onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Son 44 Yılın Rekoru! Barajların Doluluk Oranı Hızla Düşüyor, Kuraklık Tehlikesi Kapımızda

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Son 44 Yılın Rekoru! Barajların Doluluk Oranı Hızla Düşüyor, Kuraklık Tehlikesi Kapımızda

Batuhan
09.01.2018 - 11:14 Son Güncelleme: 09.01.2018 - 17:14

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, kuraklık tehlikesini kapımıza kadar getirdi. Türkiye genelinde sulama, enerji ve içme suyu ihtiyacını karşılayan birçok barajın doluluk oranlarında ise hızla düşüş yaşanıyor. İSKİ verilerine göre İstanbul’daki 10 barajın doluluk oranı yüzde 65 düzeyindeyken, bu rakam Ankara’da yüzde 20, İzmir’de ise yüzde 34 olarak verilere yansıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Gazete Habertürk'ten Caner Aktan'ın haberine göre, İstanbul’a su sağlayan Ömerli, Terkos, Darlık, Büyükçekmece, Alibey, Istrancalar, Sazlıdere, Kazandere, Elmalı ve Pabuçdere barajlarındaki toplam doluluk oranı yüzde 65’e kadar düştü.

Ankara'da iki baraj kente su veremiyor

Ankara'da iki baraj kente su veremiyor

Bu oranlarla başkent Ankara da son yılların en kurak mevsimini yaşıyor. Elmadağ Kargalı Barajı’nda su tamamen tükenme noktasına geldi. Elmadağ Kargalı ve Akyar barajları su verme seviyelerinin altına düşmesi nedeniyle bu barajlardan Ankara’ya su verilemiyor. ASKİ Barajlar Daire Başkanlığı yetkililerinden yapılan açıklamaya göre ise barajlardaki mevcut su Ankara’nın 1 yıllık su ihtiyacını karşılamaya yetiyor.

Doğu'da tarımsal kuraklık tehdidi

Doğu'da tarımsal kuraklık tehdidi

Elazığ, Malatya, Tunceli ve Bingöl’deki barajlarda da yeterli yağışın olmaması nedeniyle düşüş yaşandı. Özellikle Keban Barajı’ndaki düşüş dikkat çekti. Keban Barajı’nın doluluk oranı yüzde 54’ten yüzde 30 seviyesine kadar geriledi. Barajda 4 milyar 100 milyon metreküp su kaldı.

Türkiye’nin en büyük tarımsal sulama kaynağı Atatürk barajında da düşüş var

Türkiye’nin en büyük tarımsal sulama kaynağı Atatürk barajında da düşüş var

Kahramanmaraş’taki Ayvalı Barajı yüzde 8, Adatepe Barajı yüzde 33, Kandil Barajı yüzde 35, Menzelet Barajı ise yüzde 43 seviyesine geriledi. Adıyaman ve Şanlıurfa arasında bulunan Türkiye’nin en büyük barajı olan Atatürk Barajı’ndaki su miktarında da düşüş var. Geçen yıl ocak ayı itibarıyla yüzde 90 doluluk oranına erişen Atatürk Barajı, 2018 ocak ayı itibarıyla yüzde 70 oranına gerilemiş durumda. Türkiye’nin ve bölgenin en büyük tarımsal sulama kaynağını oluşturan Atatürk Barajı’ndaki düşüş, tarımsal faaliyetleri de tehdit ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yuvacık Barajı'nda doluluk %28

Yuvacık Barajı'nda doluluk %28

Kocaeli’nde bulunan ve aynı zamanda Sakarya’nın da içme suyu ihtiyacını karşılayan Yuvacık Barajı’nda ise doluluk oranı yüzde 28’e düştü. 51 milyon metreküp kapasiteli Yuvacık Barajı’nın su kapasitesi 14 milyon 270 bin metreküpe geriledi.

Türkiye'nin kuraklık haritası

Türkiye'nin kuraklık haritası

Yurt genelinde yaşanan kuraklığın şiddeti, Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından Ocak 2018'de bu harita paylaşıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, geçen ay 2017 yılının son 44 yılın en kurak yılı olduğunu söylemişti 👇

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu: '2. aşamayı yazıyoruz'

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu: '2. aşamayı yazıyoruz'

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Türkiye’de hem meteorolojik hem de hidrolojik kuraklık (baraj kuraklığı) olduğunu belirterek, “İstanbul’da bu iki aşama daha çok hissedilir durumda. Bir sonraki aşama tarımsal kuraklık, son aşama ise sosyo-ekonomik kuraklık. Biz şu an ilk 2 aşamayı yaşıyoruz. Şayet yağışlar mevsim normallerinin altında devam ederse bahar aylarında tarımsal kuraklık yaşayabiliriz. Yaz aylarında ise sosyo-ekonomik kuraklık kaçınılmaz olur” dedi.

'Baraj kurmak yerine ağaçlarımızı korursak daha etkili sonuçlar elde edilir'

'Baraj kurmak yerine ağaçlarımızı korursak daha etkili sonuçlar elde edilir'

İklim Uzmanı Prof. Dr. Ümit Erdem kuraklığın önlenebilmesi için yeşilin korunması gerektiğini söyledi. Erdem, “İklim değişikliği tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de doğrudan etkiliyor. Ülkemizde yaşanan seller ve taşkınlar bu değişikliğin en belirgin örneklerindendir. Yeşil varsa su da vardır, yoksa kuraklık gelir. Biz yeşili korumak yerine başka işlerle uğraşıyoruz. Yapmamız gereken en acil iş yeşili artırmaktır. Baraj kurmak yerine ağaçlarımızı korursak daha etkili sonuçlar elde edilir. Her baraj yeni bir ekolojik sistem yaratıyor. Bu durum diğer ekosistemlere zarar veriyor” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

'Çiftçi strese girdi'

'Çiftçi strese girdi'

Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu da yağışların az olmasının çiftçilere stres yaşattığını ifade etti. İskenderoğlu, “Bunun ötesinde barajlarımız da boş durumda. Bazı bölgelere yağmur hiç yağmadığı için tohum olduğu gibi arazide kaldı. Yeşermediği için bitki yok. Önümüzdeki aylarda zararı kestiremeyebiliriz ama bu ciddi bir sorun ortaya çıkaracaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Sosyal medyadan da konuyla ilgili yorumlar yapıldı

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Onedio Gündem'i Facebook sayfamızdan da takip edebilirsiniz 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
69
44
19
5
5
2
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
feyk

akdeniz bolgesi son bin yilin en agir kurakligini yasiyor. suriye ic savasinin nedenlerinden biride bu. kuraklikla ac issiz kalan kalabaliklar sehirlere dolu... Devamını Gör

feyk

https://www.nasa.gov/feature/goddard/2016/nasa-finds-drought-in-eastern-mediterranean-worst-of-past-900-years

Stranger Man

%99.99'u Müslüman bir ülkede nasıl olur, imkânı yok, kesin zina arttı ondan.

Albay Joe

%99.99'u değil %24354'ü müslüman ülke burası

Pasif Kullanıcı

AKP sıkıntı yaşamasın diye devlet bahçeli kendi tabanına su içmeyi bırakın talimatı verdi

Bahadır A

Çay içmeyi bırakmış, çok su gidiyor diye.