Görüş Bildir
Haberler
Öldükten Sonra Online Hesaplarınızı Yönetebileceğiniz 7 Uygulama

Öldükten Sonra Online Hesaplarınızı Yönetebileceğiniz 7 Uygulama

İçeriğin Devamı Aşağıda

Şaka değil, “Allah gecinden versin” ama hepimizin yüzleşeceği bir gerçek… 

Facebook, Twitter’dan e-posta ve bulut hesaplarına, sanal oyun karakterlerinden, müzik ve film albümlerine dijital dünyadaki yazı, mesaj, fotoğraf gibi tüm paylaşımlarımız, ölümden sonra da varlığını sürdürüyor. Avrupa ve ABD’de sanal varlıkların yönetimi için dijital vasiyet planlaması yapan onlarca bilişim hukuku büroları faaliyetlerine başladı bile… “Allah uzun uzun ömürler versin” ama ölümünüzden sonra dijital varlığınızı yönetebileceğiniz 7 uygulamayı bir araya getirdik.

Deathswitch: Şifrelerimi oğluma,…

Deathswitch: Şifrelerimi oğluma,…

Yılda 19 dolardan başlayan ücretlerle hizmet veren Deathswitch, öldükten sonra daha önceden yazdığınız e-postaları istediğiniz kişilere gönderiyor. Site, sizinle belirli aralıklarla yazışıyor. Eğer bu yazışmalara karşılık verilmezse, Deathswitch ölmüş olma ihtimalinizi göz önünde bulundurup daha önce belirttiğiniz kişilerle iletişime geçerek, hayatta olup olmadığınızı kontrol ediyor. Eğer öldüyseniz, daha önce tanımladığınız kişilere içerisinde e-posta hesaplarınızı ve şifrelerinizi içeren dijital mirasınız bırakılıyor.

iCroak: Tüm dijital bilgilerim silinsin

iCroak: Tüm dijital bilgilerim silinsin

Dijital mal varlıklarının ölümden sonra da yönetimini sağlayan bir diğer şirket olan iCroak, bu hizmeti yıllık 15 sterlin veya tek seferde ödenecek yaklaşık 150 sterlin karşılığında veriyor. Sanal mal varlıklarını “koruyucu” veya “vâsi” tayin edilen kişiye bırakılmasını sağlayan şirket, koruyucu/vâsi seçilen kişi için oluşturulmuş özel bir kullanıcı adı ve şifresi gönderiyor. Bu kullanıcı adı ve şifre, dijital mirası için kendisini bu göreve atayan kişinin ölümü doğrulandığında aktif hale geliyor. Öldükten sonra hiç kimsenin görmesini istemediğiniz e-posta, resim ve belgeleriniz için sunulan bir diğer seçenekle, kişi öldüğünde tüm sanal bilgilerinin silinmesini sağlanıyor. (Google arama sonuçları hariç!)

If I Die: Vasiyetim Facebook’ta çıksın

If I Die: Vasiyetim Facebook’ta çıksın

Facebook uygulamaları geliştiricisi Willook’un son uygulaması “If i die”, sosyal ağların sadece hayattayken değil, ölümden sonra da tartışılmaya devam edeceğinin habercisi. Son sözünü söylemeden gitmek istemeyen sosyal ağ tutkunları için geliştirilen bu uygulama ile ölümünüzden sonra yayınlanmak üzere Facebook’taki arkadaşlarınıza yazılı veya video mesaj bırakabiliyorsunuz. Önce dijital vasiyetiniz veya “Son bir sözüm daha var” mahiyetinde yazılı bir metin veya video çekiyorsunuz. Sonra ölümünüzü onaylayacak 3 arkadaş seçiyorsunuz. Sizden uzun süre haber alınamazsa, bu 3 arkadaşınızagönderilen bağlantılarla, ölüp ölmediğiniz belirleniyor. Arkadaşlarınızın onayının ardından son mesajınız Facebook’taki hesabınızda yayınlanıyor.

