Görüş Bildir
Haberler
Savaşa Yardımcı Olsun Diye Askerler Tarafından İcat Edildikten Sonra Günlük Hayatımıza Girmiş Olan 15 Buluş

Savaşa Yardımcı Olsun Diye Askerler Tarafından İcat Edildikten Sonra Günlük Hayatımıza Girmiş Olan 15 Buluş

Gülbeyaz
10.03.2023 - 07:09

Günlük hayatta kullandığımız bazı eşyaların ilk başta askeri amaçlarla kullanılmak üzere tasarlandığını biliyor muydunuz? Gps gibi icatların askeri kökenleri olması muhtemelen sizi şaşırtmaz ancak toz peynirden dondurulmuş meyve suyuna hepimizin sürekli kullandığı ya da en azından rastladığı ürünler gibi listede birçok ilginç şey mevcut. Gelin birlikte aslında savaş sürecinde hayatı askerler için kolaylaştırmak adına icat edilmiş birkaç buluşa bakalım...

Kaynak: https://www.mentalfloss.com/posts/mil...
İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Sineksavar

15. Sineksavar

1940'lı yıllarda sineklerden çok bulanan askerler sineklerin başını döndüren bir ilaç buldular. Bu ilacı iki saatte bir tekrar sıkmaları gerekiyordu. 1957'de ise geliştirilerek piyasaya sürüldü.

14. Oyun hamuru

14. Oyun hamuru

Stresi önlemek amacıyla savaş zamanında kısıtlı imkanlarla bulunan oyun hamuru satışa sunulduğu ilk üç günde mucidi James Wright'a milyonlar kazandırdı. Kağıt gibi maddelere ulaşım o zamanda kısıtlıydı.

13. Stres yayı

13. Stres yayı

Yine oyun hamurunun mucidi olan James Wright bir gün yere kablo düşürdüğünde esnek ve oynanabilir kablolara benzeyen bu stres yaylarını icat etti. Estetik görüntüsü ve ahenkli hareketleri onu mest etmişti. 

İlginç bir şekilde stres yayları Vietnam Savaşında radyo sinyallerini daha iyi almak için kullanıldı.

12. Toz peynir

12. Toz peynir

Bilim insanları peyniri daha uzun süre nasıl muhafaza edebileceklerini araştırıyordu. 2. Dünya Savaşı sıralarında askerler peynir yemek istedikleri için onu eritip içine tuz ve başka maddeler de ekleyince daha uzun dayandığını buldular. Sonraları cips paketlerinin ve diğer hazır gıdaların içine girmeyi de başardı.

11. Donmuş meyve suyu konsantresi

11. Donmuş meyve suyu konsantresi

Donmuş meyve suyunun kullanım ihtiyacı savaştaki askerlerin C vitaminine ihtiyacı olmasıyla ortaya çıktı. Özellikle portakal suyu. C vitamini için takviye besinler o dönemde o kadar yaygın olmadığından çareyi taze meyvelerin sularını dondurup tüketmekte buldular. 

Bu icadın daha sonra dondurma gibi çubuklarla üretilip yaygınca tüketileceğinden habersizlerdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Japon yapıştırıcısı

10. Japon yapıştırıcısı

Japon yapıştırıcısını yanlışlıkla kırdığınız birçok şey için kullanıyor olabilirsiniz. Yapıştırıcının kendisi de aslında yanlışlıkla bulundu. 2. Dünya Savaşı sırasında kimyagerler düşmanların fark edemeyeceği şeffaf bir plastik üretilmeye çalışıyordu. Sıcak madde eritildiğinde yüksek bir tutucu gücü olduğu fark edildi.

9. Kalem iğneler

9. Kalem iğneler

Kullanılan ilaçları muhafaza etmek askerler için hem çok yer kapladığından hem de iğneye enjekte etmekle uğraşmaktan dolayı zordu. İçinde oldukça fazla ürün bulundurabilen ve şırınga ile uğraştırmayı gerektirmediğinden bir kalemin içine ilaç boşaltıyor gibi kalem formunda iğneler icat ettiler. Günümüzde en çok insülin için kullanılan bu iğneler oldukça kullanım kolaylığı sağladı.

8. Pas sökücü

8. Pas sökücü

1950'li yıllarda pas kullanılan silahların ya da roket sanayisindeki araç gereçlerin çalışmamasına neden olduğu için büyük bir sorun haline gelmişti. Böylelikle pas sökücü bulundu.

7. Koli bandı

7. Koli bandı

1943 yılında askeriyeye ekipman sağlayan bir fabrikada çalışan biri kolilerdeki patlayıcıların çok tehlikeli olduğunu düşünerek açılmaması için koli bandını icat etti. Bundan önce kolilerin ağzı kağıtla kapatılır ve üzerine mum eritilerek açılmaması sağlanırdı. Elbette mum koli bandı gibi sağlam değildi.

6. Postal ayakkabılar

6. Postal ayakkabılar

Özelikle son zamanlarda moda haline gelen postallar, yine 2. Dünya Savaşı sırasında askerlerin ayaklarının daha az yaralanması için özel olarak tasarlandı. İlk olarak da Nazi Almanyası tarafından kullanılmıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Gps

5. Gps

1960'lı yıllarda  ABD Hava Kuvvetleri konum hesaplamaya bir nebze imkan veren bir radyo sistemi üzerinde çalışıyordu. Sinyal göndermekte biraz sıkıntı olsa da çalışma güzel sonuç vermişti. 1978'de yıllarca süren çalışmaların ardından sonunda navigasyon resmi olarak ilk uydunun ateşlenmesiyle hayatımıza girdi.

4. Tıraş makinesi

4. Tıraş makinesi

Tıraş makinesi ise emekli bir asker tarafından icat edildi. Elektrikle çalışan bir ustura düzeneği geliştirmişti. Bu daha sonraları sarjlı tıraş makineleri üreten markalara büyük ilham kaynağı oldu.

3. Hava aracı kullananlar için güneş gözlüğü

3. Hava aracı kullananlar için güneş gözlüğü

1929'da ABD Ordusu Hava Kuvvetleri gökyüzünün yoğun mavi ve beyaz tonlarının pilotların dikkatini dağıtmasına bir çare arıyordu. Bir albay, New York merkezli bir tıbbi ekipman üreticisi olan Bausch & Lomb ile birlikte çalışarak hava aracı pilotlarına özel bir güneş gözlüğü geliştirdi. Bu gözlükler fazla ışığı bloke ederek daha net bir görüş sağlıyor.

2. P-38 tipi Konserve açacağı

2. P-38 tipi Konserve açacağı

Bu konserve açacağı ilk bulunduğunda sivri bir bıçağa benziyordu. Kazaların önlenilmesi açısından daha sonraları tasarımı geliştirilse de diğerlerinden birazcık farklıydı. 

1942'de piyasaya sürüldü ve Amerika Birleşik Devletler tarafından askeri erzaklar ile birlikte veriliyordu. 2020 itibariyle halen üretimde ve dünya çapında satılmaktadır.

1. Denizaltı

1. Denizaltı

Denizaltı ilk olarak Amerikan Devrimi sırasındaki deniz savaşında saldırı silahı olarak kullanıldı. Sonraları Yale Üniversitesi'nde bir öğrenci olan David Bushnell tarafından icat edilen tek kişilik bir denizaltı ise tahtadan yapılmıştı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
8
6
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın