Görüş Bildir
Haberler
İstanbul'da Cemevlerine İbadethane Statü Verilmesi Teklifi AKP ve MHP Oylarıyla Reddedildi

etiket İstanbul'da Cemevlerine İbadethane Statü Verilmesi Teklifi AKP ve MHP Oylarıyla Reddedildi

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi teklifini oyladı. Teklif AKP ve MHP'nin oylarıyla reddedildi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul'daki cemevlerinin imar planlarına ibadethane olarak işlenmesine dair teklifi komisyonda görüşüldükten sonra Meclis Genel Kurulu'na geldi. 

Komisyonda, cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi konusunun belediye meclisinin görev ve yetki alanında olmadığından bu hususta karar verilemeyeceği belirtilmiş, İstanbul'da bulunan cemevlerinin talep etmesi halinde temizlik ve benzeri hizmetlerinin İBB tarafından ücretsiz karşılanması uygun görülmüştü.

CHP'li Subaşı: Bu Meclis cemevlerini ibadethane olarak tanımalı

CHP'li Subaşı: Bu Meclis cemevlerini ibadethane olarak tanımalı

Genel Kurul oturumunda söz alan İBB CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı, Danıştay'ın kararına göre bir yerin ibadet sayılıp sayılamacağına o inanca sahip kişilerin karar verdiğini belirterek 'Aleviler cemevlerini ibadethane olarak kabul ediyorsa, bu meclisin de cemevlerini ibadethane olarak kabul etmesi gerekir' dedi.

AKP Grup Başkanvekili Göksu: TBMM karar vermeli

İBB AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, bir yerin ibadethane olarak belirlenmesinin ilahiyatçıların ve hukukçuların konusu olduğunu söyledi. Göksu, yasal düzenleme için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni işaret etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İbadethane teklifi reddedildi

İbadethane teklifi reddedildi

CHP ve İYİ Parti 'evet' oyu verirken AKP ve MHP ise 'hayır' dedi. Teklif böylece oy çokluğu ile reddedilmiş oldu.

Mecliste, AKP'lilerin teklifi doğrultusunda, talepleri halinde cemevlerine temizlik ve diğer hizmetlerin İBB tarafından ücretsiz sunulması önerisi kabul edildi.

İBB Meclisi'nde; AKP 176, MHP 4, CHP 128 ve İyi Parti ise 4 üye ile temsil ediliyor.

İmamoğlu "Kimin nereyi ibadethane olarak kullanacağına biz karar veremeyiz" demişti

İmamoğlu "Kimin nereyi ibadethane olarak kullanacağına biz karar veremeyiz" demişti

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, cemevlerinin imar planlarına ibadet alanı olarak işlenmesine ilişkin önergenin İBB Meclisi'ne geleceğini açıklamış ve 'Kimin nereyi nasıl ibadethane olarak kullanacağına biz karar veremeyiz. Bütün partilerden bu konuda vicdanlarıyla karar vermelerini bekliyoruz' demişti.

AİHM kararları hatırlatıldı

AİHM kararları hatırlatıldı

CHP Grup Başkan vekili İsmail Doğan Subaşı ile İyi Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan imzasıyla İBB Meclisi'ne sunulan teklifte, İstanbul'da 93 cemevi bulunduğu, cemevlerinin ibadethane statüsünde değerlendirilmediği için cami, kilise ve havra gibi ibadethanelerin faydalandığı kamu hizmetlerinden mahrum kaldığı ifade edilmişti.

Yine önergede bu durumun anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu belirtilerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği kararlarla cemevlerinin ibadethane statüsünde olduğunu tescil ettiğine dikkat çekilmişti.

İzmir'de kabul edilmişti

İçeriğin Devamı Aşağıda

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi geçtiğimiz günlerde cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi kararı almıştı. Teklife yine AKP ve MHP kaşı çıkmıştı. Karar çoğunlukta olan CHP'li üyelerin oylarıyla geçmişti. Sadece MHP'li bir üye partisinin aksi yönde oy kullanmıştı.

AKP'nin seçim vaadiydi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, 24 Haziran 2018 genel seçimleri öncesinde cemevlerine yasal statü tanınacağını duyurmuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
236
124
43
22
7
5
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

bütün ibadethaneler yıkılsın. dünyada din diye bir şey kalmasın..

Deneri

Bir tek cami mi ibadethane Allahsızlar? Sonra Aleviler dağa çıkarsa "sorunlarini mecliste çözmeleri gerekirdi" diye arkalarindan sallarsiniz. Kürtlere de ayn... Devamını Gör

Tbmm diye bişi var mıydı ya ? Tek elden dilden yönetilmiyor mu , desene sen şuana reisi cumhur bilir diye .. bide afilli afilli konusuyorlar ya cıldırıyor ... Devamını Gör