Görüş Bildir
Haberler
Ortöğretim Başarı Puanı (OBP) Nedir? 2022 YKS’de OBP Olacak mı? OBP Nasıl Hesaplanır?

Ortöğretim Başarı Puanı (OBP) Nedir? 2022 YKS’de OBP Olacak mı? OBP Nasıl Hesaplanır?

YÖK’ün açıkladığı yeni kararlara göre 2022 YKS’de baraj puanı uygulaması kalktı. Ancak, YKS puanına eklenen OBP uygulaması devam edecek. Üniversiteye girişte yapılan bu değişiklik sonrası öğrenciler, OBP puanının nasıl hesaplandığını araştırmaya başladı. OBP yani Ortaöğretim Başarı Puanı, ortaöğretimden mezun olan öğrencilerin almış oldukları derslerden elde ettiği başarı puanıdır. İşte internette en çok konuşulan konulardan olan OBP ile ilgili bilgiler…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Bilinen adıyla ‘okul puanı’ olan Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) ile ilgili araştırmalar çoğalmış durumda. YKS’de bu seneden itibaren baraj puanı uygulaması olmayacak. Ancak OBP sistemi devam edecek. Peki, OBP nedir, nasıl hesaplanır, YKS puanını katkısı nasıl oluyor? İşte tüm detaylar…

OBP Nedir, Nasıl Hesaplanır?

OBP Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Yerleştirme puanınız hesaplanırken 50 ve 100 arasında oluşacak olan diploma notunuzu yüzde 60'ı size ortaöğretim başarı puanınızı verecektir. Örneğin diploma notu 100 olan bir öğrencinin OBP'si 60 olacaktır.

Ortaöğretim bitirme notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecektir. Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir.

Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50’nin altında olan diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Ortaöğretim Başarı Puanının (OBP) hesaplanmasında Türkiye geneli dikkate alınacak, okul bazında işlem yapılmayacaktır.

OBP’nin YKS Puanını Etkisi Nasıl Oluyor?

OBP’nin YKS Puanını Etkisi Nasıl Oluyor?

YKS sınav sonuçları içerisinde okul puanını da görebilecek olan öğrenciler, yerleştirme puanları ile tercihlerini buna göre gerçekleştirecek.

Tercihlerde kullanılacak yerleştirme puanı ise okul notlarının eklenmesiyle oluşuyor.

Öğrencilerin lise yaşamı boyunca aldıkları notlar yani diploma notları 0.12 katsayı ile çarpılarak, yerleştirme puanlarına ekleniyor.

Yani Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) olarak tanımlanan bu puanın yerleştirme puanına en düşük katkısı 30, en yüksek 60 oluyor.

Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
3
3
2
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın