Geceleri Uyuyamayan İnsanların Muzdarip Olduğu İllet Hastalık: İnsomnia
Dönem dönem hepimizin uyku problemi çektiği zamanlar olmuştur. Kimi zaman stres kimi zaman çevre koşulları bizi uykusuz bıraktı.
Bahsedeceğimiz hastalık ise dönemsel olarak yaşadığımız uyku problemlerinden oldukça uzakta; kişinin hayatını oldukça olumsuz etkileyebilen bu hastalığa tıpta insomnia adı veriliyor.
İnternet üzerinden kendinize hastalık teşhisi koymadan önce bu hastalık neymiş, ne değilmiş gelin birlikte bakalım...
İnsomnianın temel belirtileri uykuya dalamamak, dalsanız bile deliksiz uyuyamamak...
Kişi, bunun bir sonucu olarak sabah oldukça erken saatlerde ve uykudan verim alamamış bir şekilde uyanır.
İnsomniaya neden olabilen birçok etken var.
Kısa dönemli insomniada genellikle çevre koşulları, stres, jet lag gibi nedenler ön planda oluyor.
Eğer aile problemleri, yoğun stres veya travmatik bir olay yaşayıp bu şekilde bir uyku problemiyle karşılaştıysanız kısa süreli veya akut insomnianız olabilir.
Bu tip insomnia genellikle birkaç hafta içerisinde kayboluyor.
Eğer birkaç aydan daha fazla süren bir uykusuzluk probleminiz varsa, bu durum başka bir hastalığın belirtisi olabilir.
Uzun süreli yani kronikleşmiş insomnia genellikle depresyon, anksiyete, kronik stres temelli varlığını sürdürüyor. Fakat sadece psikolojik nedenler kronik insomnianın ortaya çıkmasını sağlamıyor. Fiziksel olarak rahatsızlıklar da uyku probleminizin ilerlemesine yol açıyor.
Kronik insomnianız varsa polisomnografi testiyle uyku halindeyken beyin aktiviteniz, göz hareketleriniz, kalp atış hızınız ve kan basıncınız belirlenir.
Böylece kanınızdaki oksijen ve burnunuzdan giren hava miktarı hesaplanır. Bunun yanında horlama ve göğüs hareketleriniz de kaydedilir. Buna göre insomnianızın nedeni fizyolojik bir rahatsızlıksa tedavisine başlanabilir.
Kısa dönemli insomniada ise hayat şartlarınızı değiştirmeniz gerekebilir.
Kahve, sigara, alkol kullanımını azaltmanız, mümkünse son vermeniz gerekebilir. Uykunuzu bozabilecek ilaçları saptayıp düzenlenmesini sağlayabilirsiniz. Düzenli egzersiz yapıp uyku saatlerinizi düzenlemelisiniz.
Uyku saatlerinizi her gün aynı saatte yatacak ve uyanacak şekilde düzenlemeniz kısa dönemli insomnianızın düzelmesine oldukça yardımcı olacaktır.
Bunun yanında odanızın mümkün olduğu kadar loş olmasını, mümkünse karanlık olmasını sağlayın. Odanızda elektronik aletleri kullanmamaya özen gösterin. Oda ısını ne sıcak ne de soğuk olacak şekilde ayarlayın.
İleri durumlardaki insomniada hayat şartlarınızı düzenlemeniz tek başına işe yarayamayabilir. Bunun için psikoloğunuzun önereceği ''Bilişsel Davranış Terapisi'' yararlı olacaktır.
Bu terapi yöntemi sayesinde öğreneceğiniz gevşeme teknikleriyle nefesinizi, kalp atışınızı, kaslarınızı kontrol etmeyi öğrenerek anksiyetenizi azaltabilirsiniz.
Doktorunuzun önerisiyle kullanabileceğiniz ilaçlar ise insomnianın tedavisinde bir başka seçenek olarak karşınıza çıkabilir.
Yalnız olmadığını unutmayın: Dünya üzerindeki yaklaşık 150 milyon insan bu uyku problemlerinden muzdarip!
Ve bu insanların yaklaşık %10'unun günlük hayatı bu hastalıktan olumsuz bir şekilde etkileniyor.
Tedavi alarak yenebileceğiniz bu hastalığı ertelemeyin.
Geçmiş olsun!
Yorum Yazın
AMK UYUYAMIYORUM DİYORUM ADAM UYKU SAATİNİZİ DÜZENLEYİN AYNI SAATTE YATIP KALKIN YAZMIŞ SENİN YAPICAĞIN YARDIMI SİKEYİM .
gece uyuyamıyorum sabah da kalkamıyorum
Bir süredir insomnia, panik atak, anksiyete, kaygı bozukluğu gibi sorunlarla mücadele ediyorum. Allah -düşmanımın dahi- başına vermesin. Hepsinin tedavisi v... Devamını Gör