Görüş Bildir
Haberler
Twitter Ters Düşürdü

Twitter Ters Düşürdü

adem kara
04.04.2014 - 12:37

Twitter Ters Düşürdü

Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’nin ‘Twitter’ı açın’ kararına farklı tepkiler verdi. Gül “Gurur duydum’, Erdoğan “Saygı duymuyorum” dedi.

Twitter’ın 14 gün boyunca Türkiye'de erişiminin engellenmesini ‘ifade özgürlüğü ihlâli’ olarak değerlendiren Anayasa Mahkemesi’nin Çarşamba günü sosyal paylaşım ağının açılmasını istemesi, Türkiye’nin tepesindeki isimlerin birbirleriyle ters düşmesine neden oldu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Anayasa Mahkemesi kararını hukukun üstünlüğüne bağlarken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan karara saygı duymadıklarını söyledi:

' Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu karara uymak durumundayız, onun için de uyduk. Ama saygı duymak zorunda değilim. Bu karara saygı duymuyorum '

Gül, Çarşamba akşamı Kuveyt’ten dönerken yanındaki gazetecilere yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin Twitter’ı açın kararının kendisi için süpriz olmadığını belirterek, Radikal gazetesinden Eyüp Can’ın aktarımıyla şunları söyledi:

Burada önemli olan Anayasa Mahkemesi’nin oybirliği ile aldığı karar. Sonunda hukukun üstünlüğü bu memlekette ispatlanır. En yüce mahkeme, Anayasa Mahkemesi bir zamanlar siyasi kararlar verirdi. Memnuniyetle görüyorum ki 17 üyenin 10’unu ben atadım, ikisini direkt atadım.17 üye, siyasi düşünceleri farklı, fakat bazı önemli kararların oybirliği ile çıkıyor olması üyelerin evrensel hukuku esas alarak karar verdiğini gösterir ve güveni arttırır. Benim çok gurur duyduğum bir olaydır .”

Erdoğan’dan eleştiri

Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’nin kararını ‘gayrı milli olarak tanımladı ve saygı duymadıklarını söyledi:

' Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu karara uymak durumundayız, onun için de uyduk. Ama saygı duymak zorunda değilim. Bu karara saygı duymuyorum.Niye saygı duymuyorum? Şu anda alınmış olan bu karar birincil mahkemelere müracaat edilmeden, hukuk yolları tüketilmeden Anayasa Mahkemesi'ne götürülmüştür. Usul yönünden Anayasa Mahkemesi'nin bunu reddetmesi gerekirdi. İkincisi özgürlükler yaklaşımını doğru bulmuyorum. Bu ticari şirkettir. Bu ticari şirketin ortada bir ürünü vardır. Sadece Twitter değil, Youtube da Facebook da ticari şirkettir. Bunun ürününü alıp almamak herkesin serbest tasarrufundadır. Bunun özgürlükle falan alakası yok.

Erdoğan, Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'ye hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen basın toplantısında Anayasa Mahkemesi’nin önünde karar bekleyen birçok dosya olmasına rağmen, twitter kararını öne çekmesi nedeniyle ‘ister istemez farklı şeyler düşünmek durumunda kaldıklarını” söyledi:

“Anayasa Mahkemesi'ne bunca bekleyen dosyalar varken, iki gün içerisinde Anayasa Mahkemesi'nin birincil mahkemelere başvurulmadan, direkt kendilerine başvurulmak suretiyle böyle bir karar almasını doğrusu milli bulmuyorum. Milli bulmamanın yanında Amerikalı böyle bir şirketin ürününün savunması yapılırken, öbür tarafta bizim kendi milli, ahlaki her türlü değerlerimiz bir tarafa konuluyor. Bu ülkenin Başbakanı'na hakaretten tutunuz da bakanlarına hakarete varıncaya kadar her şey ortada. Buna yönelik atılan bir adım var. Burada hemen iki gün içerisinde alınan bir karar var. Bu konuyla ilgili özellikle alt mahkemelerin başka dosyalarla ilgili bu konuda vermiş olduğu kararlar var. Bu kararların hiçbirini gözönüne almıyorsunuz. Bunların hepsini yok farz ediyorsunuz ve böyle bir kararı alıyorsunuz. O zaman tabi ister istemez farklı düşünmek durumunda kalıyoruz.'

Erdoğan: “Millete bırakıyorum”

Erdoğan, kararın hukuki olmadığını da savundu.

Bu, hukuk değildir. Hukuk başka bir şey, Burada hukuki bir uygulama yok. Bir yasal uygulamayı maalesef usule de ters olarak ortaya koymuşlardır. Bunu milletimin takdirine bırakıyorum. Bu karar alınırken ne Amerika ne Fransa ne İspanya ne İngiltere bütün buralarda bu konularla ilgili verilmiş kararlar dahi gözönüne alınmamıştır. Nasıl karar alırlar, bunlara bakılmamıştır. Hemen alelacele, ne adına nasıl yapıldığını anlamak da mümkün değil. Böyle bir karar alınmıştır. Daha fazla da konuşmaya zaten gerek yok .'

Anayasa Mahkemesi Yaman Akdeniz, Kerem Altıparmak ve CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun yaptığı bireysel başvuruları Çarşamba günü karara bağlamış, ifade özgürlüğünün ihlâl edildiği iddialarını kabul etmişti.

Anayasa Mahkemesi, kanun gereği, internet sitelerinde sadece hak ihlâli yapılan bölüme engelleme yapılabileceğini hatırlatarak, TİB'in Twitter'a erişimi engellemesinin ifade özgürlüğüne ağır müdahale anlamına geldiğini vurgulamıştı.

Kaynak: AA, Al Jazeera

Kaynak: http://aljazeera.com.tr/haber/twitter...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0