Görüş Bildir
Haberler
‘Türkiye, Irak'ın Toprak Bütünlüğüne Saygı Duyan Bir Ülkedir’

‘Türkiye, Irak'ın Toprak Bütünlüğüne Saygı Duyan Bir Ülkedir’

ATKN
07.12.2015 - 20:27 Son Güncelleme: 08.12.2015 - 01:08

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, 'Türkiye, Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı duyan bir ülkedir. Türkiye'nin Kuzey Irak'taki varlığı, merkezi Irak hükümetine karşı değil, tam tersine merkezi Irak hükümetinin de gücünü artıracak şekilde DAİŞ'le mücadelede etkin bir dayanışmanın sağlanması içindir' dedi. Kurtulmuş, İstanbul Boğazı’ndan geçen Rus savaş gemisinin 'füzeli geçişi'ni ise 'çocukça bir şov' olarak nitelendirdiklerini belirtti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Numan Kurtulmuş, Davutoğlu başkanlığında Çankaya Köşkü'nde yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Kurtulmuş'un açıklamaları şöyle:

'Türkiye, Musul'un DAİŞ'ten kurtulması için mücadele eden güçlere eğitim vermektedir'

'Türkiye, Musul'un DAİŞ'ten kurtulması için mücadele eden güçlere eğitim vermektedir'

Burada 4 ana konunun altını çizmek zorundayız. Türkiye DAİŞ'le mücadele konusunda koalisyonun bir parçasıdır. Sadece Suriye değil, Irak'ta da DAİŞ'le mücadelede etkin bir unsurdur. Türkiye, Musul'un DAİŞ'ten kurtulması için mücadele eden güçlere eğitim vermektedir.

'TSK'nın oradaki varlığı abartılı bir şekilde kamuoyuna yansıdı'

'TSK'nın oradaki varlığı abartılı bir şekilde kamuoyuna yansıdı'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye oraya yeni gitmiyor. Kuzey Irak'taki varlığımız 2014'ten beri sürüyor. Mart 2015'ten bu yana Başika'da eğitimler veriliyor. TSK'nın oradaki varlığı basındaki yayınlar nedeniyle abartılı bir şekilde kamuoyuna yansıdı.

Türkiye, Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı duyan bir ülkedir. Türkiye'nin Kuzey Irak'taki varlığı, merkezi Irak hükümetine karşı değil, tam tersine merkezi Irak hükümetinin de gücünü artıracak şekilde DAİŞ'le mücadelede etkin bir dayanışmanın sağlanması içindir.

Irak'ın terörle mücadelesine destek veriyoruz. Basında yer alan abartılı haberler sonucu Irak makamlarında hassasiyete neden oldu. Savunma bakanlarımız görüştü ve gerekli bilgiler verildi. Türkiye'nin oradaki varlığı yayılmacılık değildir.

Türkiye orada kendi amaçlarıyla ilgili bulunmuyor. Bu eğitim desteğini veren tek ülke Türkiye değil. Hollada'dan Fransa ve Almanya'ya kadar. Bu Türkiye'den talep edilen bir hizmettir. Kamuoyunda oluşan algı dolayısıyla Irak hükümetinde böyle bir hassasiyet oluştu.

'Krizi tırmandıran taraf olmayacağız'

'Krizi tırmandıran taraf olmayacağız'

Biz krizi tırmandıran taraf olmayacağız. Biz krizin sonlandırılması için gayret sarf ediyoruz. Rus tarafının ekonomide atacağı adımlar varsa Türk tarafının da var. Atılabilecek bütün adımları konuşuruz ama bu adımların atılmasından yana değiliz.

'Çocukça bir şov'

'Çocukça bir şov'

Kurtulmuş, Boğaz'dan geçiş yapan Rus gemisinde bir askerin elinde füze ile görüntülenmesini ise 'Çocukça bir şov' olarak nitelendirdi ve şunları söyledi:

İlgili bütün girişimlerde bulunuldu. Oradan geçilen ülkenin güvenliğini tehlikeye atmayacak şekilde geçiş yapılması gerekir. Biz bu görüntüleri şova yönelik görüntüler olarak algıladık. Oradan geçiş yapan Rus gemilerine yönelik bir tehdit söz konusu değil. Çocukça bir şov olduğunu belirteyim. Ümit ederim ki Türkiye bir daha aynı görüntüyle karşılaşmaz.

Kurtulmuş, aynı görüntüyle yine karşılaşılması durumunda ne yapılacağına yönelik soruyu da 'Bugün yapılan güvenlik toplantısında da gündeme geldi. Rus tarafına gerekli bütün uyarılar yapıldı. Böyle bir şeyle karşı karşıya kalırsak da bunların tedbirleri var' şeklinde yanıtladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı'na çağırılmış, Rusya'nın 'provokatif hareketlerden vazgeçmesi gerektiği' mesajı verilmişti.

Ajanslar ve Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
32
5
2
1
1
0
0