Görüş Bildir
Haberler
Sınır Güvenliğine Fıkra Gibi Çözüm

Sınır Güvenliğine Fıkra Gibi Çözüm

26.09.2014 - 12:13

Sınırdaki Güvenlik Sorununa İnanılmaz Çözüm!

Deniz AYHAN/Sozcu.com.tr

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’ya ‘Irak’a giden TIR şoförlerinin IŞİD tehdidine karşı nasıl güvenliğini sağlıyorsunuz” diye sordu. Yazıcı’nın yerine gelen yeni Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ise “Sınırdan her çıkış yapan araç şoförünün cep telefonu numaralarını kayıt altına alıyoruz” dedi.

IRAK KARAYOLUNDA GÜVENLİK SORUNU İÇİN ÖNLEM ALDINIZ MI?

CHP’li Oran 8 Ağustos 2014 tarihinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na “Irak’a karayolu ile yapılan sevkiyatlarda yaşanan güvenlik sorununu nasıl aşacaksınız? Bu konuda alınmış bir karar var mı?” diye sormuştu. Oran verdiği soru önergesinde şu soruların yanıtını istemişti:

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün Erbil’e kadar dayanması Türkiye ile olan ticareti de olumsuz etkilemiştir. Bölgede faaliyet gösteren 2 bin şirketimiz de bu koşullardan olumsuz etkilenmiştir. Irak’a karayolu ile yapılan sevkiyatlarda yaşanan güvenlik sorununu nasıl aşacaksınız? Bu konuda alınmış bir karar var mı?

“Mayıs ayında 1 milyar dolar ihracat yaptığımız Irak’a Temmuz ayı ihracatımız 569 milyon dolara gerilemiştir. Çatışmaların şiddetlenmesi ve Kuzey Irak’ın daha fazla zarar görmesi halinde tüm ticaretin durma noktasına gelme olasılığı karşısında hükümetiniz önlem aldı mı, bunlar nelerdir?

“HÜKÜMETİNİZ NEDEN SESSİZ KALIYOR?”

Türk TIR’larının yaklaşık 3 aydır Bağdat ve Basra gibi güneydeki merkezlere farklı yollarla ulaştığı ve bazı şirketlerin ise IŞİD terör örgütüne haraç vermek zorunda kaldığı bilinmektedir. Hükümetiniz bu duruma neden sessiz kalmaktadır, bunu nasıl önleyeceksiniz?

Son verilere göre 1.5 milyon nüfuslu Erbil’de yaklaşık 200 bin Türk vatandaşının yaşadığı tahmin edilmektedir. Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği nasıl sağlanmaktadır? Irak’taki son gelişmelerin ardından sınır kapılarında herhangi bir kısıtlama yapıldı mı?”

BAKANLIK’TAN YANIT: “ŞOFÖRLERİN CEP TELEFONU NUMARALARINI ALIYORUZ”

Yeni Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli imzasıyla verilen yanıtta ise “Gerek Habur Hudut Kapısı’nda gerekse Irak tarafındaki Halil İbrahim Hudut Kapısı’nda ihracat-ithalat işlemlerine olağan şekliyle devam edilmektedir. Bununla birlikte Irak krizinin baş gösterdiği ilk günden itibaren, Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatında alınan önlemlerin yanı sıra Dışişleri Bakanlığı Koordinasyonunda oluşturulan, ”Irak Kriz Masası’na Bakanlığımız katılımı ve katkıları ile anılan hudut kapısından giriş ve çıkışların olumsuz etkilenmemesi için alınan tedbirler en üst düzeyde tutulmaktadır” denildi.

Yazıcı, IŞİD tehdidine karşı sınırda güvenliğin cep telefonu ile sağlandığını şu ifadelerle savundu: “Şoförlerimizin güvenliğinin sağlanmasını teminen Habur Hudut Kapısı’nda çıkış yapan araçların kayıtlarına ilave olarak her çıkış yapan araç şoförünün cep telefonu numaraları da Haziran ayından itibaren kayıt altına alınmaya başlanmış durumdadır. Ayrıca, anılan kapıdan çıkış yapan yüklü araçlar ile tankerler, eşyasını Irak’ın Dohuk gibi kuzey vilayetlerinde teslim edip kısa süre içerisinde tekrar Habur Hudut Kapısı’ndan ülkemize giriş yapmaktadırlar”

Kaynak: http://sozcu.com.tr/2014/gundem/sinir...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
0
0
0
0
0