Görüş Bildir
Haberler
İstanbul Tabip Odası Başkanı: 'Türkiye'de Test Yaygın Yapılmadığı İçin Vaka Yeni Saptandı'

İstanbul Tabip Odası Başkanı: 'Türkiye'de Test Yaygın Yapılmadığı İçin Vaka Yeni Saptandı'

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, yeni tip koronavirüsünün Türkiye’de yeni saptanmasının sebebinin, testin yaygın yapılmamasından kaynaklandığını söyledi. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, sadece semptomları barındıranlara test yapıldığını ifade etti. Tespit edilen vaka ile test kriterlerinin değiştiğini belirten Özlü, hangi ülke olduğuna bakılmaksızın son 14 gün içinde yurt dışından gelen ve belirtileri taşıyan herkese test yapılacağı bilgisini verdi. Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman ise testlerde hata payı olduğunu, virüsün tespiti için akciğer tomografisinin de çekilmesi gerektiğini belirtti.

Detaylara bakalım...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Amerika'nın Sesi'nin aktardığına göre, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, Corona virüsünün Türkiye’de yeni saptanmasının sebebinin, testin yaygın yapılmamasından kaynaklandığını söyledi.

Prof. Dr. Saip, “Büyük bir ihtimalle yaşlıların çok ortada olmaması ve daha çok evlerde günlerini geçiriyor olmaları, onlara hastalığın bulaşmamasını sağladı. Hafif seyreden vakaları da çok saptayamadık. Türkiye’de testin yaygın yapılışı da söz konusu değil. Bu nedenlerle Türkiye’de virüs, beklenenden daha geç saptanmış oldu” diye konuştu.

"Artık daha çok kişiye test yapılacak"

"Artık daha çok kişiye test yapılacak"

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye'de ilk pozitif vakanın tespit edilmesiyle birlikte test kriterlerinin de değiştiğini söyledi.

DHA'nın verdiği bilgiye göre, Prof. Dr. Tevfik Özlü uygulanan testlerle ilgili olarak “Ülkemizde pozitif vakanın çıkmasının ardından test tanımları da dün değişti. Yeni rehbere göre test popülasyonunun endikasyonu genişletildi. Buna göre daha çok sayıda kişiye artık test yapılacak. Eskiden sadece son 14 gün içerisinde koronavirüs açısından riskli ülkelerden ülkemize giriş yapmış olan ve belirtileri gösteren şüpheli vakalara test uygulanıyordu. Artık ülkeye bakmaksızın son 14 gün yurt dışı dönüş hikayesi olan ve belirti taşıyan herkese uygulanacak. Ayrıca bu kişilerle teması olmuş kişiler de teste tabi tutulacak” dedi.

"Test bir tarama aracı olarak kullanılamaz"

"Test bir tarama aracı olarak kullanılamaz"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Test sayısının artmasının vaka olma olasılığını da artırdığına işaret eden Prof. Dr. Özlü, şunları söyledi:

“Daha çok vakayı yakalamak önemli. Ancak şöyle bir durum var, bunu vurgulamamız lazım. Türkiye’de henüz bir salgın yok. Şüpheli olguların hepsine bu test yapıldı ve şimdiye kadar da tek bir pozitif vakamız çıktı. Eğer pozitif çıkması gereken kişiler olsaydı, bunlar da zaten risk grubu olan ve vaka tanımına uyan kimselerdi ve bunları da yakalardı. Bu test bir tarama aracı olarak kullanılamaz. Yani herkese test, uygun değil, ekonomik de değil, böyle kullanan da yok dünyada. Ancak semptomu olan kişilere bunu yapabiliriz. Ama ilerleyen süreçte yerli olgular da çıkmaya devam ederse yurtdışı ile teması olmayan olguların sayısı artarsa, Türkiye’de virüsün dolaşıma girdiğini fark edersek, daha fazla kişiye test yapmak gündemimize girebilir ve bu tanım değişebilir'

"Test yeterli değil, akciğer tomografisi çekilmeli"

"Test yeterli değil, akciğer tomografisi çekilmeli"

BBC Türkçe'ye konuşanTTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman ise  koronavirüsünün tespitinde kullanılan testlerin hata payı taşıdığını ve artık testlere ek olarak mutlaka akciğer tomografisinin de çekilmesi gerektiğini söylüyor:

'Amerika'da yapılan testlerin bile doğruluk payının henüz yüzde 60-70 oranında olduğu ortaya kondu. O yüzden şüpheli kişilere yapılan testlerin mutlaka birkaç kez tekrar edilmesi ve test sonucu negatif çıksa bile yüksek ateş ve solunum sıkıntısı olan vakalarda akciğer tomografisi çekilmesi gerekiyor.

