onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Mardin Gezilecek Yerler Listesi: Adım Adım Mardin'de Uğrayabileceğiniz Duraklar

Mardin Gezilecek Yerler Listesi: Adım Adım Mardin'de Uğrayabileceğiniz Duraklar

luna
17.10.2021 - 17:47 Son Güncelleme: 16.07.2022 - 01:58

Türkiye'nin en kalabalık 26. şehri olan Mardin, tarihi güzellikleri ve dokusu ile giden herkesi kendine hayran bırakıyor. Mardin'de o kadar çok tarihi güzellik var ki, hemen hemen hepsi uluslararası kuruluşlar tarafından koruma altına alınmış durumda. Yani Mardin'in güzelliğinin yalnızca Türk halkı değil tüm dünya farkında. Suriye ile sınır komşusu olan ve Güneydoğu Anadolu'nun Dicle Bölümü'nde yer alan Mardin, İpek Yolu güzergahı üzerinde olduğundan bolca hanlara ve kervansaraylara sahip. Peki Mardin'e gittiğinizde nereleri gezmelisiniz? Mardin gezilecek yerler listesi ile Mardin turunuzu zenginleştirebilir; Mardin'i daha yakından tanıyabilirsiniz.

Mardin Kalesi

Mardin Kalesi

Diğer bir ismi Kartal Yuvası olan Mardin Kalesi, büyük imparatorlukların dönemlerini yaşamıştır. Subarilerden Sümerlere, Babillerden Asurlulara, Bizanslılardan Emevilere, Selçuklulardan Artuklulara, Akkoyunlulardan Osmanlılara kadar birçok büyük devlet ve imparatorluk için Mardin Kalesi çok önemli bir yerdir.

Mardin Kalesi'nin tarihinde çok ilginç bilgiler de vardır. Milattan Sonra 330 yılında ateşe ibadet eden ve güneşe tapan Şad Buhari isminde bir kral gelir ve Mardin Kalesi'nde kalır. Hastalanan kral, kalede yaşadığı zaman iyileşir. Daha sonra kendisine bir kasır yaptırır ve burada 12 yıl yaşar. Sonra da kendi memleketi Pers ve Babil'den birçok asker ve sivil getirir ve onlar için Mardin'de bir yerleşim yeri yaptırır. Bu halkın etkisi ile şehirde 442 yılına kadar büyük ilerlemeler görülür. 442'de veba salgını yayılınca kaledekiler hayatını kaybeder. Bu kalenin 542 yılına kadar bir daha kullanılmadığı da söylenir.

Nasıl giderim?: Mardin Kalesi, 1980 yılından beri halkın ziyaretine kapalı. Bunun nedeni ise kalenin Hava Radar Kıta Komutanlığı'na bağlı olması. Ancak kaleyi görmek için Zinciriye Medresesine gidebilir ve kalenin tüm heybetini dışarıdan seyredebilirsiniz. 

Adres: Şar, Çağatay Cd. No:25, 47100 Mardin Merkez/Mardin

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'Harika bir kale, kayalıklar sur olarak kullanılmış ve içerisi bir şehir. Şu anda askeriye olarak kullanıldığından giriş yok uzun bir süre de olmayacak ama harika yer.'

Beyazsu

Beyazsu

Mardin, son derece kurak ve ağaçsız bir coğrafyaya sahip. Türkiye'nin bazı bölgelerinde görülen yemyeşil dağlar ve yerleşkeler Mardin'de yerini sapsarı binalara, dağlara bırakıyor. Beyazsu ise bu denli kurak bir iklime sahip olan Mardin için bulunmaz bir nimet. Midyat'ın 15-20 kilometre kadar güneyinde yer alan Beyazsu Deresi, serin ve berrak suyu ile biliniyor. Mardin'in ve diğer ilçelerin içme sularının temin edildiği bu dere, yaz aylarında sık sık dinlenme ve yeme içme alanı olarak kullanılıyor.

Irmağın üzerine kurulmuş birçok lokanta ve restoran da bulunuyor. Taze taze avlanan balıkların sunulduğu balıkçı lokantaları ile Beyazsu'yun keyfine doyum olmuyor. Oturma yerleri ve gezilecek noktaları ile Beyazsu, Mardin'de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.

Nasıl giderim?:  Buraya ulaşmak için 2 güzergah bulunuyor. Dilerseniz Nusaybin yolu üzerinden başka tarihi güzellikleri de görerek; dilerseniz de Midyat yolu üzerinden Beyazsu'ya ulaşabilirsiniz.

