Görüş Bildir
Haberler
Obama ve Papa İlk Kez Bir Araya Geldi

Obama ve Papa İlk Kez Bir Araya Geldi

Onedio Medya
27.03.2014 - 15:08 Son Güncelleme: 27.03.2014 - 16:18

Obama ve Papa İlk Kez Bir Araya Geldi

ABD başkanı Barack Obama, Ukraya krizinin damgasını vurduğu Avrupa gezisinin üçüncü ayağında ilk kez Papa Francis ile görüştü.

Hollanda ve Brüksel'de AB liderleriyle üç gündür devam eden görüşmelerin ardından Obama Roma'ya uçtu.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes, Başkan Obama'nın, Papa Francis'in eşitlik ve katılımcılık mesajlarından esin aldığını ifade etti.

Rhodes, Obama'nın Papa'nın liderliğine dair memnuniyetini açıklayacağını belirtti.

BBC Roma muhabiri Alan Johnston, kürtaj, doğum kontrol ve eşcinsel evliliği konusunda iki liderin farklı görüşlere sahip olduğunu, fakat bu görüşmede ortak yanların öne çıkacağını vurguluyor.

Obama'nın İtalya Cumhurbaşkanı ve Başbakanı ile de görüşmesi bekleniyor.

Obama dün de AB liderleriyle Brüksel'de görüştü. ABD ve AB, Kırım'ın ilhakı nedeniyle bazı Rus ve Ukrayna vatandaşlarına karşı vize yasağı ve mal varlıklarına el koyma gibi yaptırımlara başvurdu.

Obama, Rusların 'kaba kuvvet ile ... refah ve güvenliğe ulaşamayacaklarını anlayacağını' belirterek 'Bu nedenle kriz süresince Rusya üzerinde baskı yapmakla birlikte diplomasiye de açık kapı bırakacağız.' dedi.

Rusya'nın Kırım'ı ilhakı nedeniyle gerginleşen ortam üzerine Obama dünkü konuşmasında, Rusya'nın yeni istilalar yapması durumunda ABD ve AB'nin daha derin yaptırımlara başvuracağını söyledi.

Ukrayna'ya bağlı olan fakat nüfusun çoğunluğu Rusça konuşan Kırım'ı Rus yanlısı güçler ele geçirmiş, yapılan referandum sonucu bağımsızlık kararı çıkınca Moskova yarımadayı ilhak etmiş, Kırım Rusya Federasyonu'na bağlanmak için başvuruda bulunmuştu.

Ukrayna ve Batılı ülkeler Kırım referandumunun yasa dışı olduğunu söylüyor.

Bu arada Uluslararası Para Fonu (IMF) Ukrayna'ya 14-18 milyar dolar değerinde borç verme kararı aldı. Kredi, ekonomik reform programına bağlı olacak ve önümüzdeki iki yıl içinde ödenecek.

Ukrayna Başbakanı Arseni Yatsenyuk ise Ukrayna'nın Rusya'dan aldığı doğal gaz fiyatının 1 Nisan'dan itibaren yüzde 79 oranında artacağını söyledi.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0