Görüş Bildir
Haberler
OYDER Başkanı Şükrü Ilısal, Araç Fiyatları Hakkında Konuştu

OYDER Başkanı Şükrü Ilısal, Araç Fiyatları Hakkında Konuştu

medya365
09.02.2014 - 17:41 Son Güncelleme: 09.02.2014 - 18:01

Oyder Başkanı Şükrü Ilısal Araç Fiyatları Hakkında Konuştu

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER ) Yönetim Heyeti Başkanı Şükrü Ilısal, 'Araç fiyatları kademeli olarak artacak ve yıl nihayetinde araç ücretlerinin yüzde 20, yüzde 30 arasında kura bağlı olarak henüz fazla artacağı öngörülmektedir' dedi.

Ilısal, OYDER adına GfK' nin Nisan-Ekim 2013 tarihleri arasında sıfır otomobil alan bin 768 kişi ile gerçekleştirdiği Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması'nın neticelerinin paylaşıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, 2013'ün otomotiv sektörü tarihinin en iyi ikinci seneyi olduğunu, ancak bu başarının otomotiv perakendecilerine yansımasının karlılık adına memnuniyet verici olmadığını kaydetti.

Bazı markaların küçüldüğünü, bir takım markaların büyüdüğünü ifade eden Ilısal, şunları söyledi:

'Sektörde yaşanan kar daralmasından en çok etkilenenler maalesef perakendeciler oldu. Birçok meslektaşım ile yaptığım müzakerelerde ağır standartlar altında çalışan şirketlerin aldıkları rizikoları karşılayacak getirileri elde edemedikleri ortaya çıkmaktadır . Bugün 1000 yetkili satıcının bin 200 plazasındaki fiziki yapılanmalarımız senelik 1 milyon araç satışı ve mevcut tüm araç parkına servis hizmeti verecek şekilde yapılandı. Bu yapılanmanın karşılığında satış adetlerinin gerçekleşmemesi yapılarımızın buna karşılık gelecek karları elde edememesine neden olmaktadır.'

Ilısal, bu durumun, üreticiler, distribütörler ve yetki satıcıların bir araya gelerek çözülmesi gerektiğini anlatarak, '2013 seneyi sonlarında gelen BDDK kredilerin tertip etmesi çalışmaları ve yılbaşında izah eden yeni ÖTV oranları da sektörümüz için negatif beklentilerimizi çoğaltmıştır. En çok vergi toplanan sektörlerden biri olan otomotivin halen lüks tüketim olarak algılanması ve daimi henüz fazla vergi tahsil edilmeye çalışılması dünyadaki sektör algısının tam tersine gelişmektedir. Halbuki otomotiv sanayisi, teknolojinin ülkeye transferi, istihdamı dünya ile hem ticari hem de ilmi entegrasyonu, yan sanayisinin gelişimiyle birçok noktada bir ülkenin temel güçlerinden en ehemmiyetlisi olmaktadır' şeklinde konuştu.

Plazalar, bayiler ve yapıları, araç satın alma hükmünü vermiş tüketici için artık işin son noktasının konulduğu mekanlar haline gelmeye başladığına dikkati çeken Ilısal, bu vaziyet göz önüne alındığında üreticilerin veya distribütörlerin zati karlılığı minimize olmuş bu noktalara henüz fazla marka standartları yatırımı yaptırmamaları gerektiğinin görüldüğünü belirtti.

'Tüketici alacağı aracı internetten saptıyor ve araştırıyor'

Ilısal, meslektaşlarının kentin en kıymetli noktalarındaki bayilik yatırımlarının artık yeterli kar üretemediği gerekçesi ile şehir dışına henüz düşük maliyetli ve henüz kullanışlı alanlara yönlendirme peşinde olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

'İş ortaklarımızda bayilik yapılarının şehir merkezlerinde olması takıntısından vazgeçip finansal olarak ve teknolojik olarak henüz güçlü bayilerinin olmasına dayanak vermeliler. Araştırmamız sonuçlarında da bundan sonra müşterilerimiz ile kuracağımız iletişimin farklılaşacağını gösteriyor. Yani gelişmekte olan dünyada başarılı olmak için kurguyu derhal yapmamız gerekiyor. Tüketiciler artık ferdi olarak kendilerine özel hizmetler bilave ediyorlar, dolayısıyla bizler müşterilerimizin alışveriş alışkanlıklarını öğrenmek ve kişiye özel pazarlama teknikleri geliştirmemiz gerekiyor. Bugün tüketici alacağı aracı tespit etme ve araştırma aşamasında büyük bir orandan internetten faydalanıyor, bu araştırma neticesinde tüketici kendisini henüz iyi bilgilendirebiliyor ve kendisini güvende hissediyor.'

