerine bağlı savcılara vererek bazı kişilere hukukun kabul etmeyeceği kanıt ve yöntemlerle dava açıldığını, bu şekilde insanlara kumpas kurularak özgürlüklerinden mahrum bırakıldıklarını ifade etmektedir. Bu suç duyurusunu hangi sebeple işleme koymadınız? İçişleri Bakanlığı ve daha sonra Başbakan Yardımcılığı yaptığınız 4 yıl süresince bu suç duyurusundan hiç bahsetmemenizin nedeni nedir?

İçişleri Bakanlığı yaptığınız dönemde devlet içerisine yerleşmiş paralel bir yapılanmaya rastladınız mı, bu örgüt hakkında hangi işlemleri yaptınız? Hiçbir işlem yapmamanızın nedeni böyle bir örgütün var olduğunu gösteren hiçbir kanıt olmaması mı yoksa bu yapılanmanın sizin veya mensubu bulunduğunuz hükümetiniz tarafından desteklenmesi midir?'

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0