onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Neçirvan Barzani Ankara'da

Neçirvan Barzani Ankara'da

adem kara
26.06.2014 - 10:19 Son Güncelleme: 26.06.2014 - 15:13
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Ankara ve Erbil'den Ortak Çağrı

Başbakan Erdoğan ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Barzani'nin görüşmesinde Irak'ta tüm kesimleri kucaklayan bir hükümet vurgusu yapıldı. Petrol konusunda 'kararlılık' mesajı verildi.

Neçirvan Barzani, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine, Irak'ta yaşanan krizden çıkış yolunu görüşmek için Ankara'ya geldi.

Saat 09.00 civarında Dışişleri Bakanlığı'nın konutuna gelen Barzani, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji Bakanı Taner YıldızMİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile görüştü. Görüşmeye Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Petrol Bakanı Aşti Hawrami de katıldı. Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin oğlu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani de saat 10.15'te Dışişleri Konutu'na geldi. Görüşme yaklaşık 2 saat sürdü.

Neçirvan Barzani daha sonda Başbakan Erdoğan ile görüştü. Sabahki toplantıya katılan isimlerin hepsi bu görüşme için Başbakanlık konutuna geçti.

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, görüşmede Musul ve Kerkük başta olmak üzere bölgedeki son durum ele alındı.

Yeni hükümet vurgusu

Bölgedeki istikrarsızlığın ve güvenlik sorununun endişe verici olduğuna işaret edilen görüşmede, halihazırdaki krizin aşılması için, Irak'ta halkın tüm kesimlerini kuşatan, ülkede adaletli bir güç ve gelir paylaşımı sağlamayı amaçlayan bir hükümetin kurulması gerektiği belirtildi.

Irak'ı mezhep temelli bir çatışma ortamına sürüklenmekten kurtarmak, ülkenin toprak bütünlüğünü ve siyasal birliğini korumak için de, en kısa sürede bir mutabakat hükümeti kurulmasının büyük önem taşıdığına değinildi.

Görüşme sırasında, halen bölgede tutulmakta olan Türk vatandaşlarının Türkiye'ye salimen dönmelerini sağlamanın önemi de vurgulandı.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Irak’taki olaylarından zarar gören sivil halka el uzattığını hatırlatarak, bu çerçevede 12 Haziran’dan itibaren Türkmenler yoğun olduğu bölgeler başta olmak üzere tüm ihtiyaç sahiplerine insani yardım gönderilmeye başlandığına işaret etti.

Görüşmede enerji alanında işbirliği de gündeme geldi. Taraflar bu konuda temelleri daha önce atılmış olan işbirliğini geliştirme ve sürdürme konusunda kararlı olduklarını teyit etti.

Irak'ta siyasi kriz

Neçirvan Barzani Irak'taki durum için daha önce yaptığı açıklamada 'Olanlar askeri bir mesele değil. Mevcut durum için siyasi bir çözüme ihtiyaç olduğunu düşünüyor ve olanları Irak'taki Sünni halkın önemli bir kesiminin marjinalleşmesinin bir sonucu olarak görüyoruz. Sünniler siyasi projenin bir parçası olmadıklarını hissediyor. İki yıl önce Felluce halkının adil talepleri vardı. Hükümetin halkın bu taleplerine cevap vermesi, şiddetten uzak siyasi bir çözüm bulması gerekirdi.' demişti.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani de ülkede yaşananların ardından 'Artık Kürt halkının geleceğini tayin etme vakti geldi' demiş ancak 'bağımsızlık' kelimesini kullanmamaya özen göstermişti.

Irak’ın artık bir arada kalabilmesinin güç olduğunu söyleyen Barzani, “Çünkü şu an tecrübe ettiğimiz şey bize bu şekilde devam edemeyeceğimizi gösteriyor. Bugünkü Irak, bildiğimiz ve yaşadığımız iki hafta önceki Irak’tan artık farklı” dedi.

Ülkede yaşanan son gelişmeler ve ABD yönetiminin çağrıları üzerine yeni bir geçiş hükümeti kurulması sürecinin başlaması bekleniyor.

Ancak Irak Başbakanı Nuri Maliki devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, 'kurtarma hükümeti' arayışlarının anayasaya aykırı olduğunu ve bunu kabul etmeyeceklerini ifade etti.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden Türkiye’ye ihraç edilen petrolün uluslararası piyasalara sevkiyatı 22 Mayıs’ta başlamıştı. Kürtlerin merkezi hükümetin onayı olmaksızın uluslararası piyasaya sattığı petrol Erbil-Bağdat hattında gerginliğe neden olmuştu.

IŞİD'in ilerleyişi

Ülkede uzun süredir devam eden kaos, Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) 10 Haziran Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul’u ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

IŞİD’in bölgeye düzenlediği saldırının ardından Irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.

IŞİD, Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. Selefi ideolojiye sahip IŞİD; Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. 2004’te Irak’ta kurulan ve şu anda liderliğini Ebubekir El Bağdadi’nin yaptığı IŞİD, Suriye ve Irak’taki en güçlü silahlı gruplar arasında yer alıyor.

IŞİD, Suriye’de Mumbuc, petrol bölgesi Rakka ve Irak sınırına yakın Deyr Ez-Zor kentlerini elinde tutuyor. Irak’ta ise Anbar eyaletindeki Felluce ve Ramadi’yi büyük oranda kontrolü altına alan örgüt, son olarak Musul, Tikrit ve Ürdün sınırına yakın bölgeleri de alarak Suriye ve Irak’ta Sünni nüfusun yaşadığı geniş bir alana oturdu.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/ank...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam