'Polis Çifte Standart Uyguluyor, Basın Özgürlüğü İhlalleri Sürüyor'
Özgürlük için Basın Projesi Temmuz ayı raporunu yayımlayan Ankara Gazeteciler Cemiyeti basın ve ifade özgürlüğü ihlallerinin sürdüğünü, yurttaşlarda yasaların herkese eşit uygulanmadığı görüşünün yaygınlaştığını söylüyor.
22 sayfalık raporda İletişim Araçlarına ve İletişimcilere Baskılar, Gösteri Hakkını Kullanmak İsteyenlere ve İfade Özgürlüğüne Müdahale, Özgürlük İhlallerine Yurtiçi ve Yurtdışından Gelen Tepkiler, Sosyal Medya Erişim Yasağı, RTÜK Cezaları, Diğer Gelişmeler ve Olumlu Gelişmeler başlıkları yer alıyor.
Raporda, toplumda yurttaş olmanın sağladığı eşit haklardan çok, siyasal iktidara yakınlığın daha önemli olduğu inancının gittikçe yaygınlaştığı, basın ve ifade özgürlüğü ihlallerinin devam ettiği ve güvenlik güçlerinin çifte standardı vurgulandı.
Raporda yer alan bazı ihlaller şunlar:
AKP’nin cumhurbaşkanı adayını açıkladığı toplantıya bazı basın mensuplarının alınmadı.
Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatları, Twitter'daki paylaşımları nedeniyle Today's Zaman gazetesi genel yayın yönetmeni Bülent Keneş’in hakkında, Erdoğan’ın kişilik haklarına saldırdığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Taraf gazetesi yazarı Emre Uslu hakkındaki suç duyurusunda bulunduğu.
Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin öldüğü maden faciasını protesto eden Türkiye Gençlik Birliği üyelerine (TGB) dava açıldığı.
Twitter yönetimi Redhack'in Twitter hesabına Türkiye'den erişimini engelledi.
Raporun son bölümünde yer alan değerlendirmeler ise şöyle:
Güvenlik güçlerinin, Gazze ve 'paralel yapı' protestoları sırasında göstericilere güç kullanmaktan kaçınması olumlu bir gelişmeydi, ancak bunun bütün protesto eylemleri için geçerli bir tutum olmaması özgürlüklerin kullanımı açısından sorunların sürdüğünün kanıtı olarak kabul edildi. Güvenlik güçleri İstanbul’da Gazze olaylarını protesto edenleri İsrail temsilciliğine yaklaştırmadı, ancak aynı protestocuların ünlü heykeltıraş İlhan Koman’ın Akdeniz adlı yapıtına saldırmasına ve zarar vermesine seyirci kaldı.
Bu gelişmeler, yasaların yurttaşlara eşit uygulanmadığı görüşünün güçlenmesine yol açtı. Hükümeti eleştirenlere gaz ve orantısız güç, ötekilere hoşgörülü davranış sergilenmesi, bazı sivil toplum kuruluşları ile yurttaşların tepkisine neden oldu.
Yurttaşların izinsiz inşaatları yasalar gereği yıkılırken, mahkeme kararları göz ardı edilerek sit alanlarına inşa edilen 'saraylara' gösterilen hoşgörü çifte standardın varlığını göstermesi açısından dikkat çekiciydi.
Aynı şekilde herhangi bir kamu görevlisinin cumhurbaşkanı adayı olması için görevinden istifa etmesi gerekmesine karşılık, Başbakan'ın aday olduğu cumhurbaşkanı seçimlerinde kamu olanaklarını kullanarak kampanya yürütebilmesi, hukukun üstünlüğünü savunan çevrelerde rahatsızlığa yol açtı.
Temmuz ayında başbakanın yüksek sesle düşüncelerini açıklamasını emir olarak algılayan, başta RTÜK ve TRT olmak üzere kamu kurumlarının çabalarına da tanıklık edildi.
Temmuz ayında rehineler konusunda ki yayın yasağı sürerken; kamuoyu yine gelişmeleri izlemekten yoksun kaldı.
- Bianet
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!