Görüş Bildir
Haberler
Taraf'a Rekor Vergi Cezası

Taraf'a Rekor Vergi Cezası

adem kara
25.06.2014 - 15:47 Son Güncelleme: 26.04.2022 - 17:36

Taraf'tan Hurda Kağıttan 5,5 Milyon Liralık Vergi Cezasına Sürmanşetli Tepki

Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK), Taraf Gazetesi'ne hurda satışlardan dolayı 5,5 milyon liralık vergi cezası kesti.

Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK), Taraf Gazetesi'ne hurda satışlardan dolayı 5,5 milyon liralık vergi cezası kesti. Söz konusu hurda satışının bütün gazeteler tarafından yapıldığına dikkat çeken gazete sadece kendisine ceza kesildiğini belirterek, tepki gösterdi ve konuyu sürmanşetine taşıdı ve konuyu yargıya taşıdığını duyurdu.

Taraf’ın sürmanşetten verdiği ‘Eyy Maliye… Havuza Hiç Girdin Mi' başlıklı haberinde gazetenin Maliye tarafından ablukaya alındığı iddia ediliyor. Benzer bir vergi denetiminin Sabah, Takvim, Akşam ve Yeni Şafak ile bakanların şirketlerine yapılmadığı ileri sürülerek, şöyle deniyor:

“Taraf’ın vergi denetim hikâyesi, yaklaşık 14 ay önce başladı. Vergi müfettişi Abdullah Kiraz, 2012 yılının Aralık ayında Taraf Gazetesi’nin ve gazetenin sahibi Alkım Yayınları’nın geriye dönük tüm hesaplarını mercek altına aldı. İnceleme, tam 14 ay sürdü. Bu süre içinde Alkım Yayınları ve Taraf’ın hesaplarında bir usulsüzlük tespit edilemedi. Bunun üzerine gazetenin satılmayan hurdaya verilen gazeteleri incelemeye aldı. Sektörde, hurda gazetelerin satışı yüzde 0 olarak gösteriliyor. Bu uygulama tüm gazeteler tarafından yapılırken yalnızca Taraf’a ceza kesildi. Büyük kısmını hurda gazete satışının oluşturduğu yaklaşık 5,5 milyon liralık vergi cezası 2014 yılının Şubat ayında Taraf’a tebliğ edildi. Taraf Gazetesi, haksız olarak kesilen 5,5 milyon liralık ceza ile ilgili olarak dava açtı.

Maliye Bakanlığı’na bağlı VDK, maliye tarihinde eşi ve benzerine az rastlanır bir karar alarak cezanın tebliğ edilmesinden yaklaşık üç ay sonra, Taraf Gazetesi’nin hesaplarının yeniden incelenmesini kararlaştırdı. İstanbul Büyükölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı’nda görevli Vergi Müfettiş Yardımcısı Elif Mutlu, Taraf Gazetesi’ne 20 Haziran 2014 tarihinde bir yazı göndererek, Taraf Gazetesi Ticaret AŞ’nin 2013 yılı ve 2014 yılı hesaplarının 'tam incelemeye' alınacağını bildirdi. Mutlu, aynı yazısında inceleme kararının Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın 12 Haziran 2014 tarihli kararı ile başlatıldığını da vurguladı.'

Söz konusu vergi denetiminin Maliyecileri de şaşırttığı aktarılan haberde, “Vergi müfetişleri, basın kuruluşları ile ilgili vergi inceleme kararlarının, Başbakanlık’ın bilgisi dahilinde alındığını bildirdiler. Bu tür kritik incelemelerde zincirin Başbakan Tayyip Erdoğan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Maliye Müsteşarı Naci Ağbal, Vergi İdaresi Başkanı Adnan Ertürk, VDK Başkanı Hüseyin Karakum üzerinden işlediği bildirildi. Bakanlık içinde Taraf’a yönelik alınan inceleme kararlarının tamamının 'siyasi' olduğu da dile getirildi.” deniliyor. Vergi cezasını kesen müfettiş Abdullah Kiraz’ın raporun ardından terfi ettiği, Gelir İdaresi Başkanlığı’nda Grup Başkanı olarak atandığı belirtilen haberde ayrıca şunlar dile getiriliyor:

“Maliye Bakanlığı’nın Taraf Gazetesi’ni üç ay içinde ikince inceleme kararı alması, gözlerin AKP’li bakanların şirketlerine, havuz medyası olarak bilinen Hükümet’e yakın medya kuruluşlarına son beş yılda yapılan vergi incelemelerine çevrilmesine yol açtı. Örneğin, son 10 yıl içinde Ankara Eskişehir Yolu’nda dev bir fabrika açacak kadar büyüyen Babacan Tekstil’in son beş yılda ödediği vergiler ile vergi denetim elemanlarının yaptığı denetimlerin sonuçları kamuoyunda merak konusu oldu. Yine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, adı İzmir merkezli liman operasyonuna karışan ağabeyi Selahattin Şimşek’in aldığı iddia edilen komisyonlarla ilgili MASAK’a bir inceleme yaptırıp yaptırmadığı da tartışma konusu oldu. Ayrıca Sabah, Atv, Star, Yeni Şafak, Kanal A gibi hükümete yakın medya kuruluşlarına son beş yıl içinde kesilen vergi cezalarının ne kadar olduğu da merak ediliyor. Yine Sabah ve ATV’nin satışı için oluşturulan 630 milyon dolarlık havuza katkı sağlayan firmaların, 'usulsüz işlem yaptıklarını’ ses kayıtlarında itiraf etmelerine rağmen, bu konuda bir vergi incelemesi yapılmaması kafalarda soru işaretlerine yol açtı. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonun baş aktörleri arasında yer alan ünlü iş adamı Rezza Zerrab’ın şirketleri ile Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan’ın, saati ile şirketlerine bir vergi incelemesi yapılıp yapılmadığı da merak konusu oldu.”

haberler.com

Kaynak: http://www.haberler.com/taraf-tan-hur...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0