Tüketicinin aslında showroomlara alacağı aracı belirlemek için değil tespit edildiği aracın fiyatını, rengini, opsiyonlarını veya bulunurluluğunu tespit etmek için geldiğine işaret eden Ilısal, alım hükmünü vermek üzere son aşamaya gelmiş müşteri ile yakın ilişki kurmaya çalışan personele ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

'Araç fiyatları kademeli olarak artacak, istihdam kaybı yaşanabilir'

Ilısal, sektörün kur baskısı, kredilerdeki düzenleme ve ÖTV'nin artışı ile 2014'e negatif bir başlangıç yaptığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

'Bu durumun 2013 yılındaki 853 bin rakamının 700 bine inmesine neden olacağı tahmin edilmekte. OYDER olarak (otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı) tahmini 670 bin-720 bin aralığında tutuyoruz. Araç fiyatları kademeli olarak artacak ve yıl nihayetinde araç ücretlerinin yüzde 20-yüzde 30 arasında kura bağlı olarak henüz fazla artacağı öngörülmektedir. Henüz öncede belirttiğim gibi 1 milyon adetlere göre yapılanmasını gerçekleştirmiş otomotiv perakendecileri için zor günlerin geri gelebileceği tehdidi ortaya çıkmaktadır. Eğer bu senaryo gerçekleşirse ki büyük bir kısmı gerçekleşecek o zaman istihdam kaybı yaşanması ne yazık ki gerçekleşebilir.'

2014 seneyi için tek pozitif beklentisinin uygun şartlarda hazırlanmış 'Hurda Teşviki'nin devreye alınması olacağını aktaran Ilısal, 'Hurda teşvikinin Torba Yasa'nın içine dahil edileceğiyle ilgili duyum almıştık. Bu uygulama aynen Almanya'da, İngiltere'de olduğu gibi bir seferlik değil senelere yayılmış bir politika olarak benimsenmeli ve neticesinin daha önceki aracını hurdaya veren tüketicinin tekrardan yeni araç alımına itmesi olarak gerçekleşmesi gerekmektedir' diye konuştu.

Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması Raporu

GfK Otomotiv ve Enerji Sektörü Tüketici Deneyimleri Uzmanı Mesud Şenkardeşler, OYDER'e üye 52 yetkili satıcıdan sıfır kilometre araç satın alan müşteriler ile görüşüldüğünü, satın alım hükümleri, trafik cezası, satış ertesi hizmet gibi bilgilerin değerlendirildiğini söyledi.

Şenkardeşler, rapora katılanların yüzde 16'sının kadın, yüzde 84'ünün erkek müşteri olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

'Ankete en fazla giriş yapan ilk 3 il İstanbul, Ankara ve Gaziantep oldu. Otomobil satın alımını en çok kampanyalar tetiklerken, gelirdeki artış ve mevcut işine güven 2. sırada yer aldı. Satın alınan otomobilin görüldüğü mecralarda ilk sırayı internet alıyor. Otomobil satın alanların yüzde 58'i taşıt kredisi kullandıklarını belirtmiş. Toplam katılımcılarda kredi kullananların yüzde 45,4'ü yetkili satıcının önerdiği banka vasıtasıyla kredi kullanmıştır. Otomobil satın alanların yüzde 21'i mevcut araçlarını takas yaptıklarını belirtmişlerdir. Otomobil satın alanların yüzde 82'si oturduğu evin sahibidir, premium markalarda bu oran henüz yüksek.'

Otomobil satın alanların yüzde 66'sı otomobil satın almayı bir yatırım aracı olarak görmediğine dikkati çeken Şenkardeşler, 'Otomobili yatırım aracı olarak görmeyenlerin yüzde 60'ı hobi olarak satın aldığını söylemiş. Görüşülenlerin yüzde 73'ü otomobili sadece kendisinin kullanacağını belirtmiştir. Premium markalarda bu oran yüzde 98'dir. Otomobil satın alanların yüzde 78'i evlidir' diye konuştu.

'Trafik kazası yapan kadınların eşini arama oranı henüz yüksek'

En çok endişelendiren trafik ihlalinde, hız sınırını aşan sürücü ilk sırayı alırken, onu kırmızı ışık ihlalleri, kavşaklarda kurallara uymayanların takip ettiğini ifade eden Şenkardeşler, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Otomobil satın alanların yüzde 63'ü kasko sigortasının verdiği hakları biliyor. Otomobil satın alanların yüzde 97'si hasar onarımında orjinal parça kullanılmasını tercih ediyor. Trafik cezası alanlarda hız sınırının aşılması ilk sırada. Otomobil satın alanların yüzde 43'ü trafik kazası ile karşılaştığında sigorta acentesini arayacaklarını belirtmiştir. Polis henüz fazla aranıyor. Bir trafik kazası ile karşılaşıldığında ilk aranacak kişiye bakıldığında kadınlar henüz çok eşini arıyor, erkeklerde bu oran henüz düşük.'

Bu arada, toplantıda OYDER Yönetim Heyeti Başkanı Ilısal'ın isminin okunması sırasında mikrofon çalışmayınca Ilısal'ın 'Bu yıl otomotiv demek çok zorlaştı' yorumu, salonda gülüşmelere kapı araladı.

Kaynak: http://www.medya365.com/ekonomi/oyder...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın