4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı'na, 11. sınıf öğrencisi Oğuzhan Göregen "akıllı değnek" adını verdiği projeyle katıldı.
Göregen, projeyi, engellilerin yaşamını kolaylaştırmak amacıyla hayata geçirdiğini söyledi.
Birçok kez engellilerin yolunu kaybettiğini gördüğünü belirten Göregen, 'Bu durumda birinden yardım almadan ne yazık ki gidecekleri yeri bulamayabiliyorlar. Bu sorunu çözmek için değneği yaptım. Görme engelli, akıllı değnekle, yanında biri olmadan ya da birine sormadan istediği yere gidebilecek.' dedi.
Görme engellilere hem yol tarif eden hem de bulunduğu yeri bildiren değnek, fuara katılanların ilgisini çekti.
Engelli yollarının yön konusunda yetersiz olduğunu anlatan Göregen, 'Engellilerin, sarı bantların kesiştiği noktalara geldiğinde yönleri anlama şansı yok. Sağ ne tarafta, sol ne tarafta ya da hangi yöne gideceklerini bilemiyorlar.' diye konuştu.
Video:
Projesinde, engellilerin kullandığı beyaz baston üzerinde çalıştığını dile getiren Göregen, şöyle devam etti:
'Tıpkı navigasyon cihazları gibi, sarı bantların çeşitli bölgelerine vericiler yerleştirdik. Bastonumuza bu vericinin okuyucusunu yerleştirdik. Sarı bantlara yerleştirdiğimiz vericiler, elektriksiz ve yüksek hassasiyette. Baston vericinin yanına geldiği zaman okuyor. Vericiyi okuduğunda kişinin nerede olduğunu ve çevresindeki yollardan nereye gidebileceğini sesli olarak kişiye söylüyor. Bastonu duyan görme engelli, nereye gitmek istiyorsa onun tarif ettiği yol doğrultusunda hareket ediyor.'
Bastonu ucuza mal ettiğini kaydeden Göregen, 'Görme engellilerin kullandığı beyaz baston aldım. Onun üzerine bir okuyucu yerleştirdim. Bir de küçük hoparlör yerleştirdim. Sarı şeritlerde kullanılmak üzere verici aldım. Bunların hepsi 100 liranın altına mal oldu.' bilgisini verdi.
Engellilerin 'akıllı değnek' sayesinde daha özgür hareket edebileceğini vurgulayan Göregen, 'Sistemin çalışması için şehrin birçok noktasına vericiler yerleştirilebilir. Bu sayede engellilerin hayatı çok kolaylaşır.' dedi.
Göregen, yetkililerin, sistemi geliştirerek, daha kullanılabilir hale getirebileceğini söyledi.
AA
Yorum Yazın
zikir çeken robota kıl payı kaybeder
mal aslkjdbasdas
Onun yerinde olsam tubitaktan uzak tutardım
TUBİTAK NE DEMİŞ ONU ARADI GÖZLERİM SDFHSDKFH