Görüş Bildir
Haberler
IŞİD Üniversiteye Saldırdı

IŞİD Üniversiteye Saldırdı

Batuhan
20.04.2014 - 13:02

Bağdat'ta Üniversiteye Saldırı

Irak’ın başkentinde bir üniversite binasına Irak Şam İslam Devleti mensuplarının saldırısı sonucunda yedi kişi öldü, örgütün rehin aldığı çok sayıda kişi polis tarafından kurtarıldı.

Emniyet kaynaklarına göre, başkentteki İmam Kâzım Üniversitesi'ne ait binanın girişinde bomba yüklü bir araçla saldırı düzenleyen IŞİD mensupları daha sonra binaya girdi.

Saldırganların 5 güvenlik görevlisini öldürdüğünü aktaran emniyet kaynakları, aralarında öğrenci ve öğretim üyelerinin bulunduğu onlarca kişinin de IŞİD mensupları tarafından rehin alındığını belirtti.

Güvenlik güçleri olay yerinin yakınındaki tüm yolları kapatırken, 'canlı bomba olma' ihtimali nedeniyle IŞİD mensuplarına yönelik operasyon başlattı.

Üniversitede gerçekleştirilen rehineleri 'kurtarma operasyonu'nda, iki IŞİD mensubu öldürülürken, biri de üzerindeki bombayı patlatarak intihar etti. Olay sırasında çıkan çatışmada da 2 asker ve 2 güvenlik görevlisi öldü.

Olayda rehineler arasından da 11 kişi yaralandı. Yaralılar çevre hastanelere sevk edilirken, üniversite çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Seçim öncesi şiddet

Son anketlere göre üçüncü dönem başbakanlık için yarışacak Irak Başbakanı Nuri Maliki’nin başında olduğu Hukuk Devleti Koalisyonu seçimin favorisi.

Iraklı Sünnilere göre, uzun süredir görevde olan Şii Başbakan Nuri Maliki’nin uygulamaları şiddeti körükleyen faktörlerin başında geliyor.

Sünni azınlık Maliki Hükümeti'ni kendilerini siyasetten dışlamakla ve haklarını görmezden gelmekle suçluyor.

Ülkedeki Sünnilerin Maliki Hükümeti'ne yönelik tepkilerinin son yansıması ise, ağırlıkla Sünnilerin yaşadığı Anbar eyaletindeki çatışmalarla görüldü.

Irak’ta Sünni Milletvekili Ahmed Alvani’nin 28 Aralık 2013'te tutuklanmasının ardından Anbar eyaletinin en büyük kenti Ramadi'de bir yıldan uzun süredir devam eden hükümet karşıtı gösterilerin yapıldığı alan, Irak ordusu tarafından basıldı. Bunun üzerine ayaklanan Sünni aşiretler ile Irak ordusu arasında Felluce ve Ramadi’de çatışmalar başladı.

Maliki yönetimi, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) bölgedeki varlığına ve etkisine karşı aşiretlerle anlaşma arayışlarına girdi.

Sünniler, Maliki Hükümeti'ni, Anbar’daki ‘terör tehlikesini’ bahane ederek ülkeyi olağanüstü hâl ortamı içinde seçimlere götürmekle suçluyor.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Kaynak: http://aljazeera.com.tr/haber/bagdatt...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0