Adres: Taşlıburç, 47500 Midyat/Mardin

[Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.](https://www.google.com/maps/place/Midyat+Beyazsu+Habip+Usta'n%C4%B1n+Yeri/@37.224936,41.3275207,17z/data=!4m9!1m2!2m1!1sbeyazsu!3m5!1s0x400a3f001895c6b9:0xe78073379f7f4a5b!8m2!3d37.224936!4d41.3318981!15sCgdiZXlhenN1WgkiB2JleWF6c3WSAQpyZXN0YXVyYW50)

Gezgin Yorumları:

'Mardin de gidip görmeniz gereken yerlerden birisi beyaz su, Mardin'e hayat veren su.'

Mor Gabriel Manastırı (Deyrulumur)

Mor Gabriel Manastırı (Deyrulumur)

Midyat'ın 23 kilometre güneydoğusunda bulunan Mor Gabriel Manastırı, Süryani Kadim Cemaati'nin ünlü ve büyük yapıtlarından biri olarak bilinir. Meşe ağaçlarıyla kaplı yüksek bir tepeye yapılmış olan bu manastırın temelleri Mor Şmuel ile Mor Şemun tarafından 397 yılında atılmıştır.

615 ve 1049'da Metropolitlik Merkezi olan Mor Gabriel Manastırında Kral Arcadius dönemlerinde barınma ve dua yerleri yaptırılmıştır. Tarihsel süreç içerisinde dönem dönem farklı isimlerle de anılan Mor Gabriel Manastırı, Deyrulumur ismi ile de bilinir. 

Nasıl Giderim?: Mor Gabriel Manastırına gitmek için Mardin şehir merkezinden yaklaşık 80 kilometre kadar yol gitmeniz gerekmektedir. Midyat-Şırnak yolunda bulunan Manastır'a kendi özel aracınızla rahatça ulaşabilirsiniz.

Adres: Güngören, Güngören Köyü Yolu No:46, 47510 Midyat/Mardin

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'Midyata 20km mesafede ve yolu düzgün. Manastır girişinde otopark yeri var. Giriş ücretli ancak manastırda görevli bir rehber sizi gezdirip, gerekli bilgileri size veriyor. Etkileyici bir mimarisi var ve çok bakımlı bir manastır. Canlı hizmet verdiği için tüm binaları gezmek mümkün değil. Kilise ve mimariyi görmek için gitmeye değer.'

Cumhuriyet Meydanı

Cumhuriyet Meydanı

Mardin'in kalbi bir nevi burada atıyor diyebiliriz! Birçok kilse, manastır, müze gibi tarihi mekanlar için başlangıç noktası sayılabilen Cumhuriyet Meydanı'nda gitmek istediğiniz yönü seçin ve gerisini ayaklarınıza bırakın.

Nasıl giderim?: Cumhuriyet Meydanına kendi aracınızla, toplu taşıma ile veya taksi ile kolayca ulaşabilirsiniz.

Adres: Şar, 47400 Kızıltepe/Mardin

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin yorumları:

'her şey cumhuriyet meydanında. meydana gelin ve elinize bir rota oluşturun veya oluşturmayın sırayla gezin. Yukarı bölgelerde ne var diye merak ettiğiniz her yerde tarihi eser niteliğinde mekanlar var. yani her yer tarih'

Latifiye Camii

Latifiye Camii

1371’de Abdüllatif bin Abdullah tarafından yaptırılan bu cami aynı zamanda Abdüllatif Camii olarak da adlandırılmaktadır. Camide en ilgi çeken yerler arasında hiç kuşkusuz, geç dönem Selçuklu ahşap işçiliğinin görüldüğü giriş kapıları olduğunu söyleyebiliriz.

Mardin'deki son Artuklu eserlerinden biri olan Latifiye Camii, iki renkli taşları, mozaikleri ve detayları ile görülmeye değer yerlerden biridir. Geç dönem Selçuklu ahşap işçiliğinin özellikleri de bu eserde görülmekte.

Nasıl giderim?: Cumhuriyet Meydanı'nın güneyinde ve 50 metre aşağısında yer alan Latifiye Camii'ne kolayca ulaşabilirsiniz.

Adres: Ulucami, 47100 Mardin Merkez/Mardin

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin yorumları:

'Latifiye ya da Abdüllatif Camii. Geniş bir avlusu, avluya açılan gösterişli bir taçkapısı var. Avluda bir bölüm çay ocağı olarak kullanılıyor. Caminin iç kısmı daha sade. Avluda büyük bir çeşme de yer alıyor.'

Ğurs Vadisi (Xurs)

Ğurs Vadisi (Xurs)

Mardin'e yeşillik katan bir başka alan ise Ğurs vadisi. 'Mardin'de miyim?' diyeceğiniz serin ve rahatlatıcı havası, göz alıcı doğasıyla sizi mest edecek vadi, şelalesiyle ve alabildiğine yeşil görüntüsüyle  Artuklu ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır.

