Görüş Bildir
Haberler
Neden Mobil Uygulama Geliştirme Öğrenmeliyim?

Neden Mobil Uygulama Geliştirme Öğrenmeliyim?

Kemal Şahin
11.03.2015 - 04:45 Son Güncelleme: 11.03.2015 - 10:46

Büyüyen mobil kullanıcı sayısı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) 2014'ün ilk çeyreğine ait 'Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü' raporunu yayınladı. Raporda genel pazar, sabit pazar, mobil pazar ile internet ve genişbant verileri ile ilgili çarpıcı sonuçlar yer alıyor. 

Globalde olduğu gibi Türkiye’de de mobil cihaz kullanıcılarının sayısı her geçen dönem artıyor. Çevremize baktığımızda özellikle artık akıllı telefon kullanmayan kişi görmekte oldukça zorlanıyoruz. Bu durum da ayrıca mobil cihazlarından internete bağlanan kişi sayısına da direkt etki ettiğinden internet abonesi kullanıcı sayıları da hızla çoğalıyor.

BTK’nın son üç aylık dönemi kapsayan “Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü” raporu da Türkiye’deki mobil abone ve internet abonesi sayıları hakkında önemli veriler içeriyor.

BTK’nın raporuna göre Türkiye’dek mobil abone sayısı Mart ayı itibariyle tamı tamına 70 milyon 115 bin 287. Bu da %91,5 penetrasyon oranına denk geliyor. 0-9 yaş nüfusu bundan çıkardığımızda ise mobil penetrasyon %100’ün üzerine çıkıyor.

3G abone sayısı 51 milyon olarak dikkat çekerken mobil genişbant abone sayısının ise 26 milyonu geçtiği belirtiliyor. Bu çeyrekteki mobil internet kullanımı ise 52.359 terabaytı bulmuş durumda. Bundan da mobil internet kullanımının geçen çeyreğe göre %20 artış gösterdiği anlaşılıyor.

GSM şirketlerinin pazar payları ise abone sayısına göre Turkcell %49,62; Vodafone %28,57; Avea ise %21,81 olarak sıralanıyor.

Türkiye’nin 331 dakika olan aylık ortalama mobil kullanım süresi ile mobil telefon görüşmelerinde Avrupa birincisi olması da dikkat çekici.

Tüm bu değerler gösteriyor ki gelecek dönemde bu cihazlara hükmedenler ve değer katanlar çok kritik bir değere sahip olacaklar. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yüksek mobil uygulama indirilmesayıları ve giderek büyüyen pazar

Juniper Research tarafından 2013 yılında yayınlanan araştırma sonuçları, akıllı telefon ve tabletlere indirilen uygulama sayısının 2013 yılında 80 milyar olduğunu gösterdi. 2017 yılında bu rakamın 160 milyar olacağı bekleniyor.

Yüksek gelir miktarları ve oranları

Uygulama mağazaları analiz şirketi Distimo‘nun son yayınladığı araştırmaya göre Türkiye, Doğu Asya bölgesi dışında en hızlı gelişen dört uygulama pazarından biri olmayı başardı. Sadece Apple firmasına ait App Store'da iPhone uygulamalarından elde edilen gelir geçen yıla göre %54 ila %115 oranlarında büyüme gösterdi. Bu büyüme oranı ile Türkiye rapora göre ABD'nin önüne geçerek en hızlı büyüyen 9. ülke oldu. ABD ise 44.sırada yer alabildi. 

Gartner Inc.‘in yaptığı araştırmaya göre ise 2017 itibariyle mobil cihazlara indirilen uygulamaların 77 milyar dolar gelir getireceğini öngörüyor.

Giderek büyüyen pazar ile beraber gelir kaynakları ve miktarları da büyüyor.

Türkiye’ye 4G geliyor ve mobil internet hiç olmadığı kadar hızlanıyor!

4G/LTE (Dördüncü nesil/Uzun dönemli evrim) selefine göre yani 3G'ye göre çok daha yüksek veri aktarım hızlarına ulaşabiliyor. 

Türkiye'deki operatörler bu senenin ilk yarısında 4G'ye geçecek. Böylece, tüm yayınlar kablosuz HD yayın olarak gerçekleşecek. Transfer hızına bir örnek vermek gerekirse; 3G'ye sahip bir cihazla oyun yüklemek ortalama 3 dakika sürerken, bu hız 4G'de 25 saniyeye düşecek. 

Yüksek kalitede hızlı ve kolay veri transferi ile mobil dünya yepyeni olanaklara gebe olacak. 

İşte tüm bu sebeplerden ötürü mobil uygulama geliştirmeyi öğrenmek demek geleceği şekillendirmek demek!

Mobil dünyada olan olup biten tüm bu gelişmeleri sadece bir kullanıcı olarak takip etmektense ona yön vermek ve şekillendirmek için çok daha fazla önemli ve kıymetli olacak. Bu değere sahip olmanın yolu ise uygulama geliştirmeyi öğrenmekten geçiyor. Giderek büyüyen ilgi var pazarda var olan tüm oyuncuların elini güçlendirmekte. Bu noktada da nereden başlamak çok önemli. Ya Apple platformuna yönelik daha özel ve özenli uygulamalar geliştirmeyi tercih edeceksiniz ya da Android platformu ile yüksek oranda kitlesel gücü elde edeceksiniz. Yavaş yavaş emin adımlarla ilerleyen Windows platformu ise beklenen sürprizlerini ise pek yakında tamamıyla sunmuş olacak. Buna adapte olma ise ayrı bir süreç. Peki bu noktada tüm platformlara yönelik bağımsız uygulama geliştirmenin yöntemi yok mu? 

İşte bu nokta da Hybrid uygulama geliştirme yöntemleri imdadınıza yetişecek. Hybrid uygulama geliştirme sayesinde platform bağımsız güncel web teknolojileri ile uygulama geliştirebilirsiniz. 

Bu noktada İstanbul Merkezli Nisan ayı içerisinde ikinci kez gerçekleştirilecek olan Mobil Uygulama Geliştirme Atölyesi sizin için iyi bir başlangıç olacaktır.

Kaynak: http://mobil-atolye.somutdus.com/
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın