Görüş Bildir
Haberler
Kamer Genç Hayatını Kaybetti

Kamer Genç Hayatını Kaybetti

Bir süredir kanser hastalığı nedeniyle tedavi gören Tunceli eski milletvekili Kamer Genç, 76 yaşında hayatını kaybetti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Pankreas kanseri ile mücadele eden ve uzun süre Amerika'da tedavi gören 76 yaşındaki Kamer Genç geçtiğimiz mayıs ayında Türkiye'ye dönmüştü. 7 Haziran seçimlerinde bir kez daha Tunceli'den aday adaylığı için başvurmuş, ancak aday gösterilmemişti.

Temmuz ayında hastalığı ağırlaşan Kamer Genç, Ankara'da hastaneye kaldırıldı; ardından taburcu edildi. Bir süre evinde dinlenen Genç, tedavisinin devamı için en son İstanbul'daki özel bir hastaneye getirildi.

Son ziyaretçisi Kemal Kılıçdaroğlu'ydu

Genç'in hastanedeki son ziyaretçisi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ydu. Bugün gerçekleşen ziyaretin ardından Kılıçdaroğlu, 'Allah şifa versin demenin ötesinde yapacak bir şeyimiz yok. Başka bir şey söylemek çok zor' demişti. 

Kamer Genç'in vefat ettiği haberini CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba Twitter hesabından duyurdu. 

Ağbaba mesajında 'Laik Cumhuriyetin yılmaz ve korkusuz savunucusu değerli büyüğümüz Kamer Genç'i kaybettik. Başımız sağolsun' dedi.

1940'da Tunceli doğumlu olan Genç, 1987’den bu yana farklı partiler bünyesinde Meclis’te vekil olarak yer alıyordu.

Kamer Genç'in vasiyeti

Kamer Genç'in vasiyeti
İçeriğin Devamı Aşağıda

Eski Devlet Bakanı Ufuk Söylemez bir TV programında, Genç'in kendisine, 'Ben iyileşemezsem, bana bir şey olursa, beni Türk bayrağına sarın ve Tunceli'ye gömün' vasiyetinde bulunduğunu söyledi.

Yarın Kartal Cemevi'nde tören yapılacak

Hürriyet'te yer alan habere göre Kamer Genç için yarın öğle vakti Kartal Cemevi'nde tören düzenlenecek. Genç'in cenazesinin Tunceli'de toprağa verileceği belirtilirken, defin öncesinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ankara'da parti genel merkezinde tören yapılmasını arzu ettiği öğrenildi.

Siyasi geçmişi

Tunceli'de 23 Şubat 1940'ta doğan Kamer Genç, Ankara Maliye Okulu'nu, 1966'da da Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisi'ni bitirdi. Okulla birlikte Maliye Bakanlığı'nda staj da yaptı ve Bingöl'e vergi kontrol memuru olarak atandı. Kamer Genç, yüksek lisansını Paris Uluslararası Amme İdaresi Enstitüsü'nde tamamladı. Vergi denetmenliği, Danıştay tetkik hakimliği ve savcılığı görevlerinde bulunan Genç, serbest mali müşavir olarak da çalıştı.

Danıştay'daki görevi 12 Eylül'ün ardından son bulan Genç, 1981'de Tunceli'den Danışma Meclisi üyeliğine ve Başkanlık Divanı katip üyeliğine seçildi. 1983'te çok partili yaşama yeniden dönüşle birlikte Genç, siyaseti sürdürme kararı aldı. Tunceli'den bağımsız milletvekili adayı olmak istedi ancak adaylığı Danışma Meclisi'nde veto edildi.

Genç, 18, 19, 20, 21 ve 23. dönemlerde Tunceli Milletvekili seçildi, 20 ve 21. dönemlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekilliği görevini yürüttü.

Sert eleştiri tarzı ve kendine has üslup

Sert eleştiri tarzı ve kendine has üslup

Kamer Genç kendine has, ironik ve sert bir eleştiri üslubuna sahipti. Farklı siyasi liderler ve milletvekilleriyle ihtilafa girmekten çekinmedi.

1983'te Tunceli'den bağımsız milletvekili adayı olmaya karar verse de Danışma Meclisi'nde, aralarında gerilim yaşadığı askerler tarafından adaylığı veto edildi.

1980'lerde SHP’deki milletvekilliği sırasında Turgut Özal’ı sert sözlerle eleştirdi ve Özal'la davalık oldu.

SHP-CHP birleşmesinden sonra kurulan yeni CHP’nin lideri Deniz Baykal, Genç'in milletvekili adaylığını onaylamayınca DYP’ye geçmekten çekinmedi.

1995 yılında Refah Partisi Karaman Millletvekili Zeki Ünal, TBMM Genel Kurulu'nda konuşması sırasında tartıştığı Başkanvekili Kamer Genç'e önündeki bardaktan su fırlattı.

1990’ların sonlarında, kendisi DYP milletvekili, Süleyman Demirel’in cumhurbaşkanı iken, 'Türkiye ancak Demirel ölürse kurtulur, cumhurbaşkanı ben olursam Güneydoğu'nun kaderini değiştiririm' dedi.

TBMM’de 1999’daki bir toplantıda ANAP'lı Yaşar Topçu ve Genç birbirinin üstüne yürüdü.

2013’te Japonya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde düzenlenen resepsiyonda Emine Erdoğan’ın konuşmasına müdahale etmişti, bunun üzerine gerilim yaşandı. Bu olayda Genç, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’la yumruklaşmanın eşiğine geldi.

Kamer Genç Recep Tayyip Erdoğan'ı sert sözlerle eleştiriyordu.

Ajanslar ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
devrimdengiz

ne deli ederdin be sen akahpelileri mekanın cennet olsun boyun eğmeden yaşadığın için :(

don quijote

Allah rahmet eylesin..Memleketini seven, çalmayan, samimi bir siyasetçiydi..

sevgiters

"biz"den biriydi, Allah rahmet eylesin