Nasıl giderim?: Mardin şehir merkezinden 30 dakika uzaklıkta olan bu vadiye herhangi bir toplu taşıma gitmiyor. Kendi aracınız ve taksi ile kolayca ulaşabilirsiniz. 

Adres: Karaman, Karaman Köyü Yolu, 47400 Kızıltepe/Mardin

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin yorumları:

'Güzel, yeşillik bir vadi. Çevrede bağ ve bahçelerde genellikle tütün yetiştiriliyor. Araba belli yerlere kadar gidebiliyor. Gerisi yürüyüş. 10 dakika yürüme mesafesinde alabalık tesisi var.  Orada oturup şelaleye yürüyüş yapılabilir, şelalede yüzülebilir.'

Deyrulzafaran Manastırı

Deyrulzafaran Manastırı

Mardin Ovasına hakim bir noktada yer alan Deyrulzafaran Manastırı, 5. yüzyılda yapılan bir Süryani manastırıdır. Mor Şleymun Manastırı ve Mor Hananyo Manastırı gibi isimleri de bulunan Deyrulzafaran Manastırının bu adı alması etrafında safran bitkisinin yetiştirilmesi ile oldu.

Kubbeleri, kemerli sütunları, ahşap el işlemeleri, iç ve dış mekanlardaki taş nakışları ile dikkatleri üzerine toplayan Deyrulzafaran Manastırı, Süryani Kilisesi’nin dini eğitim merkezlerinden biri olması ile de bilinir. Dünyanın dört bir yanına dağılan Süryaniler tarafından yılın belli dönemlerinde ziyaret edilen bu manastıra bunun dışında binlerce yerli ve yabancı turist de gelmekte.

Nasıl giderim?: Firdevs Köşkünden Nusaybin yoluna doğru devam ettikten sonra Mardin Cezaevi'ni geçin. 100 metre sonra sola döndükten 4 kilometre sonra manastıra ulaşabilirsiniz.

Adres: Eskikale, Deyrulzafaran Yolu No:1 D:2, 47100 Artuklu/Mardin

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin yorumları:

Mardin merkeze 8km mesafede ve yolu düzgün. Ana yola 2 km mesafede. Giriş ücretli ama gruplar halinde alınarak rehber eşiliğinde gerekli bilgiler veriliyor. Dinî Hizmet verildiği için tüm mekanlar bakımlı  ve mimarisi oldukça güzel..inançlara meraklı ve taş mimariye meraklıysanız mutlaka ziyaret edin.'

Mardin Evleri

Mardin Evleri

Mardin Evleri, farklı mimarileri ve bölümleri ile tarihi gezilerden hoşlananların ilk duraklarından biri. Mardin evlerinde kullanılan malzeme Coğrafi İşaret Tescilli Mardin Taşı'dır ve bu taş açık sarımsı bir renktedir.

Harem ve selamlık denilen iki bölümden oluşan Mardin Evlerinde kahve ocağı, ev sakinlerinin ikamet ettiği oda, erkeğin misafirlerini ağırladığı oda gibi bölmeler de vardır. 

Nasıl giderim?: Şehrin tüm noktalarında bu evleri yakından ve uzaktan görebilirsiniz. Aracınızla, toplu taşımayla veya taksiyle farklı noktalara ulaşabilirsiniz.

Adres: Savurkapı, Cumhuriyet Cd. No:25, 47100 Artuklu/Mardin

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin yorumları:

'Müthiş bir görsel şölen. Eski Mardin'den ovaya baktığınızda sanki bir denizi seyrediyormuşsunuz gibi. Hem gecesini hem de gündüzünü görme şansımız oldu, harikaydı. Bu zamana kadar gitmemiş olmama yazık. Gitmeyenler mutlaka gitsin.'

Mor Behnam (Kırklar) Kilisesi

Mor Behnam (Kırklar) Kilisesi

MS. 539 yılında yaptırılan bu kilise gerek ince elenip sık dokunan taş işçiliği ile gerek genişçe avlusu ve çan kulesi ile oldukça dikkat çekici bir yapı. Aynı zamanda Mor Behnam olarak da bilinen bu yapı şehrin merkezinde yer almaktadır.

Mor Behnam ile kız kardeşi Saro adına yapılmış olan kilise, 1293’te Mardin Süryani Kadim Patriklik Merkezi olmuştur. Tarihin belli dönemlerinde yenilenmiş olan kilise farklı amaçlar için pek çok kez kullanılmıştır.

Nasıl giderim?: 1. cadde üzerinde Şeyh Çabuk Camii'ni geçtikten 70-80 metre sonra soldaki sokağa saparak ulaşabilirsiniz.

