Görüş Bildir
Haberler
HDP'den Başbakan ve Bakanlar Hakkında Soma Gensorusu

HDP'den Başbakan ve Bakanlar Hakkında Soma Gensorusu

adem kara
20.05.2014 - 15:12

Hdp'den Başbakan Ve Bakanlar Hakkında Soma Gensorusu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Meclis grubunda Soma için hüzün vardı, vekiller siyahlar giydi, kürsüye siyah bez asıldı, ölen işçiler anısına saygı duruşu yapıldı. HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü Soma katliamı nedeniyle Başbakan Erdoğan ve Bakanlar hakkında gensoru vereceklerini açıkladı.

HDP GRUBUNDA YAS VARDI

Soma faciası nedeniyle bir hafta ara verilen Meclis, grup toplantılarıyla açıldı. HDP Grubuna gelen Eş Genel Başkanlar ve milletvekilleri siyahlar giyerek, siyah kurdele takarak Soma’da katledilen işçiler için yaslarını devam ettirdiler. Kürsüye de siyah bezin asıldığı grupta, işçiler anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Siyahlar içinde kürsüye gelen Eş Genel Başkan Ertuğrul Kürkçü, gündemlerinin Soma olduğunu belirterek, “Aileler emin olsunlar ki, HDP sermayenin emeğe karşı soykırımının takipçisi olacak” dedi. Madenci katliamından sağ kurtulan bir grup işçiyi ve ailelerini grupta ağırlayacaklarını belirten Kürkçü, “Ne yazık ki, yola çıktıktan sonra telkinler ve belki de tehditlerle geri döndüler. Grubumuza gelemeyen işçiler bilsin ki, davalarının takipçisi olacağız” diye konuştu.

GERÇEK ÖĞRENİLMESİN DİYE OHAL

Hükümetin Soma’da gerçeklerin öğrenilmemesi için uyguladığı OHAL’e, sokaklarda dolaşan eli sopalı AKP milislerine dikkat çeken Kürkçü, tepkilerin, hükümetin ve AFAD’ın rakamlarına karşı ve gerçeklerin açığa çıkarılması için olduğunu söyledi. Avukatlar dahil Soma’da uygulanan baskı ve gözaltılara dikkat çeken Kürkçü, Başbakan Erdoğan’ın maden sahiplerinin yanından seslendiğini, “madene girenin öleceğini bildiğini, ölümün bu işin fıtratında olduğunu” söylediğini aktardı. İşçilere, “layığınız ölüm” diyebilen bir Başbakan’ın Soma’ya ölenlerin ardından dua edecek din görevlisi gönderebileceğini söyleyen Kürkçü oysa yapılması gerekenin ilk andan itibaren acil kurtarma ekiplerinin gönderilmesi olduğunu söyledi.

‘O FITRATI DEĞİŞTİRMEK BOYNUMUZUN BORCU’

Hükümetin katliama yaklaşımının da güvenlik esaslı olduğunu, halkın sorunlarının, taleplerinin dikkate alınmadığını belirten Kürkçü, Başbakan Erdoğan’ın, “madenciliğin fıtratında vardır” sözüne öfkeyle yanıt verdi: “Ölüm maden işçiliğinin fıtratında yoktur, sermayenin fıtratında vardır ve o fıtratı değiştirmek de bizim boynumuzun borcudur.”

İşçilerin gelişi engellenmeseydi, gelip gerçekleri anlatacaklarını belirten Kürkçü, ocaklarda 24 saat kesintisiz üretim peşinde olan, her kürekle kasasına altın dolduran sermaye sahibinin tehlike karşısında üretimi durdurmayı bile düşünmediğine dikkat çekti. Faciayı, “kaza süsü verilen cinayet” olarak ifade eden Kürkçü, Başbakan Erdoğan’ın, “kim sorumlu ise açığa çıkarılacak” sözüne de yine tepkiyle şöyle yanıt verdi: “En önce siz sorumlusunuz, herkes bunu biliyor. Roboski katliamının başında daha emri verenin Genelkurmay Başkanı olduğunu bildikleri gibi.”

‘İSTİFA EDECEK MİSİN?’

İstifa diye bir müessese olduğunu hatırlatan Kürkçü, “İstifa edebilecek misiniz?” diye sordu. Başbakanın istifa edemeyeceğini, çünkü yolsuzlukların üzerini örtmek için o koltuğa ihtiyacı olduğunu kaydeden Kürkçü, bunun için de daha zora, baskıya başvurduğunu ifade etti. Siyasetle gelenin siyasetle gideceğini hep birlikte göreceklerini kaydeden Kürkçü, maden yasasının yeniden değiştirilmesini, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmasını, önlemler ILO normları düzeyine çıkarılana kadar bütün madenlerde işlerin durdurulmasını ve işçilerin ücretlerinin kamu tarafından ödenmesini istedi.

GENSORU VE ARAŞTIRMA ÖNERGELERİ

Başbakanın ve bakanların Soma katliamındaki sorumlulukları nedeniyle HDP olarak gensoru ve araştırma önergeleri vereceklerini ve bunların, bu hafta içerisinde gündeme geleceğini kaydeden Kürkçü, tüm gerçeklerin o zaman konuşulacağını dile getirdi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın ailelerin acılarını ve kayıplarını olabildiğince parçalara bölerek, saldırgan üslup kullanmayarak izlediği strateji ile sorumluluğu maden sahiplerine atmaya, hükümetin sorumluluğunu örtmeye çalıştığını kaydeden Kürkçü, şirketin de birkaç yöneticiyi vererek şirketi kurtardığını, işçilere yeniden işbaşı çağrısı yaptığını söyledi.

‘İŞÇİLER KADERİNİZİ ELİNİZE ALIN’

Kapitalist sistemin ölüm demek olduğunu ve çözümün bu sistemden kurtulmak olduğunu kaydeden Kürkçü, bu sistem içinde de birtakım düzenlemeler olabileceğini, bunun için de işçilerin itiraz etmesi, köleliğe razı olmaması ve kendi kaderlerini ellerine alması gerektiğini söyledi. İşçilere “kaderinizi Erdoğan’ın ellerine bırakmayın” diye seslenen Kürkçü, sendikalara da işçilerin yanında olmaları çağrısı yaptı.

İlk günden beri milletvekilleri ve eş başkanları ile Soma’da olduklarını hatırlatan Kürkçü, kendilerini görmeyen, yok sayan medyaya “yalanlarınız gırtlağınıza dayanacak, hakikatın şimşeği bir gün gerçeği ortaya çıkaracak, aydınlatacak” dedi. 

Ankara/EVRENSEL

Kaynak: http://www.evrensel.net/haber/84654/h...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0