LivesOn: Öldükten sonra tweet atın!

LivesOn: Öldükten sonra tweet atın!

Bu dünyada kök salacak değiliz ama LivesOn adlı uygulama, en azından Twitter’da bu vaatte bulunuyor. “Kalp atışınız durduktan sonra bile tweet atmaya devam edebilirsiniz. Ölümden sonraki sosyal yaşamınıza hoşgeldiniz” sloganıyla 2013 yılında açılan uygulamaya, Twitter hesabınıza erişim izni verdikten sonra, LivesOn, sizin ilgi alanlarınızı ve neleri takip edip, neleri ‘retweet’lediğiniz analiz ediyor. Bu analizin sonuçlarına göre siz öldükten sonra da size uygun yeni kişileri takip ediyor, ‘tweet’lerini favorilerinize etkleyip, ‘retweet’liyor. Hayatteyken, uygulamaya ‘vasi’ olarak bildirdiğiniz kişi sizin yaşayıp, yaşamadığınızı sisteme belirleyen kişi oluyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Capsolo: Vasiyetinizi kapsülüne koyun

Capsolo: Vasiyetinizi kapsülüne koyun

Dijital vasiyetin son dönemdeki en yenilikçi örneklerinden olan Capsolo, aslında zaman ayarlı olarak geleceğe gönderilen bir sanal kasa. Uygulamada veri saklamak için yazı, görsel ve işitsel öğe paylaşımına göre sınıflandırılan 3 farklı zaman kapsülünden birini seçip, içine verilerinizi giriyorsunuz. Ölümünüz durumunda bu verilerinizi/mesajlarınızı sevdiğiniz kişilere ulaştırması için güvendiğiniz isimlere kapsül şifrelerini veriyorsunuz. Güvendiğiniz bu kişinin doğrulamasının ardından dijital mesajlarınızı istediğiniz kişilere teslim ediliyor. 1.99 dolar4.99 dolar veya 9.99 dolarlık paketlerle sunulan Capsolo’un iOS ve Android uygulamaları ücretsiz.

DeadSocial: Elvada videosu hazırlayın

DeadSocial: Elvada videosu hazırlayın

İngiltere merkezli bir teknoloji girişimi olan Dead Social, online varlığınızı ölümden sonraki hayata hazırlıyor. Dijital Miras Listesi, Online Unutulma Hakkı, Cenaze Merasimi Düzenleme, Elvada Videosu Hazırlama, Şifre Yönetimi, Sosyal Medya Vasiyet Planı Oluşturma, Dead Social’ın sunduğu dikkat çekici hizmetlerden. Şirketin en çok rağbet gören uygulaması ise kullanıcıların öldükten Facebook ve Twitter sayfalarında yayınlanmasını istedikleri Veda Mesajları. Yakın çevrenizde güvendiğiniz en az bir kişinin doğrulaması ile aktif olan mesajlar, ölümden sonra yayınlanıyor.

Legacy Locker: Dijital kasanızda saklayın

Legacy Locker: Dijital kasanızda saklayın

Dijital varlık yönetimini alanının ilklerinden olan San Francisco merkezli Legacy Locker, tüm sanal bilgilerinizi siz öldükten sonra mirasçılarınıza devrediyor. Şifrelerinizi sizin belirlemiş olduğunuz kişilere teslim ediliyor. İsterseniz varislerinize yazmış olduğunuz e-postalar da gönderilebiliyor. Ciddi bir internet kullanıcısı olan 94 yaşındaki büyükannesini kaybettikten sonra, gelen postalarını yanıtlamak için büyükannesinin e-postalarına ulaşamayınca çok üzülen Jeremy Toeman tarafından kurulan sitede oluşturulan kilitli kasaya, tüm sanal hesaplarının şifrelerini bırakan müşteri, her şifreyi ayrı bir kişiye miras bırakabiliyor. Site bu hizmetleri yıllık 29 dolar veya süresiz 299 dolara sunuyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
20
12
11
11
7
1
0