Adres: Şar, 1. Cadde No:416, 47100 Mardin Merkez/Mardin

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin yorumları:

'Girişteki levhada 'Mor Behnam ve Kız Kardeşi Saro Kilisesi, ve Kırklar Kilisesi' yazıyor. Eski Mardin sokaklarında bulunan gizli hazinelerden birisi de burası. Özellikle Kırklar Kilisesinin hikayesi çok ilgi çekiciydi. Ziyaret ettiğimizde kilise hakkında bilgi veren görevliler sayesinde pek çok bilgi aldık.'

Mardin Ulu Camii

Mardin Ulu Camii

Yivleme tekniği uygulanarak yaptırılan kubbesiyle Ulu Camii günümüze kadar eksilerek gelmiş yapılardan bir tanesi. Çıkan yangınlar ve gerçekleşen depremlerle bir minaresini kaybetmiş ve zarar görmüş camii bu kadar darbeye rağmen hala göz kamaştırmaya devam ediyor.

Mardin Ulu Camii, Artuklu dönemi mimari eserlerinden biri. Bazı Süryani yazarlar camiinin kiliseden çevrildiğini söyler. Camii kiliseden çevrilmemiş olsa da eskiden yerinde bir kilise olduğunu düşünenlerin sayısı da hayli fazla.

Nasıl giderim?: Birinci cadde Kuyumcular çarşısına varmadan, Pamuk Cami'sinin yanından aşağı doğru inen çarşıdan gidebilirsiniz.

Adres: Ulucami, 47100 Artuklu/Mardin

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin yorumları:

'Mardin’in simgelerinden Ulucamii, Artuklular tarafından yapılmış. Caminin birçok yerinde Artuklu izlerine rastlanıyor. Mardin Ulucamii eski Mardin içerisinde bulunuyor. Tarihi taş sokakların ve çeşit çeşit kapıların arasından buraya ulaşmak çok eğlenceli. Zaten her yerden görünen minaresi kendine çekiyor insanları.Birçok yerinde tamirat var şu sıralar, etraftaki inşaat havası hoş değil. Ancak mutlaka ziyaret edilmeli.'

Dara Antik Kenti

Dara Antik Kenti

Daha yarısından fazlası gün yüzüne çıkarılmamış olsa da Mezopotamya'nın Efes'i denilen bu antik kent baktıkça kendisine hayran bırakan yerlerden birisi. Gün yüzüne mezar, köprü, sarnıç gibi yapıların çıkarıldığı bu alan tarihi dokusuyla sizi büyüleyeceğini tahmin ediyoruz.

Dara Antik Kenti yakın zamanlarda Netflix'te çekilen Atiye dizisine de konu olmuştu. Daha sonra buraya gitmek isteyenlerin sayısı hayli arttı. Tarihte Yukarı Mezopotamya'nın en önemli yerleşim yerlerinden olan Dara, Doğu Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırını Sasanilere karşı korumak için askeri amaçlı kurulmuş. Çevresi 4 kilometrelik surlarla korunan Dara Antik Kenti içinde Geç Roma Dönemi’ne kadar giden mağara evlere rastlanmakta.

Nasıl giderim?: Mardin-Nusaybin yolu üzeri. Akıncılar Köyü'nden 10 kilometre içeri girilmektedir. Dolmuş seferi bulunmamaktadır.

Adres: Dara Mah. No: 10, Artuklu/Mardin

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin yorumları:

'Mardin turunuzda olmazsa olmaz uğrayacağınız bir nokta olmalı. Giriş ücretsiz. Kapıda rehberler var. Muhakkak onlarla gezmenizi tavsiye ederim. Aksi takdirde gezip gördüğünüz harabelerin ne olduğunu ve ne anlattığını tam anlamanız mümkün olmayacaktır...'

Zinciriye (İsa Bey) Medresesi

Zinciriye (İsa Bey) Medresesi

Mardin’de hüküm süren son Artuklu Sultanı Melik Necmettin İsa bin Muzaffer Davud bin El Melik Salih tarafından yaptırılan Zinciriye Medresesi, 1385 yılında yapılmıştır. Doğusunda ve batısında yer alan dilimli kubbeleri ve doğu tarafına rastlayan yüksek anıtsal portali ile çok uzaklardan bile dikkat çeken bu medrese, kesme taşları ve diğer detayları ile ön plana çıkar.

Nasıl giderim?: 1. cadde üzerinden Kuyumcular Çarşısına varmadan merdivenlerden kaleye çıkan yol üzerinde yer almakta.

Adres: Şar, 47100 Artuklu/Mardin

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin yorumları:

'Yürüme ile 15-20 dakika (sıcağı da hesaba katın); araç ile intihar komandosu yolundan 10 dakikada gelinebilir. Araç sürmesine ve aracına güvenmeyen için KESİNLİKLE yürüyerek gelmesini tavsiye ederim. Araç için dönüş yer çok dar; yer yer iki araç karşılıklı yola sığmıyor ve medrese yönünde yer yer uçurum boşlukları var. Manzara her katta başka güzel. Mardin demek Zinciriye Medresesi ile özdeşleşmiş gibi. Bolca fotoğraf ve panaroma ekledim. Geldim, Gördüm, Hayran kaldım… Mardin’e gelip buraya uğramadıysanız çok net kaybınız büyük…'

Mardin Müzesi

Mardin Müzesi

895 yılında Antakya Patriği İgnatios Behnam Banni tarafından Süryani Katolik Patrikhanesi olarak yaptırıldığı söylenen Mardin Müzesi, uzun süre dini amaçlı hizmet vermiştir. Askeri garnizon, çeşitli siyasi partilerin merkezi, kooperatif binası, sağlık ocağı ve polis karakolu olarak da kullanılan bu yapı, 1947 yılından beri hizmet veriyor.

Nasıl giderim?: 1. Cadde üzerinde Şeyh Çabuk Camii geçildikten sonra ileriye doğru devam edilir ve Cumhuriyet Meydanı'na varılır. Müze meydanın kuzeyinde ve yukarısındadır.

Adres: Şar, Cumhuriyet Meydanı üstü, 47100 Artuklu

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin yorumları:

'Takılara Bayıldım, renkler nasıl zevk ile yapılmış. Müzeyi mutlaka gezin manzarası da çok güzel oturup bir şeyler içebilirsiniz.'

Meryem Ana Kilisesi ve Patrikhanesi

Meryem Ana Kilisesi ve Patrikhanesi

1860 yılında inşa edilen Meryem Ana Kilisesi ve 1895 yılında inşa edilen Meryem Ana Patrikhanesi ile Mardin ilini güzelleştirmektedir. Her ne kadar yakın bir tarihte yapılsa da sanki Orta Çağda yapılmış hissi uyandırır.

Süryani Katolik Cemaati'ne ait olan kilise, yuvarlak taş sütunları ve korkulukları ile dikkat çeker. Patriğin oturma yeri ile İncil vaiz yeri, üzüm salkımlı motiflerle süslüdür.

Nasıl giderim?: Cumhuriyet Meydanı'nda Mardin Müzesi'nin yanında yer almaktadır.

Adres: Şar, 239. Sk. No:54, 47100 Mardin Merkez/Mardin

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin yorumları:

'Buram buram tarih girişte bağış yapmanız gerekmiyor. Büyük bir kilise içeride rehber Hristiyanlık hakkında ve ibadetleri hakkıda belirli zamanlar seminer veriyor. Görülmeye değer.'

Revaklı Çarşı

Revaklı Çarşı

Tarihi on yedinci yüzyıla dayanan bu çarşı Tellallar Çarşısı olarak da bilinmektedir. Revaklı ismi nereden geliyor diye soruyorsanız revak, üstü kapalı önü açık yer anlamına gelmektedir. Çarşıya gitmeyi düşünürseniz hatıralık eşya, el işi ürünleri satın almayı unutmayın!

Nasıl giderim?: İkinci Cadde üzerinde Ulu Cami'nin yaklaşık 150 metre doğusunda yer almaktadır.

Adres: Teker, Cumhuriyet Cd. No:189, 47100 Mardin Merkez/Mardin

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin yorumları:

'Sanatçılar çarşısıda denebilir bence. Bakırcılar, ressamlar, hattatlar dükkanlarında çalışıyorlar. Biz rastgele girdik ama çarşıda gezerken uğramadan gecmeyin, bu çarşının ruhu digerlerinden farklı. Mardin havası var çarşıda.'

Kasımiye Medresesi

Kasımiye Medresesi

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Mardin'deki Kasımiye Medresesinin yapımına Artuklu döneminde başlansa da tamamlanması 1500'lü yılları bulmaktadır. Günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış olan bu görkemli yapıyı görmek için Artuklu ilçesine gitmelisiniz.

İki katlı, kubbeli, tek ve açık avlulu medresenin inşasında düzgün kesme taş kullanılması görünümünde eşsiz bir fark yaratır. Avlusunda çeşme ve havuz bulunan medrese, Mardin'deki yapıların en büyüklerinden biridir.

Nasıl giderim?: Yeni Yoldan Nusaybin'e doğru giderken Mardin Şehir Stadyumunu geçtikten sonra İtfaiye garajının orada sağa sapılarak aşağıya doğru 250 metre gidildikten sonra varılır.

Adres: Cumhuriyet, 1711. Sk., 47100 Artuklu/Mardin

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin yorumları:

'Türkiye’de güzel bir şekilde korunmuş nadide ve şahane yapılardan biri. Manastırlarda olduğu gibi rehber eşliğinde gezilmesini beklerdim fakat bireysel geziliyor. Medresede ünlü Türk alimlerinin icatlarının tanıtımları ve Kasım Bey ile kız kardeşinin türbesi bulunmakta. Mardin’de birçok medresede olduğu gibi ortada hayat çeşmesi var. İçeri giriş ücreti 5 tl. Mardin merkeze yaklaşık 5 km uzaklıkta bulunmakta. Mardin’e yolu düşen herkesin mutlaka uğraması gereken tarihi bir mekan.'

Mardin Midyat Kent Müzesi

Mardin Midyat Kent Müzesi

Gezelim görelim biraz da kültürlenelim derseniz Midyat ilçesinde yer alan Midyat Kent Müzesi içerisinde Sümerlilerden Hititlilere, Asurlulardan Romalılara kadar birçok medeniyetin eserlerine göz atabilirsiniz.

Nasıl giderim?: Mardin kent merkezinin 60 kilometre kadar doğusunda yer alan Kent Müzesine Midyat ilçesinde ulaşabilirsiniz. Midyat'a gitmek için toplu taşıma kullanabilirsiniz.

Adres: Ulucami, Dr. Alaaettin Aslan Cd. No:108, 47500 Midyat/Mardin

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin yorumları:

'Zamanında Konak olarak kullanılmış şuan da müze olarak kullanılan bir yer. Girişi 7 lira. Mardinin kültürel tarihi ve mimari özellikleri hakkında kısa bilgiler içeren hoş nezih bir müze.'

Kayseriyye Bedesteni

Kayseriyye Bedesteni

Artuklu Dönemi’nde inşa edildiği düşünülse de ne zaman inşa edildiği tam olarak bilinmeyen bu çarşı Mardin'e geldiğinizde gezmeniz gereken yerlerden birisi diyebiliriz. Mardin'e geldiğinizi hatırlatması açısından çeşitli eşya satın alabileceğiniz Kayseriye Çarşısı, Mardin Merkezde yer almaktadır.

Nasıl giderim?: Ulu Cami'nin hemen üstünde bulunan ve 2. cadde olarak bilinen sokaktadır.

Adres: Teker Ulucami Mah Kayseriye pasajı A blok no:6 Artuklu, 47100 Mardin Merkez/Mardin

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin yorumları:

'Hediyelik eşya almak isterseniz uğramanız gereken adreslerden bir tanesi. Halk arasında Kaysariya ya da Bedesten şeklinde tanınır. Ulu Caminin kuzeyinde çarşılar içindedir. Artuklu Dönemine ait olan bu yapı sürekli onarım görmüştür. Bedesten iki ana bölümden oluşur. Güneye bakan kısmında bir sıra dükkan bulunmakta; iç kısımda yine dışarıdaki dükkanlara benzeyen mekanlar yapıyı çepeçevre sarmaktadır. İç dükkanların bıraktığı orta mekan, iki sıra ayakla üçe bölünmüştür ve üzeri çapraz tonazlarla örtülüdür. Orta mekana güneyden iki, doğu ve batıdan birer kapıyla girilmektedir. Değişik yazıtlarda Ulu Cami Vakfına ve Kasım Padişah Medresesi Vakfına ait olduğuna dair bilgilere rastlanmaktadır.'

Midyat Devlet Konukevi

Midyat Devlet Konukevi

3 katlı bir ev olan Midyat Devlet Konukevi, dizilerde mekan olarak sık sık kullanılır. En alt kat anakayanın oyulması ile elde edilmiş bir odadır. İkinci bir katta teras ve üç oda bulunur. Üçüncü katta da teras ile birlikte 2 oda vardır.

Dama çıkıldığında tüm Midyat'ın görülebildiği bu konukevinde su kuyusu da vardır.

Nasıl giderim?: Midyat-Mardin dolmuşları ile Midyat'a gidilir. Gümüşçüler Çarşısından 250-300 metre uzaktadır.

Adres: Akçakaya, Cumhuriyet Cd. No:31, 47510 Midyat/Mardin

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin yorumları:

'Dizilere de ev sahipliği yapan bu konak büyüklüğü ve motifleriyle göz kamaştırıyor. Girişler ücretli, içerisinde kafe restoran var. Başka bir dünyaya gelmişsiniz gibi hissettiriyor.'

Hatuniye Medresesi

Hatuniye Medresesi

Diğer adı Sitti Radviyye Medresesi olan Hatuniye Medresesi yapısı itibariyle bir öncü kabul edilir. Eyvanlı medreselerin ilk örneklerindendir. Artuklu döneminin zengin taş işçiliğinden izler barındıran Hatuniye Medresesi, Mardin'de mutlaka görülmesi gereken tarihi yerlerden.

