Somalı Madenci Aileleri: ‘Katillerin Devlet Eliyle Korunmasına Karşı Duracağız’
Soma’daki maden faciasının, İzmir Aliağa Şakran Cezaevi’nde yatan 8 tukuklu sanığının ifadelerinin, 13 Nisan tarihindeki ilk duruşmada, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) Sistemi ile alınması kararı, ölen işçilerin ailelerinin tepkisine yol açtı.
301 madencinin ölümüyle dünyanın gündemine oturan Soma’daki maden kazasıyla ilgili 13 Nisan’da Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek ve kesintisiz 10 gün sürmesi beklenen ilk duruşmada, İzmir Aliağa Şakran Cezaevi’ndeki 8 sanığın SEGBİS ile ifadelerinin alınması kararı tepki çekti. Gazi Osman Paşa Caddesi üzerinde Beşyol Mevkii’ndeki Madenci Heykeli önünde bir araya gelen yaklaşık 30 madenci yakını, basın açıklaması yaptı.
YÜZLEŞMEK İSTİYORLAR
Grup adına açıklamayı, faciada eşi Ali Kavas’ı yitiren Gülten Kavas yaptı. Gülten Kavas, “13 Nisan’da Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davaya, eşlerimizin ve çocuklarımızın katillerinin mahkemeye getirilmemesini protesto etmek için toplandık. Tam 327 gündür yüreğimize düşen ateşle yanıp tutuşurken; çocuklarımızın ve eşlerimizin katilleriyle yüzleşmek, içimizdeki öfkeyi bir nebze de olsa katillerin yüzlerine haykırmak istedik. Bedenlerini ve yüreklerini, bir parça ekmek için yerin altına gömen maden şehitlerimizin hesabını mahkeme önünde katillere sormak ve eğer varsa, vicdanlarına seslenmek istedik. Rahat uyuya biliyor musun diye sormak istedik; Çünkü bizler uyuyamıyoruz tam 327 gündür. Uykusuz geçen her günün, yetim kalan çocuklarımızın geleceğinin, evlatsız kalan anne babaların evlat hasretinin, kocasız kalan kadınların hesabını sormak istedik, katillerin yüzlerine. Ve istedik ki bizlerin çektiği eşsiz acıları başka kimse çekmesin” dedi.“
'KATİLLERİN DEVLET ELİYLE KORUNMASINA KARŞI DURACAĞIZ'
Ellerinden duygularını yaşama haklarının alındığını söyleyen Kavas, “Oysaki daha önce mahkeme; şirketin birinci derece yöneticileri ve cezaevinde olan sanıklarla ilgili bizzat Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonuna getirilerek sorgularının yapılmasına karar vermişti. Peki şimdi ne oldu da 301 kişinin katilleri korunmaya çalışılıyor. Danıştay Birinci Dairesinin 4 Aralık 2014 tarihinde vermiş olduğu karar neden hala uygulanmıyor. Çalışma Bakanının soruşturma izni vermediği devlet görevlileri ve müfettişlerine neden hala bir soruşturma açılmıyor, yargılanmalarına izin verilmiyor. Ama bizler şunu çok iyi biliyoruz ki bu katliamın diğer sorumluları hala sokakta dolaşıyor. Sendika, şirket ve devlet bu katliamın asıl sorumlusuyken; bütün suç birkaç tekniker ve mühendisin üzerine yıkılmaya çalışılıyor. Tutuklu bulunan katiller bizlerden kaçırılarak, gerçeklerinin açığa çıkmasının önüne geçiliyor. Ancak bizler buna asla müsaade etmeyeceğiz! Katillerin devlet eliyle korunmasına karşı duracağız” diye konuştu.
KAMUOYUNA ÇAĞRI
Bu davanın sadece ölen 301 madencinin olmadığını söyleyen Kavas, “Bu dava yetim kalan yüzlerce çocuğun, evlatsız kalan yüzlerce anne ve babanın, kocasız kalan yüzlerce kadının ve yürekleri vicdan sahibi milyonlarca emekçinin davasıdır. Ve bu dava her yıl iş kazası adı altında işlenen binlerce cinayetin, geleceğe dönük umudu kalmayan milyonlarca gencin ve hala iş güvenliği alınmadan köle gibi çalıştırılan milyonca emekçinin davasıdır. Gelin davamıza ve davanıza sahip çıkalım. Çıkalım ki bir daha bu ülkede iş cinayeti işlenmesin çıkalım ki anne babalar evlatsız, evlatlar babasız kadınlar kocasız kalmasın. Lütfen bu yanlıştan bir an önce vazgeçin. Lütfen bu cinayetlerin tüm sorumluları 8 tutuklu ve 45 şüpheli dahil yüce mahkemenize ve bizlere yüz yüze hesap versin ki bir daha böyle acılar yaşanmasın” dedi.
Maden faciasında yaşamını yitiren Mustafa Kaya’nın eşi Naciye Kaya ise “Suçlular cezasını çeksin karşımıza geçip hesap versinler. Bizim çocuklarımız nasıl babasız kaldıysa, onun hesabını versinler, onları korumasınlar bize” dedi.
DHA