Görüş Bildir
Haberler
İncirlik İçin Görüşmeler Sürecek

İncirlik İçin Görüşmeler Sürecek

FreiGeist
24.11.2014 - 12:16
İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Türkiye ziyareti dönüşünde, uçakta gazetecilerle konuştu. Biden, Türkiye’deki görüşmelerine dair bilgi verdi. Beyaz Saray’dan basın toplantısıyla ilgili yapılan açıklamaya göre, “koalisyon uçaklarının ve diğer varlıklarının Türkiye tesislerini kullanabilmelerine yönelik görüşmeler sürecek.”

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “İncirlik üssünün kullanımının ABD’li ve Türkiyeli yetkililer arasında hala tartışılıp tartışılmadığı” konusu şöyle anlatıldı:

Irak ve Suriye’de IŞİD ile mücadele etmek için birlikte nasıl hareket edebileceğimize dair bu üst düzey görüşmelere devam ettiğimiz sürece, koalisyon uçaklarının ve diğer varlıklarının Türkiye tesislerini kullanabilmelerine yönelik görüşmelerimizi sürdüreceğiz.”

“Türkiyeliler platformlarını biraz daha (kullanıma) açmadan önce bizimle tamamen aynı fikirde olmak istediklerinde net oldular. Bu noktada ilerleme kaydettiğimizi söylemek isterim, sona geldiğimizde eğer hepimiz mutabık kalırsak, koalisyon için Türkiye’de genişletilmiş kullanıma sahip olacağız. Tabii ki bu Türkiye’ye bağlı olacak.”

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Biden bir sürü anlaşmanın altına imza atmadılar. Aslında bu noktadan sonra nereye gideceğimiz konusunda daha büyük şeffaflığa ulaştık.”

“Çözülmeyen bazı ilave sorunları vardı ve her iki yönetim bunların üzerinde gelecek günlerde kafa yoracak. İhtiyaçlarımızın ve sıkıntılarımızın bu konularda neler olduğu hakkında daha iyi bir anlayışa sahibiz.”

Beyaz Saray, IŞİD ve Suriye konusunda konuşulanları da şöyle aktardı:

“Türkiyeli yetkililerle görüşmeden ortaya çıkan, bu konularda anlaşmazlığımızdan çok, daha fazla ortak yönlerimiz olduğuna ikna olduk.”

Beyaz Saray, IŞİD’in yenilgiye uğratılması noktasında mutabık olduklarını belirterek, örgütün sadece ABD ve bölgedeki müttefikleri için değil aynı zamanda Türkiye’nin de sınırına tehdit oluşturduğunu ve Türkiye’nin bu tehdidi çok ciddiye aldığını ifade etti.

Beyaz Saray, Ankara’nın kendileriyle işbirliğini artırmaya yönelik yollar aradığını, Washington’ın da bu noktada onlarla çalışmak istediğini söyledi.

Joe Biden, resmi Twitter hesabından Fener Ortodoks Rum Patriği 1. Bartholomeos'u ziyaretine dair fotoğrafı paylaştı. Fotoğrafla ilgili de “Biden, İstanbul'da Ekümenik Patrik Cenaplarını bu sabah erkenden ziyaret etti” yazıldı.

Beyaz Saray, Irak’taki gibi hava saldırılarının yanında sahada etkili bir güvenlik gücü olmadan IŞİD’in Suriye’de zayıflatılıp yok edilmeyeceğini belirterek, Ankara ve Washington yönetimlerinin bu noktada Suriye’de alanda uygun gücün, Devlet Başkanı Beşar Esad olmadığı noktasında fikir birliği içinde bulunduklarını bildirdi.

Açıklamada, Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) IŞİD ile mücadele kapsamında “sahadaki güvenilir güç” olacağının altı çizildi.

ÖSO’nun daha hızlı ve etkili eğitilip donatılması için Türkiye ile işbirliğinin artırılıp artırılmayacağı konusunun ele alındığı bilgisini verdi ve “Ancak bu noktada kesinleşmiş bir karar yok” dedi.

Beyaz Saray’ın açıklamasında, Türkiye ile ilişkilerinde, “Suriye ve IŞİD ile mücadele konularında askeri işbirliğine yönelik açıklık kazandırılması gereken noktalar olduğu” ifade edildi. 

Bianet

Kaynak: http://www.bianet.org/bianet/siyaset/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0