Nasıl giderim?: Sabancı Müzesinden güneydoğu yönünde yaklaşık 150 metre yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Adres: Savurkapı, Şahinler Sk. No:1, 47100 Mardin Merkez/Mardin

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin yorumları:

'Peygamber efendimizin ayak izinin ve artuklu sultanı kutbettin ilgazi ile annesinin mezarı şeriflerinin bulunduğu nadide bir mekan.'

Mor Yakup Manastırı

Mor Yakup Manastırı

MS 419’da Aziz Yakup (Mor Yakup) adına inşa edilen bu manastırın tarihinde büyük detaylar ve derinlikler vardır. Manastıra gittiğinizde etraftaki kitabelerden manastırın derin tarihini detaylıca öğrenebilirsiniz.

Nasıl giderim?: Mardin'den Nusaybin'e giden dolmuşlarla gidilebilir.

Adres: Mor Yakup, 47300 Nusaybin/Mardin

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin yorumları:

'Tarihteki ilk İslam üniversitesi Harran'da ama ilk üniversite Mor Yakup Kilisesinin yanındaki tarihi yapı imiş. Bilmiyordum öğrendim.'

Zeynel Abidin Camii ve Türbesi

Zeynel Abidin Camii ve Türbesi

1991 yılında kültür varlığı olarak işaretlenen ve koruma altına alınan Zeynel Abidin Camii ve Türbesi, şadırvan, medrese odaları, mezarlık alanı ve yeni abdesthane yapılarına sahiptir.

Nasıl giderim?: Nusaybin ilçesine giden toplu taşıma araçları ile gidilebilir.

Adres: Mor Yakup, Zeynel Abidin Sk., 47300 Nusaybin/Mardin

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin yorumları:

'Peygamber efendimizin torunlarından Hz, Hüseyin'in oğullarından olan Zeynelabidin hazretlerinin türbesinin bulunduğu Zeynelabidin camii tarihi ve mistik havasıyla ziyaret edenleri mest ediyor.'

Bakırcılar Çarşısı

Bakırcılar Çarşısı

Kazancılar Çarşısı olarak da bilinen Bakırcılar Çarşısı, Mardin'de eski dönemlerden beri yaygın olan bakırcılık mesleğinin ürünleri ile dolu. Buradan birçok bakır ürün satın alabilir ve Mardin gezinizi özelleştirebilirsiniz.

Nasıl giderim?: Ulu Cami'nin 100 metre doğusunda yer almaktadır.

Adres: Teker, 1. Cadde No:249, 47100 Artuklu/Mardin

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin yorumları:

'Restore ve temizlikten sonraki hali mükemmel ,gidip görülmesi ve alışveriş yapılacak yerlerden...'

Şehidiye Medresesi

Şehidiye Medresesi

Artuklu Sultanı Melik Nasreddin Artuk Aslan tarafından 13. yüzyılın başlarında yaptırıldığı düşünülen Şehidiye Medresesi, ilk halinin çok az bir kısmını korusa da halen görülmeye değer mekanlardan biri.

Nasıl giderim?: 1. Cadde üzerinde Eski PTT Binası karşısındadır.

Adres: Şehidiye, Cumhuriyet Cd. No:131, 47100 Merkez/Artuklu/Mardin

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin yorumları:

'Mardin'in en gösterişli yapılarından biri. Özellikle taçkapısı ve minaresi muazzam. Mardin'de görülmesi gereken yapılardan biri. Minare yivli bir gövdeye sahip. Mardin yapılarındaki minareler içerisinde en süsleme olarak en özel minare. Taçkapısı sıkışık bir alanda kalmış. Bir kafe ile medrese duvarı arasından merdivenle inilerek giriliyor. Bu taçkapının gösterişine engel oluyor. Avluda ayrıca büyük boyutlu bir çeşme bölümü var.'

Dunaysır (Koçhisar) Ulu Cami

Dunaysır (Koçhisar) Ulu Cami

Artuklu Sultanı Yavlak Aslan'ın yapımına başladığı ve kardeşi Artuk Aslan'ın tamamlattığı bu cami, zarif oyma işleme yazılarıyla ve süslemeleriyle ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor.

Nasıl giderim?: Kızıltepe ilçe otobüsleri ile ulaşılabilir.

Adres: Koçhisar, Daylan Ortaokulu önü, Mehmetçik Tahir Özcan, 170. Sk., 47400 Kızıltepe/Mardin

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin yorumları:

'Gerçek ulu camii büyük ve heybetli eski bir camii kesinlikle görülmeye değer.'

Şeyh Çabuk Camii

Şeyh Çabuk Camii

Yapım tarihi belli olmayan ve çok eski tarihlere dayanan Şeyh Çabuk Camii, bugünkü kimliğini 15. yüzyılda kazanmıştır. 19. yüzyılda da iki kez onarım görmüştür.