'Bilimsel çalışmalar akciğer tomografisinde COVID-19 gösteren özel bir görüntü olduğunu ve test sonucu negatif çıksa bile tomografide gözüken akciğerdeki iz ile teşhis konulabildiğini gösterdi. Testlerin negatif çıkması tek başına yeterli değil.'

Peki bu durumda şu ana dek test yapılan ve sonucu negatif çıkıp taburcu edilen 2 binden fazla kişinin de hâlâ koronaviüs şüphesi taşıdığını söyleyebilir miyiz?

Adıyaman, 2 bini aşkın kişinin tamamen iyileşmeden ve dolayısıyla risk taşımadığına emin olunmadan taburcu edileceğine ihtimal vermiyor:

'Şu ana dek test yapılan 2 bini aşkın kişi muhtemelen hâlâ takip ediliyor. Zaten o kişilerin tamamen iyileşmeden ve hâlâ ateşi varken, sadece test sonucu negatif çıktı diye karantinadan çıkarılması büyük bir teknik hata demektir. Ben böyle bir hatanın yapıldığını sanmıyorum.'

Şüpheli hastalar için süreç nasıl ilerliyor?

Şüpheli hastalar için süreç nasıl ilerliyor?

Testler için Ankara, İstanbul ve Erzurum'da laboratuvar bulunduğu bilgisini veren Prof. Dr. Özlü  'İzmir, Adana’da ve Samsun’da da her şey hazır, ilerleyen süreçte ihtiyaç duyulursa oralarda da test yapılabilecek' dedi. Özlü, bir hastanın test sürecinin ve takibinin nasıl yapıldığını şöyle anlattı:

'Hasta olası vaka tanımına uyuyorsa hemen hem solunum sistemi enfeksiyonlarına yol açabilecek diğer bakteri ve virüslere ait testler yapılıyor hem de yeni koronavirüs testi için örnekler alınıyor. Bu örnek İl Sağlık Müdürlüğü’nün koordinasyonu ile hemen merkez laboratuvarına uygun koşullarda gönderilir. Bu örneklerin nasıl alınacağı, hangi koşullarda muhafaza edileceği, nasıl taşınacağı, hepsi bir kurallar çerçevesinde yürütülür. Merkez laboratuvar da bu örnekleri hemen çalışıyor, 2-3 saat içinde sonuç elde edilebiliyor artık.

Eğer negatif gelirse test sonucu, hasta da şüpheli vaka ise ikinci bir örnek daha alınıyor ve bu da negatif gelirse o zaman hasta negatif denebiliyor. Ama bu süre içerisinde de hasta izole ediliyor. Durumu iyiyse kendi evinde, solunum sıkıntısı vs yaşıyorsa hastanede izolasyon altında takip ediliyor. Pozitif çıkan vakanın takibi ise kliniğine ve bazı bulgulara göre yapılıyor. Ateşini  düşmesi, öksürüğünün kaybolması, radyolojik bulguların gerilemesi ve ardından yine iki kez tekrarlanan testinin negatif çıkması gerekiyor. Semptomlar bitmiş olsa da test mutlaka iki kere tekrarlanır çünkü bazen pozitif çıkabiliyor. O nedenle birkaç gün daha takibi gerekebiliyor.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
64
25
20
10
9
7
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
gaydırı guppak

Yaşlılar evde mi oturuyor. Hocam dedem az önce aman kızım ölüm Allahtan yaşlılar takmıyor cahiller(gençler demek istiyor aslında) çok korkuyor dedi 😂 dedim c... Devamını Gör

Turgut Özben

Dedeler ve teyzeler her şeyi biliyor zaten bilmedikleri hiçbir şey yok.

kempes okan

Herkese test ekonomik değil demiş birisi,insan hayatini ekonominin arkasina atan ALLAHSIZ sana söylüyorum,,,insan olmasa ekonomi olmaz,olamaz.......

therealist

2 gün önce panik yok, vaka yok dendi. 2 gün sonra WHO kredi verilecek virüsle savaşan ülkere dedi ve hemen arkasına bizde de çıktı dendi. Garip.