onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Gelecek Çoktan Geldi: Bildiğimiz Dünyayı Tümden Değiştirmeye Hazır 12 Muazzam Teknoloji

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket Gelecek Çoktan Geldi: Bildiğimiz Dünyayı Tümden Değiştirmeye Hazır 12 Muazzam Teknoloji

Teknoloji akıl almaz bir ivmeyle yukarı çıkarken pek çok acayip şey aynı anda oluyor. Çocuklarımızın günlük hayatlarında 'sıradan' diye kullanacağı teknolojiler, bizimkilerden hakikaten de inanılmaz farklı olacak. Gelecek basbayağı geldi. 👊🏼

Bakalım kısa bir zaman sonra bizi ne tür bir hayat bekliyor; 12 maddede sizler için derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. 2018'de uzay turizmini başlatacak olan uzay uçakları

1. 2018'de uzay turizmini başlatacak olan uzay uçakları

Amazon CEO'su Jeff Bezos'un uzay uçuşları üzerine çalışan firması Blue Origin, bu konuda oldukça başarılı geçen deneme uçuşları yaptı. Her şey yolunda giderse, Bezos 2018'de uzay uçaklarının insanlı uçuşlara başlayacağı konusunda hayli emin ve heyecanlı beyanlarda bulunuyor.

Aynı şekilde Richard Branson, yine insanlı uçuşlara 2018'de başlayacak olan Virgin Galactic'in 6 yolcu kapasiteli Space Ship Two uzay uçağının biletlerini 250.000 dolardan sattı bile.

2. 'Karma gerçeklik'; ya da şöyle söyleyelim, hologramlar dünyası

2. 'Karma gerçeklik'; ya da şöyle söyleyelim, hologramlar dünyası

Kabaca tanımlarsak, dijital dünyanın gerçek dünyayla harmanlanması. Yani aslında orada olmayan bir görüntünün, önünüze 3 boyutlu hologram olarak gerçekmiş gibi yansıması.

Microsoft üretimi Hololens şu an bunu yapabiliyor. Dahası, bu 3 boyutlu hologramla sanki gerçekten oradaymış gibi etkileşime girmek ve üzerinde oynamak mümkün. Muhtemelen bir kez deneyen herkesi muazzamlığıyla müptelası edecek.

NASA, Saab ve Japan Airlines bir süredir bunu kullanarak çeşitli uygulamalar geliştirip test etmeye başladı.

3. Bunun bir adım ötesi ise, 'sanal gerçeklik'.

3. Bunun bir adım ötesi ise, 'sanal gerçeklik'.

Yani tamamıyla hayal ürünü olan bambaşka bir dünyaya atılan adım; ve burada deneyimlenen bambaşka bir 3 boyutlu gerçeklik algısı. Oculus Rift (Facebook), Gear (Samsung) ve Cardboard (Google) ile şu an mümkün.

Yalnızca oyunların, film ve dizi sektörünün değil, iş yaşamının da geleceğini şekillendirme potansiyelini tahmin etmek çok zor değil.

4. Kendi kendini kullanabilen arabalar

4. Kendi kendini kullanabilen arabalar

Akıllı park eden araçları zaten biliyoruz. Bunun kademe atlamış hali ise 'robot arabalar'. Epeyce kafa yorulup yol katedilen bu teknolojiyle ilgili her ne kadar şu an Google başı çekse de, otomobil markaları ve hatta Apple bile, bu teknolojiyi test etmekte. 

2020 yılında trafikte 10 milyon robot araç olacağı tahmin ediliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

5. Siri, Cortana ve Google Now'ın çok ötesinde 'kişisel asistanlar'

5. Siri, Cortana ve Google Now'ın çok ötesinde 'kişisel asistanlar'

Öyle bir zamandayız ki tüm teknoloji firmaları, bizleri bilgisayar ve akıllı telefonlar üzerinden çekip çevirecek bot asistanlar geliştirmekle uğraşıyor. Siri, Cortana ve Google Now kuşkusuz çok kısa bir zaman sonra şimdikinden çok daha fazla bilgili, yetkin ve güvenilir olacak. Her hareketimizi izleyebilen bu botlar, bizim yerimize takvimlerimizi ayarlayacak, rezervasyonlarımızı yapacak, uçak biletlerimizi alacak; çakışan toplantılarımızı yeniden takvimleyecek.

6. Hiç bilmediğimiz bir dilde düzgünce iletişim kurma imkanı

6. Hiç bilmediğimiz bir dilde düzgünce iletişim kurma imkanı

Microsoft şimdiden konuşmalarımızı eş zamanlı olarak 7 dile çevirebilen, hatta mesajlarımızı da 50 dilde tercüme edebilen bir Skype versiyonuna sahip. Google Translate ise başladığı noktayı düşünürsek gün be gün ileriye gitmekte. Şu an çift yönlü olarak 40 dili birbirine çevirebiliyor. Elbette henüz mükemmel değil; ancak bu tarz teknolojiler gerçekten de epeyce yol katediyor. 

Düşünün ki; yakın gelecekte birbirinin konuştuğu dili hiç bilmeyen 2 insanın gayet düzgünce iletişim kurabilmesi böylelikle mümkün olacak.