Bahçe duvarları ve mescidi ile Mardin Merkez'de görülmeye değer duraklardan biridir.

Nasıl giderim?: 1.Cadde üzerinde yer almaktadır.

Adres: Latifiye, 1. Cadde No:445, 47100 Mardin Merkez/Mardin

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin yorumları: 

'İçinde Hazreti Muhammedin elçisinin Abdullah El Cüheyninin turbesi olan 700 yıllık silindir mimarisiyle dikkat çeken bir cami.'

Savurkapı Hamamı

Savurkapı Hamamı

Hatuniye Medresesinin güneyinde yer alan Savurkapı Hamamının medreseyle hemen hemen aynı tarihlerde inşa edildiği düşünülüyor. Mardin geziniz sırasında bu hamama da mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz.

Nasıl giderim?: Şehir dolmuşları ile Üçyol Mevkisi'ne veya Artuklu Kervansarayı'na kadar gidilip, sonra yürünür.

Adres: Savurkapı, Şahinler Sk. No:1, 47100 Mardin Merkez/Mardin

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin yorumları:

'Güzel tarihi dokusuyla insanı alıp başka yerlere götürüyor. Tavsiye edilir cinsten.'

Sabancı Mardin Kent Müzesi

Sabancı Mardin Kent Müzesi

Müze binasının tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmemekle birlikte bu yapı pek çok amaç için kullanılmıştır. Günümüzde de müze olarak kullanılmaktadır.

Süsleme unsurlarıyla, her bir katındaki Mardin tarihine ait eşyalarıyla Sabancı Mardin Kent Müzesi, Mardin'i daha yakından tanımak isteyenler için önerilen lokasyonlardan biri.

Nasıl giderim?: 1.cad .üzerinde Şehidiye Medresesi'nden doğuya doğru 200 metre ilerisinde Eski Hükümet Konağı'nın (Mimarlık Fakültesi) yanındadır.

Adres: Şehidiye, Hükümet Cd. No:10, 47100 Artuklu/Mardin

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin yorumları:

'Sabancı'ların böyle tarihi bir binayı alıp restore ettirip, müzeye dönüştürmesi çok doğru bir karar olmuş. Giriş ücretleri oldukça uygun. Müze kart geçiyor. İçinde çok fazla eser yok. Ama yine de gezmeye değer ve iyi sergilenmiş. Ayrıca resim sergisinin bulunduğu bölümde çok iyiydi. Bilgilendirmeler yeterli ve doyurucuydu.'

Dunaysır Köprüsü

Dunaysır Köprüsü

Zergan Çayı üzerinde yer alan Dunaysır Köprüsü, Artukoğulları tarafından inşa ettirilmiştir. Beş gözlü köprünün ortasındaki gözü daha yüksek ve büyüktür. İşçiliği ile dikkat çeken Dunaysır Köprüsü, sarı renkli düzgün kesme taş malzemeden inşa edilmiştir.

Nasıl giderim?: İlçe otobüsleri ile gidilebilir.

Adres: Mezopotamya, Tandoğan Cd. No:28 D:32, 47400 Kızıltepe/Mardin

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin yorumları:

'Doğup büyüdüğüm çocukluk ve gençliğim ile 800 yüz yıllık tarihi canlandırıyor.'

Melik Mahmut Camii

Melik Mahmut Camii

14. yüzyıla ait olan bu yapı, ortada kubbeli, iki yanında beşik tonozlarla örtülü mekanları ile dikkat çeker. Mardin Artuklu'da yer alan Melik Mahmut Camii, şehir merkezinde mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılardandır.

Nasıl giderim?: Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.

Adres: Savurkapı Mah., Cumhuriyet İlköğretim Okulu Yakını, Mardin Merkez, Mardin

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin yorumları:

'Mardin Midyat Savurkapı mahallesinde olan bir Artuklu eseridir. Cami girişindeki kitabeye göre 14. yüzyılda yapılmış olup Artuklu taş işlemeciliğinin bir diğer güzel eseridir.'

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
105
52
7
6
5
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
k4dir

Mardinimin her yanı tarih herkesin gelip görmesini isterim. Fakat Hasankeyf i görmek isterseniz dalgıç kıyafetiyle geliniz çünkü 2.görselde gördüğünüz yüz yı... Devamını Gör

Resho

İçeriği googledan hazırlayarak yazarsanız böyle olur. Fotoğraflar ayrıca facia. Mardin Kalesi'ne çıkamazsınız, Tur Abidin bölgesi şu an Mardin'de görülmesi g... Devamını Gör

M.T

Mardin Kalesi uzun süredir kapalı orayı gezemezsiniz bilginiz olsun.