7. Daha da ileri giden kişisel ve iş yaşamı botları

7. Daha da ileri giden kişisel ve iş yaşamı botları

Bir süredir (biz çok farkında olmasak da), akıllı ev ve iş yerlerine doğru gitmekteyiz. Esasen, Facebook, Microsoft, Google, Amazon gibi dev firmalar, 2 madde yukarıda yazılandan çok daha gelişkin asistanlara çoktan konsantre olmuş durumda. Tek bir sesli komutla tebrik çiçeği göndermek, ışıkları açıp kapamak, kapıları kilitlemek, kombiyi ayarlamak; hava durumu tahmini; artık aklınıza ne gelirse, sesli komutla ulaşabilmek hiç uzak değil.

8. Kuş uçmaz, kervan geçmez noktalarda internet erişimi

8. Kuş uçmaz, kervan geçmez noktalarda internet erişimi

Google ve Facebook bunun üzerinde uğraşmakta. 

Örneğin Facebook'un Aquila projesi, lazer donanımlı ve güneş enerjisinden güç alan, bu sayede aylarca dünyanın ücra noktalarında dolanabilen ve bu noktalarda internet erişimini mümkün kılan bir proje. 

Google'ın Loon isimli balonları da aynı görevi görüyor; hatta dünyanın bir çok 'her şeye uzak' diyeceğimiz noktasında hali hazırda test edilmekte.

9. Telekomünikasyonun tüm dünyada çok ucuzlaması

9. Telekomünikasyonun tüm dünyada çok ucuzlaması

Facebook'un Internet.org'u, internet hizmetlerine erişim şansı bulamayan yoksul ülkeler de dahil olmak üzere tüm dünyada internetin ücretsiz olabilmesini amaçlayan bir proje. 

Bu projenin parçası olarak Facebook, Telecom Infra ile dünyadaki telefon operatörlerinin bugün kullandığı teknolojiyi çok ucuzlatacak bilgisayar ve ekipmanlar tasarlıyor. Hatta bir kısım fonksiyonları tamamen ücretsiz olarak sunacağını da söylemişti. Bu şekilde, telefon operatörlerinin teknik giderlerini oldukça aşağılara çekmek; dolayısı ile dünyanın her yerinde iletişimin ucuzlamasını sağlamak mümkün olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

10. Kuantum bilgisayarları

10. Kuantum bilgisayarları

IBM ve Google'ın hali hazırda üzerinde çalıştığı bu bilgisayarlar, bugünün en akıllı süper-bilgisayarlarının yapabildiklerinin çok ötesinde karmaşık problemleri çözümleyebilecek. 

Yani şimdiki bilgisayarlardan oldukça farklı 'düşünüyor' olacaklar. Çok daha kompleks modellemelerin ve çözümlemelerin yapılabileceği bu kuantum bilgisayarlar ile pek çok hastalığa yeni tedavi ve ilaçların da geliştirilebileceği düşünülüyor. Henüz kimse böyle bir bilgisayarın aslında nelere kadir olabileceğini de tam olarak söyleyemiyor ama öğrenmemiz epey yakındır. Örneğin IBM geçen hafta ilk kuantum bilgisayar bulut hizmetini kullanıma açtı.

11. Ölümsüzlük; veya hiç değilse yaşlanmayı durdurmak

11. Ölümsüzlük; veya hiç değilse yaşlanmayı durdurmak

Bir süredir pek çok milyarder, yatırımlarını 'neden yaşlandığımızı ve bunu nasıl durdurabileceğimizi' araştıran biomedikal teknolojilere yapıyor. Bir teknolojiyi milyonlarca dolar fonlamak için insanlar birbiriyle yarışıyorsa onun işe yaraması bekleniyordur..

Belki gerçekten de, yakın gelecekte ölüm bir zorunluluk olmaktan çıkıp bir 'seçim' olacak. 200 yaşına kadar diri bir bedenle yaşam sürebilmek mümkün olacak.

Bu konudaki çalışmalarına milyarlarca dolar değer biçilen Türk dahi Osman Kibar'ın hikayesi buna bir örnek.

12. HAL 9000 ve Star Trek rüyası

12. HAL 9000 ve Star Trek rüyası

Gören, duyan, konuşan, muhakeme eden, öğrenen yazılımlar çoktan geldi. IBM Watson'ı, Google ve Microsoft kendi akıllı bilgisayarlarını bulut hizmeti biçiminde kullanıma açtı. 

Google ve Microsoft'un 'öğrenebilen' bilgisayarları henüz biraz iptidai de olsa, yine de resimleri, ya da örneğin resimlerdeki insanların yüz ifadelerinden duygularını tanımlayabiliyor. IBM'in Watson'ı ise şimdilik bu konuda açık ara önde; medikal teşhis uygulamalarına kadar pek çok şeye imkan veriyor. Yani aslında bilgisayarlar insanlaşıyor.

Birkaç sene öncesine kadar yalnızca hayal edebildiğimiz tüm bu maddeler yakın gelecekte sıradanlaşacak. Gerçekten de bildiğimiz dünyayı bir adım öteye taşımaya çalışan tüm bu çaba ve beyinlere hayran olmamak elde değil.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
324
200
87
33
22
12
11
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
conistr

Kafamız rahat, hiçbiri ülkemizi ilgilendirmiyor :)

Pasif Kullanıcı

Dünya gelişiyor ve değişiyor. Ama bizim ümmetimiz hala elde keleş ile birbirlerini vuruyorlar.

untitled

Ben telefonun ekranını kırdıktan sonra bir soğuma geldi teknolojiye, ekranı yaptırmak 700 tl deyince taş devrine gitmek istedim, olmadı orta çağa, çadırlara ... Devamını Gör

Ezgi

bendensin dostum :D